G4Media.ro

„Răspunsul militar” al Occidentului la un atac nuclear rus ar fi atât…

Sursa foto: European Council

„Răspunsul militar” al Occidentului la un atac nuclear rus ar fi atât de „puternic” încât „ar anihila” armata Moscovei, avertizează Borrell: „Putin nu-şi poate permite să blufeze”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat joi că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un ”răspuns militar” al Occidentului atât de ”puternic” încât ”ar anihila” armata rusă, motiv pentru care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin ”să nu blufeze”, transmite EFE, citată de Agerpres.

”Putin nu-şi poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina – UE şi statele membre, SUA şi NATO – nu blufăm. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges (Belgia).

Borrell, care a prezentat joi proiectul-pilot al Academiei Diplomatice Europene prin care blocul comunitar vrea să-şi formeze propriii săi diplomaţi, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că încă mai sunt cinci ţări (inclusiv Rusia – n.r. EFE) care au respins miercuri în cadrul Adunării Generale a ONU rezoluţia de condamnare a anexării de teritorii ucrainene de către Rusia, iar alte 35, între care China, Africa de Sud şi India, s-au abţinut de la vot.

”Circa 20% din comunitatea globală a decis nici să sprijine, nici să respingă anexările ruse. După mine, sunt prea multe. Suntem mulţumiţi pentru că paharul este destul de plin, dar este în continuare şi un pic gol. Trebuie să continuăm să acţionăm pentru ca lumea să respingă încă şi mai clar acest război”, a declarat Borrell, care a admis că adesea diplomaţia nu înseamnă doar valori, ci şi interese şi dependenţă de Moscova.

Proiectul Academiei Diplomatice Europene are ca scop formarea de viitori diplomaţi ai UE în domenii precum politica externă şi securitatea blocului comunitar. Aceştia ar urma să capete competenţele şi abilităţile necesare pentru ”a impulsiona şi apăra eficient principiile şi interesele” clubului comunitar pe scena internaţională.

În faţa studenţilor Colegiului Europei, Borrell s-a declarat adeptul reformării Ministerelor de Externe pentru că graniţa dintre ”ceea ce este intern” şi ”ceea ce este extern” este tot mai neclară. Şeful diplomaţiei europene a explicat că viitorii diplomaţi ai Uniunii Europene se vor vedea nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea ”într-o nouă ordine de securitate” şi este de văzut cum se va integra Rusia în această ordine, odată încheiat războiul.

”Fiţi conştienţi de lumea în care trăim, de cât de greu va fi. Sper ca până să ajungeţi în diplomaţie războiul să se fi încheiat, dar (…) după acest război va exista o perioadă de instabilitate. Rusia post-Putin în această ordine mondială este un subiect asupra căruia persoanele care lucrează în diplomaţie vor trebui să depună multe eforturi”, a apreciat el.

Pentru faza-pilot a Academiei Diplomatice Europene au fost selecţionaţi 42 de tineri diplomaţi care vor participa la un program de nouă luni la campusul Colegiului Europa din Natolin (Polonia) şi cel din Bruges (Belgia), pe parcursul căruia vor vizita ”cu regularitate” diverse instituţii europene, dar şi alte ”organizaţii relevante” pentru acţiunea diplomatică a UE, cum este NATO.

Participanţii la proiectul-pilot provin atât din rândul ţărilor membre, cât şi din rândul ţărilor partenere, precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Turcia sau statele din Balcanii de Vest.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

33 comentarii

 1. la scoala de postaci sputnik nu va invata sa intelegeti ce cititi? macron a zis ca nu va raspunde nuclear … citeste atent .. nnnnnuuuucccclllleeeaaaarrrr

  cat despre „armata” rusie, putin nu are armata, putin are carne de tun , si atat, nu-i pasa de viata nimanui , alftel ar fi investit in medicina , nu in armament

 2. „Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”

  stii sa citesti..dar de inteles, cu siguranta nu

 3. Păcat că ești într-atât de analfabet încât să nu pricepi ce a spus Macron, și anume că Franța nu va răspunde cu arme nucleare… dar coloane de Leclerc‐uri pot defila fără eforturi prin Piața Roșie și fără un răspuns nuclear francez.

  Stai jos, patru.

 4. Păi hai să-i anihilăm de acum, ce mai așteptăm? Să mai omoare Putin iar niște civili?

  • Tu cam ce varsta ai?

  • Ia-ți rublele si taci în PLM.

  • Clar, pustan fara minte. Du-ti razboiul 2.0 aici in continuare, succes. Nu este de pierdut timpul cu asemenea specimene.

  • Clar, pustan 2.0 tantos si cu gura mare 😀

  • Numai filorușii vor pace. Orice pace cu Rusia le va permite să-și reconstruiască armata și să atace din nou, pâna acaparează Europa. Mai gândește, că nu doare.

  • Orice mai putin decat distrugerea actualei conduceri a ucrainei va intari un stat nationalist, (si) anti-romanesc, la granita Romaniei.

