G4Media.ro

RECHIZITORIU Cum i-a prins DNA pe Blejnar şi Comăniţă că au luat…

RECHIZITORIU Cum i-a prins DNA pe Blejnar şi Comăniţă că au luat şpagă peste 2 milioane de euro ca să protejeze gruparea evazionistă a lui Radu Nemeş: un insider le-a dat procurorilor agenda cu contabilitatea paralelă a mafiei

Ultimul rechizitoriu (din august) în cazul fostului şef PDL al Fiscului, Sorin Blejnar, şi al fostului şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, arată o realitate de thriller poliţist, dar şi o preocupare a anchetatorilor de a ridica standardele de probatoriu.

Informația pe scurt:

 • Procurorii au bătut palma cu o ”cârtiță” din gruparea lui Nemeș și au folosit probe ADN, deși e vorba de un dosar de corupție, nu de omor.
 • Un insider cu identitate protejată le-a dat procurorilor agenda lui Radu Nemeș: mai multe pagini pe care acesta își notase șpăgile către Sorin Blejnar și Codruț Marta (fostul lui șef de cabinet, dispărut din 2012). Marta verifica calculele, apoi înscrisurile erau distruse. Cu toate acestea, insider-ul le-a furnizat procurorilor o probă-cheie: o fotocopie A4 a unor post-it-uri cu antetul hotelului Sacher Wien pe care Nemeș își notase cifre, nume și date. Și, la fel de important, insider-ul le-a decriptat procurorilor agenda lui Nemeș.
 • Anchetatorii au luat ADN-ul lui Nemeș și Marta, amprente și probe de scris. Așa au dovedit că pe documente sunt urme papilare și scrisul celor doi.
 • O observație interesantă este și faptul că, în 2017, în acest dosar, procurorii au făcut filaje, interceptări și ”pătrundere într-un imobil pentru a activa și dezactiva mijloacele tehnice”, singuri, fără SRI (decizia CCR din februarie 2016 a interzis serviciului să ajute DNA să facă probe). Aceasta indică faptul că procurorii DNA se pot descurca și fără ofițerii de informații.
 • Altă observație interesantă este faptul că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și fostul ministru al Finanțelor din guvernul lui, Bogdan Drăgoi, au fost audiați ca martori. Blejnar a demisionat din funcție în aprilie 2012, la presiunile fostului premier și, în mai, guvernul MRU nu a mai avut majoritate parlamentară și a căzut la moțiunea de cenzură.
 • În dosar se fac mențiuni și cu privire la un împrumut acordat de Codruț Marta lui Dragoș Dobrescu, unul dintre membrii grupului de la Monaco, și la partidele de vânătoare la care participau Dragoș Dobrescu, Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, Sorin Blejnar și Sorin Florea. Se precizează și că Marta avea o locuință la Monaco.

Informația pe larg:

”Cârtița”. Piesa de rezistenţă a procurorilor este un insider în gruparea mafiotă a lui Radu Nemeş, românul extrădat din SUA după ce federalii americani i-au găsit un bunker plin cu o comoară pe care nu o putea justifica:

”113 monede de aur a câte o uncie (în total 3,2 kilograme de aur), 256 de monede de argint, 115 ceasuri şi alte bijuterii, şapte automobile – printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes-Benz S600, şase televizoare şi 10 iPad-uri, mai multe statui realizate din cristale Swarovski, 31 de jachete din piele – inclusiv un costum bărbătesc marca Versace şi o haină de damă din blană de nurcă şi piele de şarpe, 12 arme de foc, două pocale din aur masiv şi 43 de perechi de pantofi şi cizme de designeri celebri”, potrivit seattlepi.com.

Cine e Nemeș. În aprilie, Nemeş a fost condamnat definitiv la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală de peste 57 de milioane de euro, prin neplata accizei pentru 90.000 de tone motorină. În schimb, soţia lui, Diana, a fost achitată de Înalta Curte, deşi la Curtea de apel Bucureşti primise 7 ani de detenţie.

Potrivit unor martori citați în rechizitoriu, Blejnar era prieten cu Nemeș încă dinainte să devină șeful Fiscului, de pe vremea când era comisar adjunct la Garda Financiară. În momentul în care Blejnar a devenit șeful ANAF, i-ar fi cerut lui Nemeș să nu se mai vadă.

Probele furnizate de ”cârtiță”. Insider-ul are identitatea reală protejată de DNA şi e denumit în rechizitoriu „martorul cu pseudonimul Petrescu Alexandru”. Acesta le-a dat şi decriptat procurorilor mai multe înscrisuri „cu menţiuni olografe reprezentând nume, sume şi date calendaristice”. Nemeş ţinea evidenţe cu şpăgile date lui Codruţ Marta (fostul şef de cabinet al lui Blejnar, dispărut din mai 2012), Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă drept taxă de protecţie ca să nu fie controlat de Fisc.

