G4Media.ro

Regatul Unit va conduce, împreună cu Letonia, o coaliţie care va furniza…

Photo by Genya SAVILOV / AFP

Regatul Unit va conduce, împreună cu Letonia, o coaliţie care va furniza drone Kievului

Regatul Unit a anunţat joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO, că va conduce împreună cu Letonia o coaliţie de ţări însărcinate să organizeze livrarea către Ucraina a mii de drone în contextul invaziei ruse, relatează AFP, transmite Agerpres.

Cu prilejul unei vizite la Kiev din ianuarie, premierul britanic Rishi Sunak a anunţat o creştere a ajutorului britanic, care urma să includă 200 de milioane de lire sterline (230 de milioane de euro) pentru furnizarea de mii de drone militare armatei ucrainene.

Acest lucru se va traduce în special printr-o coaliţie pe care Londra o va conduce împreună cu Riga, a precizat ministrul apărării, Grant Shapps, înainte de a se întâlni, joi, cu omologii săi din NATO la Bruxelles.

În acest cadru, Regatul Unit va organiza producţia, inclusiv de către companii britanice, de drone „la scară mare şi la preţuri abordabile”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Obiectivul este de a produce în special drone FPV (First Person View) „care s-au dovedit foarte eficiente în teren de la declanşarea invaziei de amploare a Rusiei”, a precizat Londra.

Atunci când îşi pun căştile de realitate virtuală piloţii lor pot vedea direct imaginile din teren, ca şi cum s-ar afla la bord.

„Îi vom furniza Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a se apăra şi a câştiga acest război, pentru a garanta că (preşedintele Vladimir) Putin eşuează în ambiţiile sale ilegale şi barbare”, a declarat Shapps, citat în comunicat.

Cu prilejul reuniunii de joi, Grant Shapps urmează să se întâlnească cu reprezentanţii a 13 state, între care Franţa şi Suedia, candidată la aderare, pentru a semna un acord privind două programe care vizează creşterea producţiei de muniţii şi de rachete pentru refacerea stocurilor occidentale şi sporirea ajutorului pentru Ucraina.

Aceste iniţiative sunt anunţate în contextul în care ajutorul american către Kiev este blocat în Congresul american, notează AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...