G4Media.ro

Războiul Israel-Hamas: Președintele columbian acuză Israelul de „genocid”

sursa foto: Facebook/Gustavo Petro

Războiul Israel-Hamas: Președintele columbian acuză Israelul de „genocid”

Președintele Columbiei a acuzat marți Israelul de comiterea unui „genocid” împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, în timp ce Statele Unite au folosit din nou dreptul la veto pentru a respinge o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului, scrie Le Figaro.

„În Gaza, există un genocid. Mii de copii, femei și bătrâni sunt uciși cu lașitate. Tot ce a făcut (președintele brazilian) Lula a fost să spună adevărul. Ori se apără adevărul, ori barbaria ne va anihila”, a scris Petro, pe rețeaua socială X. „Îmi exprim întreaga solidaritate cu președintele Braziliei”, a subliniat liderul columbian.

Duminică, președintele Lula a provocat o furtună acuzând Israelul de comiterea unui „genocid” împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, făcând o comparație între ofensiva israeliană și exterminarea evreilor de către naziști. În urma acestor declarații, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunțat că Lula este de acum persona non grata în Israel „până când își va cere scuze și își va retrage afirmațiile”.

Fâșia Gaza se confrunta în continuare miercuri cu o situație umanitară catastrofală, a doua zi după noi lovituri israeliene și după veto-ul Statelor Unite la un proiect de rezoluție ONU care cerea o încetare imediată a focului. Aproape un milion și jumătate de persoane, potrivit ONU, sunt masate în orașul Rafah, situat în sudul teritoriului palestinian, la frontiera închisă cu Egiptul, unde populația a crescut de șase ori de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o viitoare ofensivă asupra acestui oraș suprapopulat, vizat zilnic de lovituri israeliene, pentru a învinge mișcarea islamistă palestiniană în „ultimul său bastion” și pentru a elibera ostaticii reținuți în Gaza. Această perspectivă îngrijorează comunitatea internațională, în timp ce speranțele de încetare a luptelor sunt din ce în ce mai reduse. Cu toate acestea, șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care se află în Qatar, a sosit marți la Cairo pentru noi discuții privind un armistițiu cu oficialii egipteni.

În același timp, Statele Unite au folosit dreptul de veto la un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare a focului „umanitară imediată”. În calitate de principal susținător al Israelului, Washingtonul consideră că această rezoluție ar fi periclitat negocierile diplomatice delicate de pe teren pentru a obține un armistițiu care să includă și eliberarea a ostaticilor. Ambasadorul palestinian la ONU a condamnat acest veto „periculos”, pe care Hamas l-a văzut ca pe o „undă verde” pentru ca Israelul să comită mai multe „masacre”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Foarte probabil, președintele Columbiei va fi acuzat de antisemitism.