Potrivit rechizitoriului, Codruţ Marta, personal, superviza contabilitatea paralelă. „A fost necesară notarea sumelor pentru că modul de savârşire a infracţiunilor, implicarea mai multor persoane pe circuitul banilor de la retragerea lor în numerar până la remiterea lor şi ritmicitatea plăţilor, au impus ca, din când în când, să se efectueze o confruntare a notiţelor pentru ca înţelegerea să funcţioneze în continuare”, arată procurorii în rechizitoriu.

Înscrisurile lui Nemeş erau codificate după un sistem propriu „necesar doar pentru perioada dintre două întâlniri cu Marta Codruţ Alexandru, când sumele date şi primite erau confruntate şi confirmate, apoi încrisurile erau distruse”. Cu toate acestea, insider-ul DNA le-a predat procurorilor o probă-cheie: o fotocopie A4 a două bileţele (post-it-uri cu antetul Hotel Sacher Wien – flavoured to perfection) pe care Nemeş îşi notase mai multe cifre.

Anchetatorii au descoperit şi o agendă Hermes cu coperte din piele neagră, datată 2009, cu file neinscripţionate, dar şi pagini desprinse, dar inscripţionate, ale acestei agende. Acestea conţin urme papilare şi scrisul lui Nemeş. În plus, procurorii au găsit şi agenda Remicade, datată 2011, a lui Nemeş, cu scrisul unui subaltern.

Anchetatorii au expertizat criminalistic toate aceste probe. Au prelevat ADN de la Nemeş prin periaj bucal, i-au luat amprentele şi probe de scris. Au luat și ADN-ul lui Codruţ Marta (care e dispărut) din Sistemul Naţional de Date Genetic Judiciare şi probe de scris din declaraţiile lui de avere sau diverse cereri făcute la locul de muncă, ANAF. Aşa au dovedit că înscrisurile conţin urme papilare și scrisul celor doi. În ce priveşte proba-cheie, fotocopia A4 a post-it-urilor cu antetul hotelului Sacher Wien, a rezultat că „reprezintă imaginea unui înscris realizat de Radu Nemeş”.

Cine a mai colaborat cu DNA. Şi Ştefan Puşcaşu, zis „Văru” întrucât era vărul lui Codruţ Marta, a colaborat cu anchetatorii şi le-a spus că „a predat bani inculpatei Blejnar Andreea Florentina (soţia lui Blejnar – n.r.) pentru inculpatul Blejnar Sorin”.

Ce bani s-au dat. Insider-ul „Petrescu Alexandru” le-a declarat procurorilor că mita totală dată de Nemeş lui Blejnar era de 4 milioane de euro. Vărul lui Marta a susţinut că, în realitate, au fost 5 milioane de euro şi că „regula de împărţire a tranşelor de bani între Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin era de 40 % pentru fiecare” și 20 % către Viorel Comăniță, fostul șef al Vămilor, și Sorin Florea, comisar general adjunct la Garda Financiară.

Relația Blejnar-Marta. Procentele egale din presupusa șpagă indică o poziţie de egalitate între Blejnar și Marta, chiar dacă primul era şeful Fiscului, iar cel de-al doilea, şeful lui de cabinet. De altfel, martorii din dosarul de la Parchetul general privind dispariţia lui Marta au indicat că pe cei doi i-a legat „o prietenie de o viaţă”, ambii fiind născuţi în Săvârşin, judeţul Arad.

În agenda lui Nemeş este notat însă că suma care ar fi ajuns la Marta (şi care ar fi inclus şi procentul pentru Blejnar) era de doar 3 milioane de euro, aşa că procurorii au reuşit să probeze că fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a primit doar 40 la sută din această sumă, adică 1,2 milioane de euro. Au probat şi că fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, ar fi primit 960.000 de euro şi Sorin Florea, fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare, 300.000 de euro.

De asemenea, investigatorii DNA au confruntat notiţele din agenda lui Nemeş cu interceptările din dosar realizate în perioada 2011-2012 şi cu retragerile de numerar de la bănci (inclusiv din off-shore sau bănci din Israel, date obținute prin comisii rogatorii).

Interceptări și filaje fără SRI. E de observat că la dosar sunt interceptări făcute de DNA încă din 2011-2012, prin urmare se pune întrebarea legitimă de ce abia acum Sorin Blejnar are probleme în acest caz.

O altă observație interesantă este că procurorii au făcut singuri, fără SRI, filaje (supraveghere video, audio și foto), interceptări, localizare și urmărire prin mijloace tehnice și ”pătrundere într-un imobil pentru a activa și dezactiva mijloacele tehnice”. Procurorii au cerut mandat de la judecător în iunie 2017, deci la mai bine de un an de la decizia CCR din februarie 2016 care a interzis serviciului să facă probe pentru DNA.

”Mandatele de supraveghere tehnică (…) au fost puse în executare de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare, conform prevederilor art. 142 (…) din Codul de procedură penală”, se arată în rechizitoriu.

