G4Media.ro

Reacții în Parlamentul European la ieșirea membrilor FIDESZ din grupul PPE, care…

Reacții în Parlamentul European la ieșirea membrilor FIDESZ din grupul PPE, care și-a schimbat regulile interne / Lidera grupului S&D: În loc să fie excluși, li s-a dat șansa de a demisiona / Grupul ECR este solidar cu europarlamentarii din partidul lui Viktor Orban

Grupul socialiștilor (S&D) din Parlamentul European consideră că popularii europeni (grupul PPE) ar fi trebuit să îi excludă pe europarlamentarii FIDESZ de câțiva ani, de când „guvernul antidemocratic Viktor Orban ataca libertățile cetățenilor europeni”, în timp ce copreședinții conservatorilor europeni (grupul ECR) își exprimă solidaritatea cu membrii FIDESZ.

„În timp ce Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European discuta din nou despre cum să se ocupe de deputații europeni Fidesz, Grupul S&D asculta relatarea în direct a modului în care Orbán și guvernul său hărțuiesc mass-media libere în Ungaria”, precizează grupul S&D într-un comunicat de presă.

Lidera grupului, Iratxe García, susține că FIDESZ ar fi trebuit să fie dat afară cu ani în urmă.

„În loc să fie excluși, li s-a dat șansa de a demisiona. Prin eșecul acțiunii, Grupul PPE a permis, de asemenea, și altora să-l copieze pe Orbán și vedem că politicile sale sunt răspândite acum în alte state membre. Cu evoluții îngrijorătoare atât în ​​Slovenia, cât și în Bulgaria”, a declarat Iratxe García.

Europarlamentarul István Ujhelyi, tot din grupul socialiștilor, a afirmat că părăsirea grupului PPE de către membrii FIDESZ este „o veste minunată” pentru cei care cred într-o UE unită și „o uriașă înfrângere strategică pentru Orbán”.

„De acum înainte, ei vor sta împreună în opoziție cu radicalii. Cu asta, capacitatea lor de a stabili agenda va fi zero”, a spus István Ujhelyi, adăugând că interesele cetățenilor din Ungaria vor fi în continuare pe agendă pentru a se asigura că „maghiarii au guvernul pro-european și democratic pe care îl merită”.

Conservatorii europeni (grupul ECR), care au un discurs eurosceptic, își exprimă „simpatia și solidaritatea” cu europarlamentarii FIDESZ.
Copreședinții ECR vorbesc despre un „amestecul motivat politic” al PPE care nu a lăsat eurodeputaților FIDESZ nicio altă opțiune decât părăsirea Grupului PPE.

„Cu decizia de astăzi, este evident că PPE și-a pierdut și ultima rămășiță din sufletul său creștin-democrat original”, a declarat copresedintele ECR, Ryszard Legutko, potrivit unui comunicat de presă.

„UE se află în cea mai gravă criză din istoria sa. În loc să promoveze legături mai puternice și un adevărat spirit de solidaritate, așa-numiții pro-europeni ridică bariere și creează diviziuni între diferitele popoare ale Europei.(…) Ideea noastră despre Europa este diferită, o comunitate de națiuni care cooperează pașnic între ele, respectând opiniile și identitățile diferite”, a spus și Raffaele Fitto, copreședinte ECR.

Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a salutat miercuri ieșirea europarlamentarilor FIDESZ din grupul PPE, pe care a catalogat-o drept ”o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa”.

”Ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor Europeni era o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa. Populismul toxic practicat de Orban în Ungaria nu mai avea cum să fie susținut în Parlamentul European – încrederea în Uniune ar fi avut de suferit. Limitarea libertății presei, jongleriile cu fondurile europene, nesocotirea statului de drept și nerespectarea valorilor și regulilor europene sunt linii roșii pentru orice guvern din statele membre, iar Viktor Orban le încalcă de prea multă vreme. Semnalul de astăzi arată clar că proeuropenii nu mai trebuie să tolereze mici autocrați care își conduc cetățenii în afara UE. Acest semnal a fost dat și de români în nenumărate rânduri de alegeri, când am arătat că viitorul este într-o Uniune Europeană puternică, cu reguli clare respectate în egală măsură de toată lumea”, a scris Cioloș pe Facebook.

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a adoptat, miercuri, noile reguli care permit suspendarea FIDESZ, partidul premierului maghiar Viktor Orban. Anunțul a fost făcut de către eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Tocmai am adoptat o modificare importantă a regulilor de procedură ale Grupului PPE din Parlamentul European. Conform noilor reguli, putem suspenda delegația unui partid din Grupul PPE dacă partidul respectiv este deja suspendat din Partidul Popular European. Această suspendare va fi adoptată cu majoritatea voturilor exprimate”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reacționat rapid la decizia grupului PPE și i-a trimis o scrisoare președintelui grupului, Manfred Weber, prin care a anunțat că europarlamentarii FIDESZ vor părăsi imediat grupul popularilor europeni din Parlamentul European.

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Și UDMR-ul? Pleacă și ei din PPE?
    In alta ordine de idei, multă ipocrizie la socialiști când ei aveau PSD-ul românesc cât casa in rândurile lor și nu i-au exclus acum sa dai lecții de democrație.
    Cât despre Renew, aș avea grija ca mâine poimâine și ei se pot confrunta cu o astfel de măsura…

  2. Trebuiau dati afara de acum doi ani.