G4Media.ro

Regatul Unit se angajează cel puțin să mențină nivelul ajutorului militar pentru…

sursa foto: Pexels

Regatul Unit se angajează cel puțin să mențină nivelul ajutorului militar pentru Ucraina în anul 2023

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunţat luni la Riga că, în 2023, Londra cel puţin va menţine nivelul ajutorului său militar către Kiev, evaluat la 2,3 miliarde de lire, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Primul lucru de făcut este să ne asigurăm că furnizăm un ajutor militar mai important Ucrainei şi că acest ajutor militar evoluează pentru a răspunde situaţiei cu care suntem confruntaţi acum’, a afirmat Sunak, în discursul de deschidere a unei reuniuni cu lideri din Europa de Nord.

Sunak şi reprezentanţii celorlalte state participante la Forţa expediţionară comună (JEF – Danemarca, Estonia, Islanda, Finlanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia) discută la Riga despre ajutorul precis ce urmează să fie furnizat Ucrainei.

‘Aceasta înseamnă mai multe sisteme de apărare antiaeriană, mai multă artilerie, mai multe vehicule blindate. În ce îl priveşte, Regatul Unit s-a angajat să egaleze anul viitor, chiar să depăşească, cele 2,3 miliarde de lire de ajutoare pe care le-am furnizat în acest an şi sper să încurajăm celelalte ţări din jurul acestei mese să facă tot ce pot pentru a-şi continua sprijinul’, a spus el într-un scurt discurs transmis în direct.

Este necesară, se asemenea, ‘concentrarea pe diminuarea capacităţilor Rusiei de a se regrupa şi de a se reaproviziona, ceea ce înseamnă atacarea lanţurilor sale de aprovizionare şi suprimarea sprijinului internaţional’, a adăugat Sunak.

‘Mă gândesc în special la Iran şi la armele pe care el le furnizează în prezent Rusiei’, a insistat el.

Intervenind prin videoconferinţă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe responsabilii prezenţi la Riga să ‘facă totul pentru a accelera înfrângerea ocupanţilor’.

Într-un comunicat emis înainte de sosirea premierului britanic la Riga, biroul de presă al lui Sunak a anunţat importante livrări de muniţie către Ucraina.

Potrivit textului, va fi vorba despre ‘sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor, în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline (304 milioane de dolari) care va asigura un flux constant de muniţii esenţiale pentru artileria Ucrainei pe tot parcursul lui 2023’.

Marea Britanie a livrat deja, printre altele, lansatoare de rachete multiple şi 15 de tunuri antiaeriane, precum şi peste 100.000 de muniţii începând din februarie, luna în care Rusia a declanşat ofensiva în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si cand te gandesti ca putin se vedea partener egal cu Regatul Unit, asa cum visase Petru cel Mare dupa ce s-a intors din Anglia si s-a gandit sa reformeze Rusia dupa modelul englez.
    A fost la fel si visul luiAdolf care, de suparare, cand a vazut cat e de departe de a castiga Anglia de partea sa, a pornit nebunia. Ce nu poti castiga, distrugi.