G4Media.ro

Renate Weber: Instituţia Avocatul Poporului a fost politizată. Schimbarea vine de la…

Renate Weber: Instituţia Avocatul Poporului a fost politizată. Schimbarea vine de la activitatea efectivă

Instituţia Avocatul Poporului a fost politizată din momentul în care în competenţele acesteia a apărut posibilitatea de a ataca la CCR legi şi ordonanţe, iar o schimbare vine doar de la activitatea efectivă, a afirmat, joi, la RFI, fostul europarlamentar Renate Weber, care va depune săptămâna viitoare jurământul pentru a prelua şefia acestei instituţii.

Totodată, apreciază ea problema ordonanţelor de urgenţă mult prea numeroase este una reală.

„Instituţia este politizată, a fost politizată din momentul în care în competenţele acestei instituţii a apărut posibilitatea de a ataca la CCR legile şi ordonanţele. Deci, din acel moment, cumva, Avocatul Poporului a devenit un fel de arbitru în acest joc constituţional, în sensul bun al cuvântului. (…) Şi atunci, din perspectiva aceasta, este clar că ea este politizată şi nu este doar percepţia mea. Cine a urmărit traseul meu profesional de-a lungul timpului cred că a putut să constate că sunt un om care ţine la un principiu. (…) Ordonanţele de urgenţă au fost întotdeauna mult prea numeroase în România cu fiecare guvernare care a a existat în această ţară. Eu am peste 20 de ani de când tot spun asta. (…) Chestiunea aceasta rămâne şi a stârnit multă nemulţumire de mai multă vreme. Urmează să vedem cum anume trebuie să continuăm”, a declarat Renate Weber.

În viitoarea calitate pe care o va avea, Renate Weber spune că îşi doreşte foarte mult să aducă în faţa opiniei publice dimensiunea a ceea ce înseamnă apărarea drepturilor şi libertăţilor, pentru că personal a constatat că deşi această instituţie îşi realizează foarte bine activităţile pe care le are în acest domeniu, în opinia publică lucrul acesta nu se mai ştie deloc.

„Avocatul Poporului are într-adevăr competenţe în ceea ce priveşte sesizarea CCR pe chestiuni de neconstituţionalitate. Cred că este singura instituţie de acest fel pe care o ştiu eu din Uniunea Europeană cu astfel de competenţe. Dar, din păcate, la noi acest aspect cumva a prevalat în dezbaterea publică şi în felul acesta dimensiunea cealaltă, misiunea iniţială a Avocatului Poporului, s-a pierdut din vedere. Şi eu cred că e foarte important să şi comunicăm într-un mod care să ne facă să înţelegem care este menirea acestei instituţii şi de ce este important într-adevăr să înţelegem că apărarea drepturilor şi libertăţilor interesează fiecare persoană în parte şi societate în ansamblu”, a adăugat Renate Weber.

Potrivit ei, schimbarea nu poate să vină decât de la activitatea efectivă.

„Chiar dacă lumea nu are răbdare şi se grăbeşte, cred că e o chestiune care va dura puţin timp, pentru că cele mai importante sunt până la urmă acţiunile efective, mai puţin vorbele, promisiunile. De aceea spun că este normal să existe mai întâi o dezbatere în interiorul instituţiei, pentru că efortul nu poate să fie al unei singure persoane (…), trebuie să fie colectiv, al instituţiei. Cred că este vorba într-adevăr şi de rapiditatea cu care se vor lua unele decizii şi de felul în care aceste decizii se vor comunica la nivel public. Dar comunicarea este doar o parte din această activitate. Poate că, din acest punct de vedere, ceva trebuie schimbat. Cu siguranţă, însă, analiza care se face în legătură cu unele din deciziile luate trebuie să vizeze fiecare caz în parte, nu se poate veni cu o formulă generalizantă pentru toate situaţiile similare”, a detaliat aceasta.

Renate Weber a menţionat că va avea discuţii cu experţi pe tema competenţei Avocatului Poporului de a sesiza Instanţa constituţională.

„Eu nu vă ascund că probabil o să am astfel de discuţii cu oameni inclusiv din zona academică, pentru că există mulţi experţi în Drept constituţional care au scris cărţi, care au propria lor înţelegere. (…) Eu doar ce spun este că din momentul în care Avocatul Poporului a căpătat aceste competenţe, cumva, opinia publică sau cu siguranţă lumea politică nu s-a mai uitat deloc la dimensiunea aceea a apărării drepturilor şi libertăţilor, toată discuţia s-a focalizat pe a sesiza sau nu CCR”, a subliniat fostul europarlamentar.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Deci problema e, chipurile, ca Avocatul Poporului poate ataca OUG la CCR.

  Nu ca Ciorbea nu a atacat nimic la CCR, desi PSD a dat numai legi in favoarea hotilor si impotriva justitiei.

  Renate, esti sluga politica ideala.

 2. Nasol, am scapat de dracu si a venit ma-sa.

  • Da, s-a scapat de ,,dracul” roman (Ciorbea -mot din Apuseni) si a venit ,,mama dracilor”: Renate Weber (rusoaica dupa mama si german dupa tata).
   Prin ce a facut Ciorbea (strict pentru bani), prin colaborare cu rusul Dragnea, a dovedit ca este unul dintre cei mai mari tradatori din Istoria Poporului Roman.
   Prin ce a facut Ciorbea va ramane in Istoria Romaniei alaturi de acel taran roman (intamplator tot mot) care i-a tradat pe Horea si Closca soldatilor austrieci (le-a spus locul / stana unde se ascundeau peste iarna).

 3. Oare nesimtita se aude ce spune?!

 4. …”traseul meu profesional ține de un principiu”…
  Nu va este rușine madame? Că duoamna nu se poate!
  „Traseul” dvs denotă exact ceea ce sunteți: o traseistă!
  De la un om vertical, oare?, la ceea ce sunteți astăzi.
  Cu trecerea, în timp, prin problemele penale ale „traseului” dvs !
  O rușine! Asemenea duamnei pipi.
  Oportunism jegos.

 5. Ipocrizia oportunistului este periculoasa in acest caz. Persoana nedorita de catre romani , a fost asezata pe acel scaun de catre batranul ofilit politic , dar cu sarsanaua plina, ptr. a ne pedepsi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.