G4Media.ro

Record de temperatură în Maroc/ Cât au măsurat termometrele într-o localitate din…

Photo 95979552 © Daniel M. Cisilino | Dreamstime.com

Record de temperatură în Maroc/ Cât au măsurat termometrele într-o localitate din sudul țării

Staţia meteo de la Agadir, din sudul Marocului, a înregistrat vineri o temperatură de 50,4°C, considerată a fi un nou record naţional, a anunţat duminică Direcţia Generală de Meteorologie (DGM), potrivit AFP, citată de News.ro.

Precedentul record a fost stabilit în 13 iulie (49,9°C), la Smara, un oraş din Sahara Occidentală, potrivit DGM.

Este pentru prima dată când temperaturile au depăşit 50 de grade în Maroc, potrivit biroului naţional de meteorologie.

De la începutul verii, întregul Maroc a fost afectat de o serie de valuri de căldură care au dus temperaturile la niveluri record. „Această vreme caniculară este cauzată de ascensiunea unei mase de aer uscat şi cald dinspre sud, care a provocat o creştere bruscă a temperaturilor, depăşind norma lunară cu 5-13 grade, în special vineri şi sâmbătă”, a explicat DGM într-un comunicat de presă.

Valul de căldură a fost cauza incendiilor de pădure din ultimele zile în nordul ţării, în apropiere de Tanger şi mai la est, în provincia Taza, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului. Incendiile, care au avut o amploare limitată, dar au fost alimentate de vânturi puternice, au distrus câteva sute de hectare de pădure. Până în prezent, nu s-au înregistrat victime.

Potrivit serviciului european Copernicus, luna iulie 2023 a doborât în mare măsură recordul pentru cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ, cu 0,33°C mai mult decât luna care a deţinut acest record până în prezent (iulie 2019).

Pentru Maroc, iulie a fost a patra cea mai caldă lună iulie de după 1961. Cu toate acestea, DGM prognozează o uşoară scădere a temperaturilor în nordul ţării în următoarele zile.

sursa: News.ro, Photo 95979552 © Daniel M. Cisilino | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...