G4Media.ro

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit la 55,18% în luna…

sursa foto: Pixabay.com

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit la 55,18% în luna februarie

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit la 55,18% în februarie, de la 57,7% luna precedentă, conform datelor publicate vineri de Institutul de Statistică, aproape de estimările analiştilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Economiştii se aşteptau ca inflaţia să crească la 55,5% în februarie, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

În ritm lunar, preţurile de consum s-au majorat cu 3,15% în februarie, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 3,4%.

Cel mai mare avans lunar al preţurilor s-a înregistrat la alimente şi băuturi nealcoolice (7,36%), în timp ce la restaurante şi hoteluri s-a înregistrat o creştere de 4,07%.

Institutul de Statistică a precizat că nu au fost colectate datele privind preţurile din regiunile afectate de cutremure: Gaziantep, Malatya şi Hatay.

Conform estimărilor economiştilor, cutremurul va costa peste 50 de miliarde de lire turceşti şi va şterge unul sau două puncte procentuale din creşterea economică a Turciei în 2023.

În 23 februarie, Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, la 8,5%, în linie cu estimările, în contextul efectelor cutremurului devastator din sudul ţării.

„A devenit chiar şi mai importantă menţinerea condiţiilor financiare propice pentru prezervarea creşterii producţiei industriale şi a tendinţei pozitive de pe piaţa muncii, după cutremur”, a informat într-un comunicat Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu.

Instituţia a dat asigurări că monitorizează cu atenţie dezechilibrele între cerere şi ofertă asupra inflaţiei, în urma cutremurului, şi a subliniat importanţa sprijinirii creşterii economiei şi a pieţei muncii.

Un sondaj Reuters arată că la finalul anului rata inflaţiei ar urma să se situeze la 41%, aproape dublu faţă de nivelul de 22% previzionat de oficialii Băncii Centrale a Turciei.

Până la alegerile generale din mai, economiştii se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei în Turcia să scadă la aproximativ 40%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...