 5. Din ciclul „Zoe, fii bărbată!” 😀 😀 😀

 6. Macron a zis că nu se bagă, Germania nu deține arme nucleare, deci cine se bagă primul să „anihileze” Rusia? 😀 Belgia? Poate Spania lui Borrell? Ahahaha 😀 😀 😀

  • Mah hauristule cu creier neted. Arme nucleare detin Uk,Sua,Franta, care sunt aliati Nato cu toate statele UE. Mesajul a fost,ca in cazul unui atac nuclear in Ucraina,tancurile Nato se vor prezenta in Piata Rosie. Ce o sa faca mujicii,isi dau singuri cu nucleara la Moscova?
   Iar in caz de atac nuclear intr-un stat Nato,Putinstanul va disparea in cateva secunde.

  • Bogdanel, ai si tu o problema cu hauristii. Se vede de la o posta ca esti un userist frustrat. Bine, frustrat intai, si abia apoi userist. Ai pariat pe un call pierzator, treci peste, precum am trecut majoritatea fostilor votanti usr

  • @Wedy
   N-ai priceput.
   Nu Rusia va fi anihilată ci capabilitatile militare și eventual mecanismele de comandă politică.
   Nu e nevoie de arme nucleare.
   Doar handicapații cred că nuclearele pot sa rezolve ceva.

  • Am o problema cu creierele netede,nu toate creierele netede sunt hauriste,dar toti hauristii au creiere netede,dupa cum o demonstreaza zilnic postand diverse ta.mpenii(ca cea de mai sus) pe doua ruble.

 7. Este un mic functionar, nu un sef de stat. Nici un sef de stat nu va declansa un razboi mondial atomic, fie el pentru Ucraina, sau pentru altcineva. Deoarece mai si trebuie sa traiesti in zonele cucerite. Este la mintea cocosului 😀
  Local in schimb, arme tactice, se pot folosi. In razboiul din Irak1, americanii au folosit puzderie de obuze cu uraniu saracit. Nu au fost (prea) contaminate zonele respective.

 8. Coclitilor

 9. De ce n-a folosit Rusia arme atomice până acum? Pentru că sunt lași cu gura mare.

 10. fiecare intelege ce poate, dupa cat il duce capul. De exemplu pe tine atat te-a dus capul sa intelegi ca raspunsul va fi tot nuclear, insa Borel nu a zis asta. Mai citeste inca odata, rar si cu voce tare, si eventual mai ia-ti inca un coleg troll langa tine ca cine stie, poate 2 neuroni vor intelege mesajul.

 11. Asta Vrea Putin sa credem. Doar ca in momentul in care a lansat un atac ATOMIC asupra unui stat NATO, ocul stie ca dinspre NATO vor porni macar la fel de multe focoase nucleare spre Rusia. Si… la 10-15 focoase lansate de fiecare parte, va fi irelevant pentru supravietuirea omului unde au explodat rachetele respective.

 12. @Bogdan
  De unde anume vor porni focoasele alea nucleare, din moment ce Franța a declarat că nu intervine nuclear?

 13. Se chinuie rusul să pară periculos, când armata rusă profesionistă a fost distrusă în Ucraina.

 14. latra tare cateaua rusa de dupa gard.. si postacii si mai tare din spatele tastaturii.

 15. Treziți-vă din beție, bolșevicilor ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 16. Macron a spus că, în caz de atac nuclear asupra Ucrainei, Franța nu va răspunde nuclear. Deci va răspunde convențional. Că, dacă intenționează să stea deoparte, ar fi zis că Franța nu va răspunde și punct. Este o afirmație cu subînțeles pe care sigur rușii au priceput-o

 17. @Wedy: E Macron nu a declarat asta, ci a prezentat (celor care nu cunosc inca, cei tineri) doctrina nucleara franceza. Armele nucleare, folosesc doar la aducerea aminte a ceea ce urmeaza, pentru locurile unde ele explodeaza.
  Nimeni nu mai poate trai acolo, regiuni castigate sau pierdute. Si a explicat in ce caz Franta va lansa arme nucleare.

  Im_becil total trebuie sa fii, ca sa crezi ca cineva supravietuieste sau poate trai acolo unde explodeaza remele nucleare. Este adevarat ca aici, pe G4, sunt o sumedenie de im_becili care se tot lauda si indeamna. Insa nu sunt decat niste guralivi de bar (bar 2.0 aici)

 18. Rusia nu va folosi arme nucleare, e patetic când postacii ruși vin a câta oară cu această minciună.

 19. Deci Borelu zice ca rusii pot trage cu atomice si ei vor lupta doar conventional? Atat de tare e NATO?
  Am mai auzit brasoave, dar asta le intrece pe toate…

  • E greu când nu ai școală!

  • Daca rusii „trag cu nucleare” estul Europei inclusiv ei sunt condamnati. Nato ,trebuie sa intervina cu armata pentru a-i opri pe nebunii care folosesc arme nucleare. Daca raspund nuclear ii sterg pe sovietici de pe harta dar nu inainte de a apuca acestia sa creeze un val de radiatii care condamna intreaga Europa.