G4Media.ro

Răzbunare politică sau investigații legitime? Val de anchete împotriva lui Biden pregătite…

Sursa foto: Flickr/ The White House

Răzbunare politică sau investigații legitime? Val de anchete împotriva lui Biden pregătite de republicani în cazul în care, așa cum se estimează, vor câștiga Congresul în 2022

Liderii republicani au pregătit deja o listă cu anchetele pe care intenționează să le declanșeze împotriva președintelui democrat Joe Biden și a administrației sale în cazul în care, așa cum se anticipează, vor câștiga controlul celor două camere ale Congresului de la Washington în urma alegerilor din noiembrie 2022.

Retragerea americană din Afganistan, gestionarea pandemiei de coronavirus și presupusa spionare a jurnalistului Tucker Carlson de la FoxNews de către National Security Agency se numără printre investigațiile avute în vedere de către Partidul Republican.

Contextul electoral

Americanii vor vota din nou în toamna anului 2022, când vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali.

Mai multe sondaje de opinie combinate cu performanța slabă a democraților în cursele electorale din acest an – cele mai recente eșecuri având loc la începutul lunii noiembrie – estimează un val republican de victorii în toamna anului viitor. Acest lucru amenință șansele președintelui Joe Biden de a-și păstra majoritatea fragilă pe care o are în prezent în Congres.

În acest moment, Camera Reprezentanților include 221 de democrați și 213 republicani, în timp ce un mandat din cele 435 este vacant. Majoritatea este de 218 de membri. (Pe lângă cei 435 de membri cu drept de vot, mai există șase mandate pentru membri fără drept de vot, reprezentând Districtul Columbia, Puerto Rico, Insulele Samoa Americane, Guam, Insulele Virgine Americane, Insulele Mariane de Nord).

Numeroși analiști anticipează că republicanii vor profita de dezamăgirea alegătorilor americani, care se confruntă cu o economie afectată de pandemia de coronavirus, cu prețuri crescute la alimente și la benzină, cu probleme ale lanțurilor de aprovizionare și cu incapacitatea actualei administrații de a pune capăt infecțiilor cu COVID-19, pentru a prelua controlul Congresului.

Listă de investigații

În acest context, publicația online Axios a relatat că republicanii din Camera Reprezentanților pregătesc o ofensivă totală împotriva Administrației Biden în cazul în care, foarte probabil, vor recâștiga majoritatea legislativă la alegerile intermediare din 2022.

Liderul minorității republicane din camera inferioară a legislativului american, Kevin McCarthy, plănuiește să trimită așa-numite ‘notificări de păstrare’ către mai multe departamente din cadrul administrației, ca prim pas în pregătirea unei serii de investigații.

Agențiile și departamentele federale vor trebui, conform adreselor lui McCarthy, să conserve toate documentele care au legătură cu investigațiile planificate. După cum vor republicanii, aceste anchete urmează să domine a doua jumătate a mandatului lui Biden (din iarna anului 2022 și până în 2024).

McCarthy lucrează în prezent la recrutarea de avocați și consilieri juridici, precum și la alte resurse pentru a începe investigațiile încă din prima zi în care republicanii vor avea majoritatea în Congres.

Anchetele declanșate de republicani vor viza, printre altele, gestionarea de către președintele Biden a pandemiei, retragerea forțelor americane din Afganistan și criza de la granița cu Mexicul. Lista include:

Retragerea din Afganistan. Aceasta va fi una dintre primele anchete și una dintre cele mai complexe. Administrația Biden a ordonat în această vară, printr-o decizie controversată, retragerea completă a armatei SUA din Afganistan, punând capăt operațiunilor militare americane din această țară după aproape 20 de ani.

Graba de a retrage soldații americani fără a avea planuri de rezervă, abandonarea aliaților afgani care au ajutat trupele internaționale de-a lungul celor două decenii de prezență în regiune, incapacitatea administrației sale de a anticipa starea lamentabilă în care se află forțele de securitate locale, analiza complet greșită a situației de către serviciile americane de informații, care au apreciat constant că armata afgană va fi capabilă să lupte, au făcut ca decizia președintelui Biden de ieșire din țara măcinată de război să se transforme într-un veritabil dezastru. Deciziile luate de Biden și conducerea militară au fost criticate atât de republicani, cât și de democrați.

Printre altele, zeci de mii de americani, cetățeni occidentali și aliați afgani au fost blocați pe aeroportul din Kabul mai multe zile, unde 6.000 de soldați americani trimiși de urgență au desfășurat o cursă contracronometru pentru evacuarea acestora.

În plus, confuzia și lipsa de organizare, plus necesitatea de a colabora cu talibanii în acele momente, au favorizat breșa de securitate care a permis unui terorist din ISIS-Korasan, o ramură locală a grupului Statul Islamic, să se arunce în aer în apropierea aeoportului din Kabul. În atac, au murit 13 soldați americani și aproape 200 de civili afgani.

Potrivit relatărilor, republicanii caută în prezent informații despre americanii care au rămas blocați în Afganistan, în ciuda promisiunii lui Biden de a menține forțele în Kabul până când toți cetățenii americani vor fi evacuați.

