G4Media.ro

RECHIZITORIUL lui Sebastian Ghiță: Cum s-a sustras urmăririi penale, unde locuiește și…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

RECHIZITORIUL lui Sebastian Ghiță: Cum s-a sustras urmăririi penale, unde locuiește și cu ce se ocupă la Belgrad, pe ce i-au pus sechestru procurorii DNA

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a invocat că are Covid pentru a nu se prezenta la una dintre audierile programate la Belgrad în cadrul comisiei rogatorii internaționale solicitate de DNA, iar în alte două dăți a spus că este în Italia și Grecia – se arată în rechizitoriul DNA prin care fostul parlamentar, care controlează postul RTV, a fost deferit Justiției, in absentia, pentru trafic de influență și instigare la fals.

Ghiță este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Potrivit procurorilor, nu ar fi fost  contract IT de stat care să poată fi ajudecat de vreo companie fără să îi fi dat un comision lui Ghiță. Între 2010 şi 2014, Ghiţă ar fi strâns mită de aproape 30 de milioane de lei.

Timeline cu încercările DNA de a-l audia pe Sebastian Ghiță la Belgrad, pentru respectarea dreptului la apărare

6 iulie 2020: procurorii DNA l-au inculpat pe fostul parlamentar pentru trafic de influență și instigare la fals

9 iulie 2020: Procurorii cer comisie rogatorie cu Serbia pentru a-i aduce la cunoștiință măsură și pentru a-l audia în noua calitate de inculpat

13 iulie 2020: Libertatea publică fotografii cu Sebastian Ghiță alături de fratele lui, Alexandru, și alți prieteni, petrecând pe plaja Scorpios din Mykonos, pe manelele lui Florin Salam.

Sursa: Libertatea.ro Foto: Sebastian Ghiță în Mykonos

16 aprilie 2021: Data stabilită a audierii lui Ghiță de către poliția sârbă în cadrul comisiei rogatorii cu România.

Procuratura Publică Superioară din Belgrad – Departamentul special anticorupție a dispus identificarea inculpatului, stabilindu-se că locuiește în sectorul administrativ Zemun din Belgrad, str. Mojevicks nr. (…). A fost programată audierea acestuia pentru data de 16.04.2021, fiind citat, atât avocatul acestuia din Serbia, Mbden Miloslan Ljevic, precum și apărătorii aleși din România, Mihai Zarafiu (S.. Micu Zarafiu și Asociații)”, se arată în rechizitoriu.

Ghiță nu se prezintă, iar avocatul lui sârb anunță procuratura că inculpatul are coronavirus.

2 august și 29 septembrie 2021: Procuratura din Belgrad revine cu o adresă către avocat pentru a comunica starea de sănătate a inculpatului

23 octombrie 2021: avocatul Moloslav Ljenic anunță că Sebastian Ghiță ”se află în străinătate, s-a recuperat după boală și se află la acel moment în Grecia”

2 noiembrie 2021: avocatul ales din Serbia a încunoștiințat Parchetul Superior Public din Belgrad că inculpatul se află în Italia.

29 decembrie 2021: ”Poliția din Zemun a înaintat citația pentru inc. Ghiță Sebastian Aurelian unei rude a acestuia, Daniela Petric (persoană găsită la locuința acestuia și îndreptățită să primească corespondența)”, se arată în rechizitoriu.

Autoritățile sârbe l-au citat la toate adresele cunoscute. ”Din înscrisurile existente la dosarul cauzei, rezultă că inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian se sustrage de la urmărirea penală. Acesta are o spălătorie, atât în țară, cât și în străinătate, aceștia fiind citați la toate activitățile dispuse pentru punerea în executare a comisiei rogatorii internaționale”, se arată în rechizitoriu.

31 decembrie 2021: data audierii, Ghiță nu se prezintă.

Procurorii consideră că inculpatul a luat la cunoștiință inculparea și se sustrage urmăririi penale.

