G4Media.ro

Războiul declarațiilor pe tema gropii de gunoi Chiajna. Primarul sectorului 1, Daniel…

Războiul declarațiilor pe tema gropii de gunoi Chiajna. Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, către firma Iridex: După încă trei ani de depozitare intensivă de peste 30.000 tone lunar, capacitatea disponibilă e fix aceeași!

Conflictul dintre Primăria Sectorului 1 şi firma Iridex continuă după expirarea, în cursul zilei de 11 martie 2019, a contractului de depozitare a gunoiului din Sectorul 1 încheiat între autoritatea locală şi firma privată. După ce compania deţinută de un apropiat al lui Dan Voiculescu l-a acuzat pe primarul Daniel Tudorache că dezinformează, a venit rândul instituţiei publice să spună că firma privată minte. Miza – sănătatea locuitorilor din nordul Bucureştiului, revoltaţi de poluarea generată de groapa de gunoi.

Primăria Sectorului 1 susţine că nu a afirmat niciodată că depozitul IRIDEX de la Chiajna ar avea capacitatea legală de depozitare depăşită, dar ridică problema raportărilor făcute în ultimii trei ani.

„Raportându-ne doar la documente oficiale emise fie chiar de IRIDEX, fie de responsabilii de Mediu – Agenția pentru Protecția Mediului București și Garda Națională de Mediu -, avem diferențe de sute de mii de mc de deșeuri depozitate în aceeași perioadă de timp. IRIDEX afirma, pe 16 decembrie 2016, că are depozitată o cantitate de 3.851.288 mc și o capacitate disponibilă de 650.000 mc! După încă trei ani de depozitare intensivă de peste 30.000 tone lunar, capacitatea disponibilă e FIX ACEEAȘI! La data de 15 decembrie 2016, Garda Națională de Mediu transmitea într-un comunicat Primăriei Sectorului 1 că IRIDEX avea depozitați până la acea dată 4.100.000 mc!”, se arată într-un comunicat de presă trimis g4media.ro de Primăria Sectorullui1.

Pe acest fond, primarul Daniel Tudorache spune că solicită în continuare efectuarea unei expertize independente pentru stabilirea capacităţii de stocare a depozitului de la Chiajna.

În privinţa Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 15 din 14.02.2018, emisă de Agenţia de Protecţie a Mediului Bucureşti pe care firma de salubritate spune că o deţine şi care îi demonstrează legalitatea, primăria sectorului 1 susţine că aceasta este contestată.

„Legalitatea aautorizaţiei face obiectul dosarului de pe rolul instanței în care Primăria Sectorului 1, Poliția Locală a Sectorului 1 și ONG-uri de mediu, care reprezintă câteva mii de cetățeni, au contestat legalitatea emiterii acestei Autorizații și au cerut anularea ei. În acest moment ne aflăm pe fondul cauzei, cu termen la 14.03.2019. Vom vedea ce va avea de spus instanța în această privință. ” se arată în documentul citat mai sus.

Mai mult, autorităţile locale afirmă că IRIDEX a încălcat legislaţia europeană şi românească în momentul în care, în anul 2010, Iridex a construit un al doilea depozit pentru deşeuri pe un teren proprietate privată, nu publică aşa cum ar fi fost cerinţele.

Manifestarea publică a Primăriei Sectorului 1 vine pe fondul acuzaţiilor de poluare venite de la locuitorii din nordul Capitalei care ar fi susţinute de semnăturile a peste 45.000 de cetățeni strânse încă de la mijlocul anului 2016, în cadrul campaniei „Aer Curat, Bun de Respirat” şi care au la bază documente oficiale, legale, depuse în instanță.

Compania Iridex a acuzat Primăria Sectorului 1 de dezinformare, susţinând că depozitul de la Chiajna, pe care compania îl administrează, funcţionează respectând cele mai bune practici în domeniu, în conformitate cu legislaţia românească şi cea europeană. Poziţia companiei vine după ce primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, anunţa, la finalul săptămânii trecute, că Primăria Sectorului 1 întrerupe colaborarea cu proprietarul gropii de gunoi Iridex, un apropiat al lui Dan Voiculescu, după mai multe proteste care acuzau poluarea cu gaze toxice.

Sursa: Facebook

Citește și

Iridex: Primarul Tudorache dezinformează. Transportul gunoiului din Sectorul 1 va costa mai mult

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ATENTIE!!! Seful gropii de gunoi de la Chiajna, este fratele primarului Minea de la Chiajna. Acesta la doua masini de gunoi, una o inregistreaza oficial in acte si cealalta este spaga lui. In fiecare noapte, dupa ora 20 pune paznicii sa dea foc la gunoaie, ca sa se mai elibereze din groapa de gunoi sa aiba loc a doua zi. Prin acesta metoda, polueaza grav mediul si toti cetatenii sectorului 6, zona de nord a capitalei, dar si pe cei ai localitatilor limitrofe. Practic tot plasticul este ars, iar fumul degajat polueaza atmosfera din zona. Seara cetatenii din zona Politehnica-Leu, simt miros de fum de la groapa de gunoi de la Chiajna, care arde in fiecare noapte deseurile, desi acestea sunt foarte periculoase si cancerigene. Garda de Mediu nu se sesizeaza, dl. primar Minea avand relatii mari la Garda de Mediu, nimeni nu face nicio verificare, iar cetatenii sunt lasati sa se imbolnaveasca de boli grave din cazua poluarii.

    • În sfârșit, după atâția ani în care am suportat periodic mirosul provenind de la această groapă, eu locuind în zona Bucureștii Noi, aflu explicația mulțumită ție. E plauzibilă, având în vedere periodicitatea fazelor de miros persistent, înțepător, curenții de aer aducându-l în zona mea de regulă dimineața. Sper ca cineva, eventual jurnaliști, să documenteze inclusiv prin filmări aceste afirmații, să devină publice și cât mai mediatizate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.