G4Media.ro

Referendumul intern privind poziționarea USR ca partid de centru-dreapta s-a încheiat. Au…

Foto: USR

Referendumul intern privind poziționarea USR ca partid de centru-dreapta s-a încheiat. Au votat 12.106 membri de partid, prezența fiind de 56,35% dintre cei cu drept de vot

Votul la referendumul intern, care a durat o săptămână, pentru poziționarea USR ca un partid de centru-dreapta modern s-a încheiat la ora 9:00.

Reprezentanții partidului au anunțat că au votat 12.106 membri USR din cei peste 20.000 pe care îi are partidul, prezența la fiind de 56,35% dintre membrii cu drept de vot ai formațiunii.

”Reprezintă cea mai mare participare de până acum în consultările electronice interne (recordul anterior era de 9.654 voturi la o consultare din noiembrie 2019)”, a explicat un lider USR pentru G4Media.ro.

Potrivit acestuia, cvorumul de validare a referendumului intern era de 10.743 de voturi (jumătate dintre membrii cu drept de vot ai USR). Cvorumul a fost atins vineri.

”În următoarele ore are loc procesul de anonimizare și decriptare a voturilor după care va fi anunțat rezultatul scrutinului”, a mai spus lideruk USR.

Întrebarea la care au răspuns membrii USR cu DA sau NU a fost: “Sunteți de acord ca USR să asume o poziție doctrinară de centru – dreapta modern?”

Referendumul intern a debutat sâmbăta trecută, pe 1 februarie.

Documentul programatic prin care echipa Dan Barna a propus poziționarea partidului se numește ”România modernă. Reforma cinstită” și conține cele 5 mari principii de guvernare, precum și un plan de acțiune în viitorul imediat, însoțit de 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR.

În documentul programatic al echipei lui Dan Barna, dat publicității pe 10 ianuarie, se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.

Documentul explică opțiunea de centru-dreapta: ”De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei. De ce modern? Pentru că este 2020. Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile”.

”Doctrina USR centru-dreapta modern este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților”, se mai arată în document.

Cele 5 principii de guvernare din documentul programatic:

  • Libertatea individului este fundamentală
  • Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii
  • Modernizare liberală cu puterea comunităților
  • Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne
  • Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România

Planul de acțiune în patru pași prevede că, după eventuala adoptare a doctrinei de centru dreapta prin referendum, USR ”va face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”.

Citește aici documentul integral

Poziționarea USR ca partid de centru dreapta i-a nemulțumit însă pe mulți dintre membrii partidului, care au și boicotat referendumul. Ei spun că echipa Barna se raportează în mod fals la un număr mai mic de membri de partid, pentru că altfel referendumul ar fi invalidat.

Astfel, opozanții poziționării USR ca partid de centru dreapta susțin că totalul membrilor de partid este 24.468 (din care 2.803 membri suspendați), și nu 21.361, așa cum susține aripa Barna. Ca atare, cei care au boicotat referendumul susțin că acesta nu a fost încă validat.

Conducerea USR a explicat însă că cei 2.803 membri suspendați nu au drept de vot, prin urmare nu au fost luați nici în calculul privind cvorumul.

Citește și: Progresiștii și nicușoriștii din USR critică dur programul de centru-dreapta prezentat de echipa Barna pentru poziționarea ideologică a partidului. Presadă: În manualul de ideologie nu găsești rețeta pentru a combate sărăcia / Goțiu: În loc de program de guvernare, veniți cu referate de facultate

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Neocomunistii de centru dreapta…

  2. „procesul de anonimizare și decriptare a voturilor”
    M-am blocat la faza asta.
    Nu mai avem IT-isti, avem roboți.
    Zici ca sunt de la CIA astia de la USR cu algoritmii lor.
    Keep it simple frați români

  3. Pardon, securisti de centru dreapta.