”Apreciem că există astfel suficiente probe că inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian se sustrage de la urmărirea penală. Acesta are cunoștință de acțiunea penală exercitată împotriva sa, a fost încunoștințat prin apărătorii aleși din țară și din Republica Serbia cu privire la actele procedurale ce trebuie să-i fie comunicate, de asemenea și prin intermediul unei persoane îndreptățită să-i primească corespondența. De asemenea, din înscrisurile existente la dosarul cauzei rezultă că apărătorul ales din Serbia a ținut legătura cu inculpatul acesta având cunoștință de data la care autoritățile din Republica Serbia au stabilit termenul pentru aducerea la îndeplinire a comisiei rogatorii”, arată procurorii.

În aprilie 2017, Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad și a stat în arest 2 luni. În 2018, autoritățile judiciare sârbe au decis să nu îl extrădeze având în vedere „amenințarea de persecuție în țara de origine din cauza opiniilor lui politice„, deși România este stat UE.

Precedentul Victor Micula. De notat că un alt fugar, Victor Micula, a fost trimis în judecată în absență în dosarul cu polițiștii care l-au lăsat să participe la o percheziție și să aibă acces la bazele de date MAI, iar instanță a dat undă verde începerii procesului pe fond. Vezi aici și aici.

Sechestru pe averea lui Sebastian Ghiță. Procurorii au pus sechestru pe bunurile aflate pe numele lui Seabastian Ghiță, doar un teren și jumătate din casa din Ploiești:

* un procent de 94,64% din terenul în suprafață de 1.306 mp situat în municipiul Ploiești, Aleea Orizont, nr. (…), teren ce este deținut în coproprietate cu Ghiță Mădălina (fosta soție – n.r.), conform actului de alipire nr. (…) încheiat la B.N.P. Cosma Saad Andreea;

* cota de 1/2 din casa de locuit situată în municipiul Ploiești, Aleea Orizont, nr. (…), cu o valoare de impunere de 5.126.007 Iei, compusă din casă cu suprafață construită de 665,76 mp și suprafață utilă de 554,8 mp (cu o valoare de impunere de 3.137.327 lei), mansardă cu suprafață construită 254,88 mp și suprafață utilă 212,4 mp (valoare de impunere 900.822 lei) și subsol cu suprafață construită 307,8 mp și suprafață utilă 256 mp (cu valoare de impunere 1.087.858 lei), valoarea finală a obiectivului fiind de 1.868.389,65 lei (conform procesului verbal de recepție din 07.04.2009), până la concurența sumei de 987.580 lei, echivalentul sumei de 220.000 euro la cursul de 4.4890 lei/euro comunicat de BNR la data de 11.10.2016”, se arată în rechizitoriu.

Grosul averii lui Sebastian Ghiță este pe numele unui prieten, Alexandru Iacobescu. Potrivit ultimei declarații a lui Ghiță în calitate de deputat, din octombrie 2016, el l-a împrumutat pe Iacobescu cu 90 de milioane de euro și 9 milioane de dolari.

Iacobescu a condus România TV, a fost implicat în managementul clubului de baschet Asesoft Ploieşti și a candidat pentru un loc de deputat pe listele Pro România, în 2020.

Sursa: News.ro / Foto: Alexandru Iacobescu, candidat Pro România la Parlament

Context. Fostul deputat Sebastian Ghiță, fugit în Serbia, a fost trimis în judecată în absență în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT” pe 17 octombrie 2022. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Stai relaxat şefule la Belgrad! Tu rămâi Puterea României! Eşti forţă pe ţară! Regele României! Ai bani, ai putere, ai prieteni, ai valoare!

  Între timp noi am activat Echipa de Elită! Am transmis ordine pe unitate la Ţârcovnicul impotent de la Latrină, la Maiorul Prelipceanu, la Maiestrul Coroiu, la Colonelul Chireac, la Tonomatul Ciutacu şi la toate cozile de topor şi slugoii mâncători de 💩 Am stabilit normă de minimum 3 basculante cu 💩 / emisiune.

  Seară de seară te vom martiriza la televiziunile interlope, de nu te facem mai persecutat politic decât Iuliu Maniu şi Imre Nagy la un loc!

  INFORMARE: Posibile taxe suplimentare de protecţie s-ar putea aplica în funcţie de dificultatea cazului.

  ©️ Televiziunile Interlope Curling SRL

 2. Olivea 20.10.2022 la ora 9:48 am
  CUNOSC SUBIECTUL-LE VA DA „DAUNA TOTALA”-INFORMATII SAU SISTEME INFORMATICE