G4Media.ro

Reporterglobal: Scandalul Pussy Riot, discutat între altele de teologii și istoricii care…

Reporterglobal: Scandalul Pussy Riot, discutat între altele de teologii și istoricii care l-au însoțit pe Adrian Năstase la Moscova

Teologii ruși au adus în discuție scandalul Pussy Riot și s-au interesat dacă în legislația românească există legi ”care să protejeze cultele religioase de insulte aduse învățăturii de credință și demnității credincioșilor”, în timpul unui seminar organizat în luna aprilie de Adrian Năstase la Moscova, a declarat pentru Reporterglobal.ro unul dintre istoricii care a participat la discuții.

”Partea română a arătat că o asemenea legislație a fost larg răspândită în Europa înainte de al doilea război mondial, dar acest lucru nu mai este valabil, inclusiv în România. Există cel mult legi care protejează de vandalism, dar nu legi prin care statul să intervină pentru a apăra convingerile religioase”, a explicat istoricul George Enache.

Pe 12 aprilie, fostul premier Adrian Năstase a organizat, la Moscova, împreună cu think tank-ul rusesc Fondul Alexander Gorchakov un seminar pe tema relației stat-biserică, unde a pus la aceeași masă teologi și istorici, atât români cât și ruși.

Din echipa lui Năstase au făcut parte diacon dr. Ionuț Mavrichi (Facultatea de Teologie a Universității București), care este și consilier patriarhal, prof. univ. dr. George Enache (Universitatea Dunărea de Jos din Galați) și Cătălin Raiu, consilier la cabinetul demnitarului Secretariatul de Stat pentru Culte, prof. univ. dr. George Grigoriță și prof. univ. dr. Mihai Săsăuian.

Istoricul George Enache a declarat pentru Reporterglobal.ro că, ppe lângă proiectul Enciclopediei Ortodoxiei, Enache, a existat o discuție cu partea rusă despre condamnarea feministelor Pussy Riot.

  • „La un moment dat, a existat o scurtă dezbatere, partea rusă întrebând dacă în legislația românească există legi care să protejeze cultele religioase de insulte aduse învățăturii de credință și demnității credincioșilor iar lăcașurile de cult de profanare (desacralizare). Traducerea a creat din nou probleme, până ne-am lămurit că, de fapt, discuția era legată de scandalul Pussy Riot. În timpul stagiului din Statele Unite, ca bursier al Departamentului de Stat, am fost întrebat adesea despre Pussy Riot și ce simbolizează ele în Rusia de azi. Este un subiect foarte fierbinte în relațiile dintre Rusia și Occident iar partea rusă a căutat, probabil, să caute și în altă parte temeiuri pentru a arăta că gestul Pussy Riot a fost o profanare ce poate fi condamnată penal. Partea română a arătat că o asemenea legislație a fost larg răspândită în Europa înainte de al doilea război mondial, dar acest lucru nu mai este valabil, inclusiv în România. Există cel mult legi care protejează de vandalism, dar nu legi prin care statul să intervină pentru a apăra convingerile religioase”, a explicat prof. dr. George Enache.

Context. Pussy Riot este o formație feministă de punk rock din Moscova. Pe 21 februarie 2012, patru membre ale grupului au susținut o reprezentație în Catedrala Hristos Mântitorul din Moscova, motivate de opoziția față de președintele Vladimir Putin și față de politicile Bisericii Ortodoxe Ruse.

Potrivit Wikipedia, pe 17 august 2012, cei trei membri au fost condamnați pentru huliganism (articolul 213.2 din Codul penal din Rusia), pe motiv de ură față de religie, fiecare primind doi ani de închisoare. Biserica Ortodoxă Rusă a emis o declarație prin care cere autorităților „să arate îndurare”, în contextul legii. Procesul și condamnarea au atras critici internaționale. Miniștrii de externe din Germania și Suedia, alături de reprezentanții Uniunii Europene și SUA, au numit sentința „disproporționată”.

Citește integral pe Reporterglobal.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Mai duce ti va dracului Nastase, bolsevicii prizonieri ai epocii de piatra, toate labele triste care nu se pot adapta la nou, la real, la progres!

  2. Sinucigasilor, chiar si aia ratati, precum madam Adriana Năstase, nu li se oficiaza slujba religioasa ortodoxa.

    Comunisti criminali, care spalati bani cu Mizeria Mantuirii Neamului Prost, acum cautati protectie de la Moscova. Scarbelor!

  3. Comentariul de mai sus da o masura a culturii pe care unii cititori ai site-ului o au, sau mai corect nu o au.

    Real, progres, nou….. . Va rog din suflet, de dragul copiilor vostri, puneti mana pe carte si lasati CANALELE de socializare.

  4. E clar ca buna ziua ca Bombonel a inceput sa faca pe el! Dosarele penale ii bat la usa, iar el a ajuns sa bata la usa Moscovei! Disperarea e mare la penal!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.