G4Media.ro

Reportaj Radio Europa Liberă: Caii „liberi” de la Letea, îngrădiți cu două…

Sursa Foto: Radio Europa Liberă

Reportaj Radio Europa Liberă: Caii „liberi” de la Letea, îngrădiți cu două rânduri de gard, condamnați la moarte prin însetare / Cele două adăpători, doar două pentru o pădure pe 5.300 de hectare, au secat

Caii „liberi” de la Letea, o emblemă a Deltei Dunării și a României, sunt din nou în pericol. Localnicii și turiștii semnalează că aceștia riscă să moară de sete, îngrădiți cu două rânduri de gard, lăsați fără surse de apă, după ce adăpătorile au secat din cauza caniculei, relatează Radio Europa Liberă.

Sub pretextul protejării unei plantații de puieți de plop, pădurea Letea a fost împrejmuită acum câțiva ani cu două rânduri de gard, într-o afacere controversată.

„În loc să fie împrejmuită însăși plantația ce se dorea a fi protejată de sălbăticiuni, au fost luați captivi caii și celelalte vietăți din pădure, supuse acum însetării”, a declarat, vineri, 12 august, pentru Europa Liberă, un localnic.

Sălbăticiunile, printre care și „caii liberi”, unici în Europa, sunt captive după două rânduri de gard, din care unul făcut cu stâlpi de beton, material de construcție interzis într-o rezervație naturală. În condițiile secetei de anul acesta, animalele nu mai au acces la apă.

Al doilea rând de gard este din sârmă ghimpată.

De altfel, acesta a și provocat răni unui mânz, abia fătat, evadat alături de familia sa de cinci cai în căutare de apă și care așteaptă intervenția salvatoare a unui veterinar de la Vier Pfoten, plecat din țară, ne povestește localnicul.

Localnicii și turiștii spun că împrejmuirea pădurii este lipsită de sens pe partea ei de vest, unde duce la lacul Merhei de unde sălbăticiunile s-ar mai putea adăpa.

Dacă în apropiere de sat ar mai exista o noimă, pentru ca animalele oamenilor să nu intre în pădure, în partea dinspre lac împrejmuirea pădurii se dovedește a le fi fatală sălbăticiunilor din pădure, lipsite de orice sursă de apă.

În acest timp, turiștii și iubitorii de animale care au semnalat situația autorităților, sunt plimbați de la primărie la conducerea Rezervației Deltei Dunării și invers. De circa o lună, caii de la Letea, dar și celelalte sălbăticiuni din pădure sunt supuse exterminării prin însetare.

Cele două adăpători, doar două pentru o pădure pe 5.300 de hectare, au secat.

padurea letea, adapatoare
Sursa: Radio Europa Liberă

Una dintre ele mai are, vineri, 12 august, ceva urme de noroi, în amintirea apei de odinioară.
Declarații contradictorii

Directoarea rezervației, Viorica-Fănica Bîscă, susține că ar fi intervenit.

„A fost nevoie de o intervenţie, aşa încât pânza freatică să fie adusă la suprafaţă, iar caii să se poată adăpa”, declarat în urmă cu trei zile, pentru Agerpres, directoarea executivă a ARBDD, Viorica Fănica Bîscă.

Imaginile de la fața locului și declarațiile localnicilor și ale turiștilor o contrazic flagrant.

Citește integral pe site-ul Radio Europa Liberă

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. TB si vanatoarea de ursi sa fie eterna…

 2. cineva din zona sa taie gardu care duce la lac…🐴🐴🐴🐴💧💧💧💧💧

 3. E blestemată, țara asta! Conducătorii ei.
  Nu mai avem niciun om, cu coloană vertebrală’n țară, care să o conducă responsabil!..
  Până și bietele animale, iată, suferă din pricina corupției a nepotismului nomenclaturii indolenței nepăsării incompetenței (incompetenți în a face un bun cinstit performant Management – dar extrem de competenți în a fura, a se eschiva de responsabilități !
  Oameni care s-au înscris în Politică – să jefuiască .. de la locali la cei în vârful Piramidei..

  „Doamne, mai dă ceva – gen 4 Martie ’77 sau orice – și scapă-ne de ei .. să se oprească în Adânc!..”

 4. Competenta, valoarea, cinstea si legea, valorile promovate zi de zi de PSDNL in actiune!

 5. Aici suntem ca nație! Unde altundeva într-o țară civilizată era posibil așa ceva?

 6. Asta e sufletul oamenilor locului. Tara de crestini. Si liber de Sfanta Marie e ca sa Iasa banu, sa urle maneaua. Ce sa mai faci cu prajitii astia?…ii doare in … de niste cai. Delta e plina de “afaceri “, trebuie sa te scremi ca sa nu le vezi, tufisu si bisnitul .

 7. Se spune ca acel gard e acolo de zeci de ani, deci povestea gardului vizeaza contractele si posibil sa fie onrafuiala. Caii pot intra si iesi prin portile de acces oricand. Sunt ONG-uri care se preocupa de situatie. Caii sunt partial „evacuati” iarna si impinsi catre Dunare pentru a proteja padurea. Altfel vegetatia le ofera suficienta apa.
  Pare a fi un fake news facut la comanda, pe care G4Media l-a preluat cu citat.
  P.s. ieri cand am vazut caii, nu am avut impresia ca sufera de sete.

  • Rafuirlile nu sunt excluse pe meleagurile astea. Cineva trebuie sa faca verificari serioase. Cine e in masura sa faca asta?
   Poate ca annul asta e mai secetos decat ultimii 20 si au nevoie de surse de apa mai usor accesibila. Oricum , e ciudat sa platezi un gard din beton in padure salbatica.