MRU și Drăgoi, audiați ca martori. Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, și fostul ministru al Finanțelor din guvernul susținut de PDL, Bogdan Drăgoi, au fost audiați de procurori în dosar. Blejnar a demisionat din funcție în aprilie 2012, la presiunile fostului premier și, în mai, guvernul MRU nu a mai avut majoritate și a căzut la moțiunea de cenzură.

Relația Marta-Blejnar-grupul de la Monaco. În dosar se fac mențiuni cu privire la un împrumut acordat de Codruț Marta lui Dragoș Dobrescu, unul dintre membrii grupului de la Monaco, și la partidele de vânătoare la care participau Dragoș Dobrescu, Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, Sorin Blejnar și Sorin Florea. De asemenea, se precizează că Marta avea o locuință la Monaco.

Sorin Blejnar și Viorel Comăniță au refuzat să facă declarații în apărarea lor în fața procurorilor.

Context

Fostul șef al Fiscului Sorin Blejnar se află în penitenciar după ce, în mai, a fost condamnat la 5 ani de detenție pentru o șpagă de 2,6 milioane de euro, în alt dosar, instrumentat de fostul procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu zis Portocală.

În aprilie, Blejnar și Comăniță, dar și soția lui Radu Nemeș, Diana, au fost achitați de Înalta Curte în dosarul ”Motorina”, deși la Curtea de apel cei doi primiseră 5 ani de detenție, iar Diana Nemeș, 7 ani cu executare.

Dosarul descris mai sus în acest articol a fost instrumentat de procurorul DNA Gheorghe Moța, cel care a semnat și rechizitoriul în cazul fostului trezorier PSD, Mircea Drăghici.

Foto: Sorin Blejnar, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. A rupt tara cit a furat pdl si ala de la trgoviste florin popescu nu misca nimic fara el toate lucrarile el hotara unde sa mearga si acum e bine mersi la uitat si luma si anchetatori de el

  • Si ” famiglia” din Ploiesti a fost uitata!
   Despre Leana lui Base ??
   Dar despre capii IGP arestați pentru furaciuni?
   Nimic.
   Probabil se prescriu.

  • Si in PDL au existat corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat cei din psd si pnl, si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.
   Problema care se degaja este ca mafia psd a determinat CCR sa interzica, in mod aberant, nelegal, neconstitutional si netemeinic, colaborarea procurorilor cu Serviciile Secrete ale statului.
   Judecatorii corupti de la CCR, aflati in solda mafiei psd, trebuie sa fie trimisi in judecata pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor, trebuie sa fie revocati si arestati.
   In toate tarile, Serviciile Secrete colaboreaza cu procurorii, de aceea exista Servicii Secrete, sa culeaga informatii, iar atunci cand descopera ca cineva a incalcat legea, sa transmita informatiile institutiilor abilitate.

 2. Fara sifoane astia n-ar face niciun dosar ca ei nu vad si nu aud nimic niciodata. Ba chiar si cu sifoane aia saracii trebuie sa faca tot sa dea 90% de-a gata ca iar bugetarilor de lux le e lene sa caute ei si sa puna cap la cap sa faca dosarul!

  • ce sifoane bre, ca astia acum se agita sa musamalizeze, lantul mortaciunilor din romania, justitie-mai-servicii secrete, jugu de pe gatu romanilor

 3. Tariceanu cu spaga lui de 800 000 de euro mai are unde creste, cine imi da si mie o spaga macar de un milion de LEI sa plec in vacanta pe Maldive ?

 4. ADN, insideri, trala la la cu pa palaaa…
  Lasă nene că vine Nicolichea, Șerban strungaru și restul găștii vesele, cu „acompaniament de bași”de la CCR, și la revedere probe ADN. Vor zice prin Dornean Gură de Aur ca „e neconstituționale” sa măsori scuipatul lui inculpatul iar proba trebuie exclusă. Apoi vor irma „insiderii” care este ei niste trădători deci e neconstituționali, s.a.m.d
  Asta până nu mai rămâne nimic în dosar iar judecătorii vor judeca doar coperțile goale.
  Bleșinaru va primi o pedeaspă va primi o pedeapsa la mișto și iaca așa se face averea. 2 milioane de euroi …să tot fie ceva bănet, tată!!

 5. Persoane cu functii de conducere…bla bla bla …erau bani pt partid, ciuma portocalie pdl

 6. contabilul orlandu vreau sa infunde puscaria cu datornici. ca s-au golit puscariile dupa ce partidul le-a golit de infractori, mai ales de hotii din nomenklatura.
  succes landu. sa incepi cu firmele statului.

 7. contabilul orlandu vreau sa infunde puscariile cu datornici. ca s-au golit puscariile dupa ce partidul le-a golit de infractori, mai ales de hotii din nomenklatura.
  succes orlandu. sa incepi cu firmele statului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.