G4Media.ro

Replica ÎPS Tedosie la acuzațiile de plagiat: Softul antiplagiat arată că nici…

Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Info Sud-Est

Replica ÎPS Tedosie la acuzațiile de plagiat: Softul antiplagiat arată că nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, respinge într-un comunicat de presă acuzațiile de plagiat și cele legate de depășirea numărului de studenți-doctoranzi. Replica vine după ce Consiliul de Administraţie al Universităţii Ovidius din Constanţa a decis, marți, să înființeze o comisie de anchetă privind activitatea Şcolii Doctorale de Teologie.

”Softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU. În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public”, arată Arhiepiscopia Tomisului într-un comunicat de presă.

Universitatea Ovidius, unde ÎPS Teodosie este conducător de doctorate la Şcoala Doctorală de Teologie, a reacționat după ce Patriarhia Română l-a acuzat pe acesta de plagiat și lipsa onestității științifice într-un răspuns formulat la solicitarea acestuia de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rangul de mitropolie. Documentul, făcut public la finalul săptămânii trecute de G4Media, scoate în lumină problemele învățământului doctoral teologic ortodox de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, unde Teodosie Petrescu este profesor universitar și director al școlii doctorale. O investigație PressOne a arătat că există suspiciuni privind mai multe încălcări grave atât ale legislației universitare, cât și ale eticii academice produse la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, unele constatate oficial de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Comunicatul integral al Arhiepiscopiei Tomisului:

Referitor la acuzele aduse în presă Școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

1. Conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală. Conform art.19 din Regulamentul instituțional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universității „Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi”. Actualmente, IPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalți profesori nu depășesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public.

2. Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 și până în prezent, IPS Teodosie, ca îndrumător,  a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător.

3. Referitor la „calculatorul” invocat de IPS Teodosie, situația este următoarea: softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU.
În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public.

Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Info Sud-Est

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Amice, esti…”decat” un sac de rahat cu mot in frunte…

  • La cat scandal a provocat Mache, e cel putin suspicioasa incapatanarea marilor clerici de a-l mai tine in functia de sef de popime. Sa fii anual in mijlocul cate unui scandal nu mai e nici coincidenta, nici ghinion si nici contrafacere, sa fim seriosi. Omul e clar pe un drum necinstit de ani de zile, se vede treaba ca perioada „Mache” i-a intrat pentru totdeauna in ADN, iar haina preoteasca si presupusa viata dusa dupa reguli monahale nu i-au ajutat in efortul de vindecare, daca a existat vreodata intentia.

 2. Dacă e adevărat ce spune Teodosie, și anume ca procentul copiat e sub 5% , înseamnă că are dreptate. Kovesi a fost găsită curata, atunci sa nu schimbam regula în timpul jocului.

 3. Gheorghe, cei care au judecat_o pe plagiatoarea Kovesi au zis ca e în regulă sa fii „5%hot,bou pitecantrop”, prin urmare comisiile hastagiste probabil ca au stabilit niște criterii. Din câte înțeleg Teodosie le_a respectat.
  De ce îl țin pe Mache în funcție? Pt simplu motiv ca un episcop, potrivit canoanelor e dumnezeu în episcopia sa, și nu poate fi demis decât dacă greșește grav. Nu cunosc nicio greșeală de a lui Teodosie!

  • AURam Iancule, dar ce parere ai despre faptul Kovesi nu a pus oamenii sa foloseasca aceeasi lingurita in varful pandemiei?

 4. Cred ca tezele pe care la pastoreste IPS sunt despre inferioritatea femeilor!! Sai cum sa faci 2 slujbe de Inviere la 2 luni distanta. Sai cum sa mai scoti niste moaste, nu conteaza ale cui, ca sa mai scoti nisyr bani de la nisye bigoti saraci cu duhul!!!Ce piosenie si smarenie sa-ti inspire un astfel de personaj??

 5. La cit fura popimea (- r pibula in mancarea lor!!) , la ce dracu le trebuie doctorand ? Oare nu e pt. bani ? „in buci ceva ” …costa !

 6. PT NONA ai altii necunoscatori care isi dau cu parerea fara sa cunosca
  in toate bisericile ortodoxe se face a doua inviere!
  https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/liturgica/odovania-praznicului-invierii-domnului-154394.html

  • Bai Avrame(ala biblic) …tu nu dormi pe o „patura” de dolari …Avram Iancu , il ucidea , pt. fariseism!!