G4Media.ro

Dacian Cioloș: Ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor…

Dacian Cioloș: Ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor Europeni era o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa

Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a salutat miercuri ieșirea europarlamentarilor FIDESZ din grupul PPE, pe care a catalogat-o drept ”o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa”.

”Ieșirea delegației FIDESZ a lui Viktor Orban din Grupul Popularilor Europeni era o acțiune necesară pentru sănătatea democrației din Europa. Populismul toxic practicat de Orban în Ungaria nu mai avea cum să fie susținut în Parlamentul European – încrederea în Uniune ar fi avut de suferit. Limitarea libertății presei, jongleriile cu fondurile europene, nesocotirea statului de drept și nerespectarea valorilor și regulilor europene sunt linii roșii pentru orice guvern din statele membre, iar Viktor Orban le încalcă de prea multă vreme. Semnalul de astăzi arată clar că proeuropenii nu mai trebuie să tolereze mici autocrați care își conduc cetățenii în afara UE. Acest semnal a fost dat și de români în nenumărate rânduri de alegeri, când am arătat că viitorul este într-o Uniune Europeană puternică, cu reguli clare respectate în egală măsură de toată lumea”, a scris Cioloș pe Facebook.

Grupul europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) a adoptat miercuri noile reguli de procedură în virtutea căreia un partid membru poate fi suspendat în ansamblul său, informează dpa şi AFP.

Anunţul a fost făcut pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al acestui grup, Pedro Lopez de Pablo.

Potrivit site-ului eppgroup.eu, noile reguli, ce reprezintă o actualizare a celor adoptate în octombrie 2013, au fost adoptate cu o majoritate calificată (reprezentând 84,1% din voturi). Ele au intrat în vigoare imediat şi nu se aplică retroactiv.

”Grupul a decis să-şi actualizeze regulile interne pentru a le adapta la funcţionarea actuală a sa, în particular pentru a permite o funcţionare adecvată în regim la distanţă. În plus, schimbările regulilor fac posibilă reflectarea deciziilor luate de Partidul Popular European fără a prejudicia independenţa grupului PPE sau drepturile fundamentale ale membrilor aleşi ai Parlamentului European”, indică un comunicat al grupului europarlamentar.

Noile norme specifică procedurile referitoare la apartenenţa la grupul PPE şi condiţiile în care pot avea loc suspendările şi excluderile.

La scurt timp după adoptarea noilor reguli de procedură, partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban şi-a anunţat retragerea din grupul europarlamentar al PPE, ce avea până acum 187 de mandate.

Săptămâna trecută, liderul grupului europarlamentar al PPE, Manfred Weber, şi ceilalţi membri ai conducerii grupului au făcut un pas către noile reguli privind suspendarea, care ar permite penalizarea unui partid membru în ansamblul său şi nu doar a unui singur eurodeputat.

Începând din martie 2019, Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European, formaţiunea paneuropeană conservatoare, dar încă avea 12 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Exact! CA Voi, tradatorii cu diplome SA nu Mai fiti niciodata intrebati de ce, cum, cand,pentru?

  • Da, ca ii intreba Orban asta chestii pe aia din PPE de nu mai putea.

   Orban avea un singur lucru pe care il voia de la PPE: sa ii dea legitimitate politica. Da, tai si spanzur in Ungaria, dar sunt un politician european. A;tfel il doare fix in basca de ce se intampla efectiv in PPE.

   Iar de la UE in general, Orban vrea doar doua lucruri: sa ii dea bani in continuare si sa inchida ochii la toate mizeriile ce se intampla in Ungaria: fraude masive cu fonduri europene, prese independenta lichidata, opozitie politica redusa la tacere, statul de drept distrus prin acaparare de catre Orban & Co a tuturor puterilor in stat.

  • Exista presa independenta in Romania?
   Daca aveau fraude unguri nu returnau banii?
   Sau unde sunt dovezile alea in presa?
   Da stim Orban unguru face multe ciudatenii privind din directia Bucuresti sau Bruxel dar se pare ca nu pierde puterea.
   Asadar cine are dreptate alegatorul maghiar sau functionarul angajat?

 2. Sarpele cu clopotei se vrea presedinte,vai de noi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.