G4Media.ro

Referendumul privind soarta CNATDCU se reia în universități, la recomandarea Consiliului Rectorilor.…

sursa foto: Info Sud-Est

Referendumul privind soarta CNATDCU se reia în universități, la recomandarea Consiliului Rectorilor. Daniel David: Eu sunt familiarizat cu sistemul american, unde titlul de doctor se conferă de universități. Cele românești nu sunt încă pregătite și putem găsi o fază intermediară

Universitățile sunt chemate să spună cine trebuie să acorde titlurile de doctor – CNATDCU sau ele însele. Consiliul Național al Rectorilor a decis să le recomande universităților să chestioneze prin referendum soarta CNATDCU, forul care analizează plagiatele și acordă sau respinge titlurile de doctor. Acest referendum a fost recomandat încă de anul trecut, când CNR era condus de Sorin Cîmpeanu, dar demersul a fost anulat de criza pandemică. „Eu sunt familiarizat cu sistemul american, unde titlul de doctor se conferă de universități. Pot fi de acord că universitățile românești nu sunt încă pregătite pentru nivelul respectiv”, a declarat președintele interimar al CNR, Daniel David.

Recomandarea de organizare a referendumului este cuprinsă în rezoluția emisă de Consiliul Național al Rectorilor (CNR) după reuniunea organizată în perioada 25-27 iunie 2021 de Universitatea Babeș-Bolyai la Cluj.

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Daniel David, președintele interimar pentru 6 luni al CNR după ce Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din acest for devenind ministru al Educației, a declarat că „în 2020 Consiliul Național al Rectorilor a luat decizia să ceară universităților să organizeze acest referendum. CNR nu le poate impune universităților să îl organizeze, iar foarte multe au invocat acum un an că nu pot implementa recomandarea Consiliului din cauza pandemiei”.

„Prin urmare, a fost reluată recomandarea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) din 2020 de organizare a acestui referendum. Dar și în acest moment, ultima decizie [privind organizarea sau nu a referendumului – N.Red.] aparține fiecărei universități, fiindcă CNR poate recomanda, nu impune unei universități acest referendum”, a precizat David.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Adica majoritatea plgiatorilor va decide prin referendum daca lucrarile de doctorat vor mai putea fi verificate si de catre cine!
    Frumos.
    Exact situatia in care Orlando-Discoteca ajunsese sa ancheteze disparitia miliardului pe care el insusi l-a distribuit in afara Deltei.

    • Din păcate în România – tara grav afectata de corupție – autonomia universitara este uneori echivalenta cu mafiotismul, favorizând apariția unor grupari infracționale ce incalca normele legale în numele ei…

  2. Doctoratul, diploma, toate acestea ar trebui date de universități.
    Recunoașterea lor e altă gâscă in alta traista!
    Părerea mea este că universitățile ar trebui sa dea orice hârtie doresc. Statul însă ar trebui să recunoască doar unele dintre aceste hârtii. Emise, bineînțeles, de entități curate, de încredere.
    Ai dat o hârtie (doctorat) care e apoi anulată pentru plagiat sau uneori ai dat diplome de studii unora care nu ar fi avut nici cum sa se înscrie la acele studii? Pac. Pierzi recunoașterea la toate hârtiile de acel fel.
    Simplu și eficient.

  3. In toata lumea, diplomele si titlurile academice sunt acordate de universitati. Numai in Romania – tara aflata in permanenta opozitie cu normalitatea – s-a inventat aceasta aberatie numita CNATDCU, un fel de Ku Klux Klan care calca in picioare autonomia universitara si se ocupa numai de vendete si de platit polite.

  4. Nu uitati că suntem in Romania! Renuntarea la un supervizor de tip cnadcu va conduce la o degringoladă greu de reparat apoi.

  5. De ce va deranjează CNATDC???

  6. si eu sunt obisnuita cu modelul american, am progresat cum trebuie in cariera: 1. masteranda lui dani, 2. sotia lui dani, 3. directoare in universitatea lui dani

    in alta ordine de idei, eu vreau sa lusm totul de la americani, nimic de la Franta, Suedia, Germania sau alti ratati, pentru ca scopul universitatilor romanesti e tot 5 nobeluri pe an, iar fondurile universitatilor romanesti se numara, tot ca la USA, cu miliardele

  7. Din păcate în România – tara grav afectata de corupție – autonomia universitara este uneori echivalenta cu mafiotismul, favorizând apariția unor grupari infracționale ce incalca normele legale în numele ei…

  8. Promovare mai gretoasa si mai insistenta, pana la saturatie, a acestui D. David nu s-a mai intamplat in nici un alt an. Practic, nici o saptamana fara stiri despre D. David (sau despre celalalt „specialist” de la UBB, M. Miclea, cel care a bagat in groapa tot sistemul educational). Ne intrebam… carei „unitati” ii apartine ordinul asta de zi, cu mentinerea permanenta in agenda publica a tov. David si a UBB-ului.