G4Media.ro

Regizorul Jean-Luc Godard, părintele Noului Val din cinematografia franceză, a recurs la…

sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Regizorul Jean-Luc Godard, părintele Noului Val din cinematografia franceză, a recurs la sinuciderea asistată

Cineastul elvețian-francez Jean-Luc Godard, părintele Noului Val, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, a recurs la sinucidere asistată, a confirmat consilierul familiei sale, citat de televiziunea franceză BFMTV.

„Domnul Godard a recurs la asistență juridică în Elveția pentru o plecare voluntară ca urmare a unor patologii multiple incapacitante, conform termenilor din raportul medical”, a explicat Patrick Jeanneret, consilierul juridic și fiscal al familiei, confirmând informațiile publicate de ziarul Libération.

„Nu era bolnav, era pur și simplu epuizat”, a declarat un prieten apropiat pentru ziar.

Cineastul a murit „pașnic” marți, în locuința sa din micul oraș elvețian Rolle, a anunțat familia sa într-un comunicat.

În Elveția există diferite forme de moarte asistată, cum ar fi eutanasia pasivă și sinuciderea asistată. Cea mai cunoscută este sinuciderea asistată, o practică care nu este reglementată în mod specific, dar care este permisă în anumite condiții.

În principiu, orice persoană care, „din motive egoiste”, ajută la sinuciderea unei alte persoane – de exemplu, prin furnizarea unei substanțe letale – este pasibilă de o pedeapsă privativă de libertate de până la cinci ani sau de o amendă.

Cu toate acestea, organizații precum Exit oferă sinucidere asistată în cadrul legii, atâta timp cât „nu li se pot atribui motive egoiste”.

Practica sinuciderii asistate este reglementată de coduri de etică medicală și este realizată de organizații, în principal Exit, care a ajutat aproape 1.400 de persoane să moară în 2021.

Sinuciderile asistate au crescut anual în ultimii ani în Elveția, de la 187 de cazuri pe an în 2003 la 965 în 2015, potrivit Oficiului Federal de Statistică. După o ușoară scădere în 2016, de atunci acestea sunt din nou în creștere.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter