G4Media.ro

Reforma pensiilor în Franța: Senatul adoptă articolul 7 privind majorarea vârstei de…

sursa foto: Captură video

Reforma pensiilor în Franța: Senatul adoptă articolul 7 privind majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani

Senatul francez, dominat de dreapta, a adoptat miercuri seară, după o luptă procedurală aprinsă cu stânga, articolul cheie al proiectului de lege privind reforma pensiilor care majorează vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani. Votul a fost câștigat cu 201 voturi pentru și 115 împotrivă, din 345 de votanți. „Sunt încântată că dezbaterile au permis să se ajungă la acest vot”, a scris Elisabeth Borne pe Twitter, potrivit Le Figaro.

Potrivit planului guvernului, vârsta legală de pensionare urmează să fie majorată treptat de la 62 la 64 de ani, cu trei luni pe an, de la 1 septembrie 2023 până în 2030. În plus, pentru a obține o pensie „cu rata întreagă” (fără reducere), durata de cotizare necesară va crește de la 42 de ani (168 de trimestre) la 43 de ani (172 de trimestre) până în 2027, cu un ritm de un trimestru pe an.

O nouă recurgere miercuri la „închiderea dezbaterilor”, prevăzută de articolul 38 din regulament, propusă de Bruno Retailleau cu privire la un amendament socialist în favoarea femeilor, a declanșat miercuri furia lui Laurence Rossignol. În această zi a drepturilor femeii, „nu ne umiliți pe noi, ci umiliți femeile, toate femeile”, a spus ea.

Articolul 38 a fost apoi solicitat de trei ori de François Patriat (RDPI, majoritatea Renaissance) și Claude Malhuret (independenți). Acest articol „închide” discuția asupra unui amendament sau a unui articol. Senatul a aplicat, de asemenea, o regulă care limitează numărul de explicații de vot asupra articolului. Stânga a contraatacat cu cereri repetate de vot public asupra amendamentelor.

Tensiunea a scăzut în mod clar seara, sub președinția lui Gérard Larcher.

Dezbaterile din camera superioară se vor relua joi, la ora 10.30, în jurul unui amendament controversat al lui Bruno Retailleau, care susține că eliminarea treptată a regimurilor speciale, votată la articolul 2, ar trebui să se aplice salariilor aflate deja în funcție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...