G4Media.ro

Renate Weber: Numărul comportamentelor violente ale poliţiştilor a crescut mult şi vrem…

Renate Weber: Numărul comportamentelor violente ale poliţiştilor a crescut mult şi vrem să identificăm soluţiile / Ne gândim la o întâlnire cu responsabili din Poliție

Avocatul Poporului, Renate Weber, intenţionează să aibă o întrevedere cu responsabili din IGPR despre comportamentele violente ale unor poliţişti, pentru a vedea ce trebuie făcut ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

„Ne gândim foarte serios ca în perioada următoare să avem o întâlnire, o masă rotundă cu responsabili din Poliţie în care să discutăm aceste aspecte, nu doar cele din raport, inclusiv faptul că, după cum relataţi dumneavoastră, numărul comportamentelor violente ale poliţiştilor a crescut mult şi vrem să identificăm soluţiile, vrem să vedem ce anume trebuie neapărat făcut, pentru că aşa ceva să nu se mai întâmple.

A fost o perioadă destul de lungă când parcă nu mai eram confruntaţi cu astfel de ştiri. Acum, însă, relatările dumneavoastră din presă ne arată că sunt numeroase astfel de situaţii şi am dori să avem o astfel de discuţie, mai ales că acum avem şi un şef al Inspectoratului General al Poliţiei care e stabil. Stabilitatea în funcţie este foarte importantă”, a declarat Weber, miercuri, cu prilejul lansării raportului special al instituţiei privind deficitul de personal din cadrul IGPR şi dotarea logistică.

În opinia sa, lucrurile trebuie să se schimbe inclusiv privind programa de studiu urmată de viitorii poliţişti. Ea a spus că procedurile trebuie făcute în aşa fel încât să-i ofere poliţistului posibilitatea să imobilizeze o persoană, dar şi acesteia şansa să nu fie rănită sau să-şi piardă viaţa.

Adjunctul Avocatului Poporului Mircea Criste a menţionat că instituţia are pe rol câteva sesizări pe aceste teme şi că a solicitat să i se comunice care este programa şcolară la instruire.

Criste a precizat că est în lucru o sesizare privind cazul de la Oneşti, unde doi muncitori şi-au pierdut viaţa după ce au fost luat ostatici de fostul proprietar al apartamentului în care lucrau.

„Pentru Oneşti, avem o sesizare în derulare. (…) Noi avem încă în derulare o serie de cazuri privind violenţa manifestată de poliţişti, felul în care intervin, inclusiv (…) cazul Oneşti. (…) Aici am văzut lipsa unor proceduri foarte clare, adică poliţistul când intervine să ştie nişte pasi pe care trebuie să-i urmeze, asta duce la o eficientizare a intervenţiei (…) şi acelaşi lucru l-am constatat la Oneşti şi am spus că ar trebui o asemenea procedură şi de acolo aşteptam încă nişte răspunsuri privind felul în care ei concret au acţionat şi ce fel de procedură au aplicat”, a declarat Mircea Criste.

El a menţionat că în cazul poliţistului împuşcat mortal în apropiere de Timişoara, în timp ce se afla în căutarea unui urmărit internaţional, a fost o problemă de dotare. „Asta am constatat, atât cu privire la armament, care era destul de vechi şi depăşit, dar şi faptul că nu a existat această dotare cu echipament de protecţie”, a menţionat Criste.

Ion Ionescu, consilier în cadrul Departamentului Armată, Poliţie şi Penitenciare al Avocatului Poporului, a declarat că majoritatea Inspectoratelor de Poliţie au şefi împuterniciţi.

„În mediul rural, este o situaţie de avarie. Oamenii nu au chestiuni minimale. Nu peste tot, însă am constatat că ele sunt distribuite puţin ilogic. De exemplu, acolo unde au nevoie de etiloteste, mă refer la poliţişti de la Rutieră, nu există. Sunt zone în mediul rural unde poliţiştii au şi atribuţii pe linie rutieră, nu au etiloteste. (…)

Parcul auto e învechit, nu au veste reflectorizante, antiînjunghiere, antiglonţ, bastoanele şi căştile sunt ceva uşor. Armamentul e vechi, depăşit fizic şi moral. Deşi sunt pistoale Carpaţi model 74, ele sunt depăşite din punct de vedere tehnic. (…) În zonele montane, staţiile de emisie-recepţie nu am semnal, nu peste tot. (…) Nu mai spun de clădiri, unele dintre ele sunt adevărate relicve, cel puţin în Bucureşti erau trei secţii pericol public, care trebuiau demolate neapărat. (…) În mediul rural există sobe pe lemne, poliţiştii taie lemne în fundul curţii. Apa curentă nu prea este peste tot”, a explicat Ion Ionescu. (Sursa: Agerpres)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Romanul e obisnuit sa comenteze, inevitabil se ajunge la violenta.
  Despre taxe abuzive in bani nu ar vorbi Avocatu Poporului, legi care impiedica accesul la informatii de interes public.
  Mereu teme de… nisa. timpul trece leafa vine pana o dau aia afara

