G4Media.ro

Reacții după respingerea acordului pe Brexit, la Londra. May regretă. Barnier spune…

Reacții după respingerea acordului pe Brexit, la Londra. May regretă. Barnier spune că UE a făcut totul și vorbește de pregătiri pentru no-deal. Juncker și Tusk: E dificil de spus ce se mai poate face

Premierul Theresa May a declarat că ”regretă profund” respingerea acordului divorţului pe care l-a negociat cu Bruxelles-ul şi a apreciat că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema, potrivit News.ro, care citează presa britanică.

Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, a avut o reacție rapidă la votul dat marți seară de Parlamentul britanic. „UE a făcut tot ce a putut ca să sprijine ajungerea la un acord de retragere. Impasul poate fi depășit doar în Marea Britanie. Pregătirile pentru un „no-deal” sunt acum mai importante ca oricând”, a scris Barnier pe Twitter.Context.

Dinspre Comisia Europeană și Consiliul European, reacția a venit sub forma unei declarații date de purtătorii de cuvânt al lui Jean Claude Juncker și Donald Tusk, citați de Politico și BBC. „Regretăm rezultatul votului din această seară și sunt dezamăgit că guvernul britanic nu a reușit să asigure majoritatea pentru acordul de retragere convenit de ambele părți în noiembrie”.

La fel ca Michel Barnier, Juncker și Tusk subliniază că UE a făcut tot posibilul pentru a ajunge la un acord.

Șefii Comisiei și Consiliului avertizează însă că „având în vedere asigurările suplimentare furnizate de UE în decembrie, ianuarie și ieri, este dificil să vedem ce mai putem face” și arată că, cu doar 17 zile înainte de termenul-limită pentru ieșirea Marii Britanii din UE, votul din această seară a crescut probabilitatea pentru un Brexit de tipul no-deal.

În aceeași notă, premierul Olandei, Mark Rutte, etichetează drept dezamăgitor rezultatul votului de marți seară, arătând totodată că o soluție trebuie găsită acum tot la Londra, potrivit BBC.

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a reacționat, marți seară, considerând că rezultatul „nu este o veste deloc bună„.

„Cu părere de rău trebuie să spun ca în acest moment șansele unui no deal sunt tot mai crescute. Vom vedea care sunt optiunile rămase pe masă”, a precizat Ciamba.

Potrivit oficialului de la București, Președinția română a Consiliului UE va „avansa în implementarea planului de contingență de la nivelul instituțiilor europene.

„Salut respingerea prin vot în această seară a acordului”, a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter și primarul Londrei, Sadiq Khan, citat de News.ro. Potrivit lui Khan, „a venit timpul să i se lase publicului britanic ultimul cuvânt asupra Brexitului”.

Context.

Parlamentul de la Londra a respins, marți seară, acordul pe Brexit, în ciuda încăpățânării cu care premierul Theresa May l-a promovat în ultima perioadă și mai ales în cursul zilei de azi, potrivit BBC și The Guardian.

Votând cu o majoritate largă împotriva documentului negociat de Cabinetul May cu liderii europeni, parlamentarii britanici au arătat astfel că nu au fost impresionați de modificările făcute primei versiuni a acordului.

Au fost 391 de voturi contra și 242 pentru, iar episodul survine cu doar 17 zile înaintea termenului official pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Urmează un nou vot mâine, pentru a se stabili dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea europeană fără un acord.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Un razboi ar pune capat circului.

 2. Fir-ai al dracului si tu, ciamba scarboasa psdista, adica nu puteai ma ordinarule, sa iesi si sa spui ca incurajezi UK sa regandeasca decizia de a parasi UE, pentru ca se vede cu ochiul liber ca acest brexit n-are cum sa faca bine cuiva, si mai ales UK? Magarule si nesimtitule, faci jocul scarbelor de rusi!

  • Cum se pacalesc unii ca mine! La numirea lui ciamba, auzind ca e diplomat de cariera, mi-am zis „in sfarsit, unul competent in guvernul ocupat de incompetenti!” De vreo doua luni nu inteleg ce jocuri face si am ajuns sa-l urasc si pe asta.

  • Nu exista pe lumea asta
   1. negociere cu un pesedist
   2. posibilitatea sa te gindesti ca va actiona corect pina la urma

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.