Republicanii vor investiga, fără îndoială, și atacul cu dronă realizat de Statele Unite cu câteva zile înainte de retragerea din Afganistan, în care și-au pierdut viața 10 civili afgani, între care șapte copii.

Ca preludiu la această anchetă, republicanii din Camera Reprezentanților i-au trimis deja lui Biden o solicitare în luna august de „a păstra toate înregistrările legate de retragerea administrației dumneavoastră… din Afganistan.”

Criza imigranților ilegali. Congresmenii republicani intenționează să investigheze criza de la granița de sud, după ce numărul imigranților ilegali capturați în zonă a atins un nivel maxim în ultimii 21 de ani în iulie și rămâne mult peste totalul arestărilor din ultimii ani.

Criticii afirmă că politicile liberale de imigrație ale liderului democrat sunt responsabile fiindcă au încurajat afluxul de imigranți ilegali, care se situează în acest an la circa 2 milioane de persoane. Alte 2 milioane de ilegali ar fi traversat granița fără să fie prinși de autoritățile americane.

Biden a numit-o pe vicepreședinta Kamala Harris în fruntea eforturilor de rezolvare a crizei de la frontiera cu Mexicul, însă aceasta nu a luat, deocamdată, niciun fel de inițiativă publică în acest sens, iar atitudinea de neimplicare ei a fost criticată constant. Numărul record de imigranți ilegali a afectat comunitățile americane de la frontieră și moralul agenților din Customs and Border Protection.

Pandemia de coronavirus. Republicanii din Congres, care s-au opus constant ordinelor de vaccinare și mandatelor privind obligativitatea purtării de măști de protecție, vor să analizeze deciziile care au dus la închiderea școlilor și la regulile de impunere a măștilor.

De asemenea, ei speră să studieze originile pandemiei, în ciuda unei investigații anterioare a Organizației Mondiale a Sănătății care s-a dovedit neconcludentă din cauza lipsei de cooperare a Chinei.

Congresmenii Partidului Republican vor rezerva o investigație specială în ceea ce-l privește pe docctorul Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) și consilierul medical șef al lui Biden. Acesta este acuzat că, printre altele, a dat undă verde pentru finanțarea unui program experimental legat de viruși la Institutul din Wuhan, locul în care, afirmă multe voci, a fost creat coronavirusul care s-a răspândit, voit sau printr-un accident, în întreaga lume.

În cei aproape doi ani de la debutul pandemiei, Fauci a fost o țintă constantă a criticilor dreptei americane.

Spionarea lui Tucker Carlson. Liderii republicani din Camera Reprezentanților vor investiga și acuzațiile pe care Tucker Carlson, prezentatorul unei emisiuni populare la postul de televiziune conservator FoxNews, le-a făcut la adresa celor din National Security Agency.

Jurnalistul a susținut că NSA îl spionează pe el și pe emisiunea lui. Carlson a susținut la sfârșitul lunii iunie că NSA „monitorizează comunicațiile noastre electronice și intenționează să le dezvăluie în încercarea de a scoate această emisiune din eter.” El a spus că un denunțător anonim a contactat emisiunea sa cu detalii despre o posibilă poveste despre care ziaristul a spus că ar fi putut proveni doar din citirea mesajelor text și a e-mailurilor sale.

Oficialii NSA au publicat ulterior o declarație în care susțineau că Carlson nu a fost niciodată o țintă a operațiunilor de strângere de informații, iar agenția „nu a avut vreun plan să-i scoată programul din grilă.”

Inspectorul general Robert Storch a anunțat în august că va examina „conformitatea acțiunilor NSA cu autoritățile legale aplicabile” și propriile politici ale agenției privind colectarea și partajarea informațiilor pe care le colectează. Inspectorul general va examina, de asemenea, dacă vreuna dintre acțiunile agenției s-a bazat pe „considerații nepotrivite.”

Scurgerile de informații de la IRS. Potrivit raportului din Axios, republicanii doresc, de asemenea, să analizeze o scurgere de date de la Internal Revenue Service (IRS) care a detaliat modul în care miliardari precum fondatorul gigantului Amazon, Jeff Bezos, și Elon Musk, co-fondator al Tesla și SpaceX, fie nu plătesc taxe, fie plătesc foarte puțin în comparație cu averile lor uriașe.

Scurgerea a fost raportată într-o investigație a celor de la ProPublica, care i-a listat pe miliardarii care evită să plătească milioane de dolari în impozite.

În acest context, McCarthy și colegii săi speră, de asemenea, să analizeze un contract al Departamentului de Apărare în valoare de 10 miliarde de dolari pe care Amazon a încerca să îl obțină. Congresmenii republicani au susținut în iunie că o serie de e-mailuri obținute pentru prima dată de New York Times arăta că compania a încercat să folosească influența nejustificată pentru a câștiga contractul JEDI de cloud computing care în cele din urmă a ajuns la Microsoft.

Comunicările raportate între Amazon și oficialii militari au avut loc sub Administrația Trump.