 2. te schimba in cateva zile…..in caz ca nu stiai…

 3. Degeaba, daca nu esti interlop, Pulitia nu se intalneste cu tine in Biserica!

 4. Mamasita ascultă la nenea că nu te ai cu violenţa, păi ce credeaţi că o să se întâmple când aţi făcut infractorii şi nebunii stăpâni pe străzi de au prins curaj de iau împuşcat, înjunghiat şi călcat în picioare sau bruscaţi de toţi şoşocaţii?….cât credeţi că le trebuia să răspundă cu aceasi monedă şi să fie scoşi din sărite de să fie atât de turbaţi încât să nu mai facă diferenţa între unul mai nevinovat sau mai versat mai ales că ajung să fie tot ei vinovaţi când dau de vreunul de al vostru?
  Nu le plângem de milă că atuncea când politicienii făcea legile pentru infractori ei erau în stradă să ceară salarii mai mari ca să îşi primească dreptul la tăcere în loc să fie lângă cei care se băteai ŞI PENTRU DREPTURILE LOR.
  Aşa că ce tot vă plângeţi măi nătângilor că e lumea care v-aţi creat-o cu mâna voastră sau realitatea arată diferit în bula aia în care trăiţi?

 5. frumoasa asta mai este inca in functie ?!?!?!?!

 6. Secţia 16 de miliţie se declareşte profund îngrijorate şi dezamăgită de afirmaţii ca astea… Declaraţiile duamnei Weber ar putea afecta independenţa miliţienilor şi nu e frumos. Noi ne doream ca de la pensii speciale la pensii speciale să fim mai prieteni mai buni.

  SIGURANŢĂ ŞI ÎNCREDERE

 7. De la 10 August 2018 incoace, cand erau practic mielusei si oite, fortele de ordine sunt din ce in ce mai agresive

  • confunzi jandarmii cu agentii de politie si cu politistii locali si cu „brutele” de la descarcerare

 8. Când ajunge bombardierul să înjunghie polițist de plăcere sau plictiseală, după aia cere tot el drepturi, să nu-l atingi, să nu-l șifonezi!un polițist sau jandarm de care râd toți neciopliții, fără salariile la zi,blocate 2009,2017, fără recompense, fără al13 lea,bătut la cap mereu să aibă rezultate, fără libere,cu 1000 de euro salar(care un șofer de tir îi zice mizerie la 1800-2100 de euro), dacă apucă după 26-27 de ani de muncă să ia o pensie de 3500 de lei, toți paplecii zice că ăștia au sărăcit țara!!!o să vedeți când nu vor mai fi nici ăștia pe care voi îi blamați! să vă apere pe câțiva firfirici și voi faceți pe grozavii!o să vedeți ce timpuri ori să vină;astea de azi o să vi să pară parfum!cine-i mai riscă viața aproape zi de zi și pentru ce!!! și pentru cine?!

 9. Se duce direct pe găsit soluții? Să înțeleg că deja se cunosc și sunt clare cauzele?! Poate ni le divulga și nouă cineva, să știm cum să ne ferim și să supraviețuim, nu de alta!

 10. Încă mai e pe funcție tufa…?
  Ba ! Sa va fie rușine , așa cum nouă , ne e tare rușine cu ea !

 11. De unde parc auto învechit? Vezi numai mașini noi în toate comunele când te plimbi prin țară.
  Când guvernul se laudă cu amenzile, normal că agentul e încurajat sa fie brutal.

 12. Solutia e simpla: Ascultati de sfatul lui Adi Despot de acum 20+ ani. Desi s-a razgandit la podcastul lui Micutzu(se pare ca s-a betivanit) are o oarecare dreptate dar, per total, s-ar limpezii toate apele odata cu ‘lansarea oficiala’ …

 13. O alta varianta ar fi ilegalizarea completa a alcoolului dar iese Revolutie … + ca majoritatea Parlamentarilor sunt betivi consacrati … Nu-si da lupul lege pt. dieta vegana …

  De-ar fi ambele. Doamne, Doamne. Pace pe pamant.

 14. SE FACE CA LUCREAZA PENTRU „popor”. PLATITA DE popor, LUCREAZA PENTRU CASTE.

 15. S-a trezit si baba asta rasuflata sa faca ordine in politie!! Parca se zicea ca o schimba! E avocata cui, ca a poporului nu e dupa ce ani de zile a luat apararea ” poporului infractor!! Mi-e sila!!!

 16. ia cerut cineva parerea acestei tovarase ? cred ca vrea sa para activa acum la spargerea tirgului

 17. Cine sunt violenți? Păcălicii ăștia ? Nici pe copiii de grădiniță nu sunt în stare să-i sperie,, darămite pe interlopi. Aș vrea să vedem imagini cu polițiști ca în USA . Vaca asta numai prostii a făcut, avocata p…., sa îi ia pe interlopi la ea la vilă.

 18. Ginditi-va foarte serios la ce o sa faceti dupa ce o se inchida capacul borcanului de miere.

 19. Reacția doamnei, ca avocat al poporului, este absolut normală deoarece, să nu uităm totuși că trăim în țara care respectă drepturile și libertățile infractorilor, hoților, criminalilor, violatorilor, etc. În această „normalitate” poate ar trebui chiar să anulăm procedurile de imobilizare și încătușare. De ce n-ar putea, spre exemplu, polițiștii să-i roage frumos pe infractori să-și pună singuri cătușele? Așa ar fi frumos și civilizat. S-ar putea chiar acorda un stimulent financiar pentru infractori pentru ca aceștia să se încătușeze singuri.