Poziția anti-părinți a Departamentului Justiției. Una dintre anchetele republicane va viza acțiunile Departamentului de Justiție în ceea ce privește reprimarea violenței în mediile educaționale. Procurorul general Merrick Garland a ordonat FBI, printr-o decizie controversată, să colaboreze cu forțele de ordine locale pentru a aborda „tendința tulburătoare” de manifestări violente împotriva profesorilor și a altor oficiali școlari, venite din partea părinților nemulțumiți de pretinsa predare în clase a teoriei critice a raselor.

Aceasta după ce o scrisoare a National School Boards Association (NSBA) i-a numit pe părinții furioși „teroriști domestici.” Asociația Consiliilor Școlare și-a cerut scuze pentru acea scrisoare, însă subiectul a inflamat spiritele și a devenit motiv de dispută electorală.

De exemplu, republicanul Glenn Youngkin – care în noiembrie a câștigat funcţia de guvernator al statului Virginia, învingându-l pe democratul Terry McAuliffe într-un stat care a fost câștigat de președintele Biden cu peste 10 procente în fața lui Trump în 2020 – şi-a axat cu succes campania pe educaţie, asigurând că părinţii trebuie să aibă o influenţă asupra programelor şcolare ale copiilor lor.

Aceasta într-un moment în care teoria critică a rasei a fost intens promovată de progresiștii democrați. (Acest curent de gândire analizează rasismul mai degrabă ca sistem decât ca nivel al prejudecăţilor individuale, susținând că rasismul este instalat în instituțiile americane și că sistemul este creat pentru a-i favoriza pe albi).

Campania republicanului a avut succes la urne, mai ales în condițiile în care McAuliffe a apărat cauza stângii radicale și a afirmat recent că „nu cred părinții ar trebui să spună școlilor ce ar trebui să predea copiilor lor.” Această afirmație controversată, făcută în plin scandal între părinți și inspectoratele școlare, pare să fi fost cea care a pecetluit înfrângerea democratului.

Răzbunare politică sau anchete legitime?

Raportul Axios a provocat reacții numeroase pe scena politică americană. Unii comentatori au afirmat că, prin declanșarea acestor investigații, republicanii vor să abată atenția de la comisia care anchetează asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie, de către suporteri ai fostului președinte Trump.

Analiștii conservatori afirmă însă că anchetele sunt justificate, în condițiile în care primul an de mandat al președintelui Biden s-a caracterizat printr-o serie de eșecuri și crize.

În ultimele luni, criza economică s-a accentuat, americanii se confruntă cu creșteri de prețuri pentru aproape orice, de la pâine, lapte, ouă, până la facturi de energie, benzină, mașini și cadouri de Crăciun, pandemia de coronavirus este departe de a fi terminată, iar experții estimează o explozie a infecțiilor cauzate de varianta Omicron a virusului, imigranții ilegal traversează cu miile frontiera cu Mexicul în fiecare zi, rata în creștere a criminalității în marile orașe afectează comunități întregi etc.

Toate aceste lucruri, afirmă dreapta americană, fac ca investigațiile împotriva lui Biden și a administrației sale să fie nu doar justificate, ci și necesare. Nu puține voci afirmă chiar ca unele dintre anchete să ducă la declanșarea procedurii de destituire împotriva liderului democrat. După ani de zile în care fostul președinte Trump a fost supus unui șir lung de anchete și a fost ținta a două cazuri de impeachment, nu este exclus ca Biden să treacă prin aceleași probleme.

Pe de altă parte, unii comentatori cred că amenințările cu anchete sunt parte a strategiei republicanilor de a forța mâna democraților în negocierile care au loc pe diferite subiecte. Mai ales în condițiile în care anul care urmează va fi unul în care s-ar putea decide soarta mai multor legi importante, între care drepturile de vot, eliminarea datoriilor la împrumuturile școlare sau controlul armelor de foc. Spectrul unor investigații are, în acest scenariu, darul de a întări poziția republicanilor la masa de discuții cu adversarii lor politici.

Indiferent de acestea, un lucru este cert. Declanșarea unor anchete împotriva Administrației Biden nu va avea deloc darul să reducă tensiunile din societatea americană. Dimpotrivă. Diviziunile care au agitat America în ultimii ani vor avea astfel toate șansele să continue, și chiar să se intensifice, după scrutinul din 2022.

Surse: Axios, ProPublica, Washington Post, Twitter, NSBA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. și asta interesează pentru că…?

  2. Bideu nu poate raspund penal pentru ca e senil,n-are discernamant!

  3. Lets go Brandon

  4. Hunter Bideu si Burisma.
    Hunter Bideu si Puiu Popoviciu, terenul de la Băneasa…
    Unde e laptop-ul lui Hunter ?
    🤣

  5. Contractul Joint Enterprise Defense Infrastructure cu Microsoft a fost anulat. Oricum, sunt ivestigatii normale, credibile, care chiar daca vor diviza din nou societatea americana, vor trebui declansate. Progresismul si corectitudinea politica reprezinta sfarsitul democratiei si inceputul unei ere sumbre a constrangerilor si dictaturii. Republicanii sunt gardienii valorilor democratice.