G4Media.ro

Raportul SRI pe 2021, adoptat de Comisia SRI din Parlament cu unanimitate…

Foto: InquamPhotos / George Călin

Raportul SRI pe 2021, adoptat de Comisia SRI din Parlament cu unanimitate de voturi. Șeful Comisiei parlamentare, laude pentru serviciu: “Anticiparea este un atribut pe care SRI îl stăpânește foarte bine”

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a dezbătut și aprobat cu unanimitate de voturi marți raportul de activitate al serviciului de informații pentru anul 2021, potrivit unui comunicat al comisiei. La ședință au participat și reprezentanți ai SRI.

Acum, raportul SRI va fi înaintat Birourilor Permanente ale celor două Camere.

Senatorul PNL Cristian Chirteș, președintele Comisiei de control, a lăudat instituția condusă de Eduard Hellvig în legătură cu un film din 2017 despre Rusia, declaraând că “anticiparea este un atribut pe care SRI îl stăpânește foarte bine”, potrivit comunicatului citat.

Comunicatul de presă nu face nici o referire la proiectele legilor securității naționale.

Comisiile parlamentare pentru controlul serviciilor de informații sunt criticate constant de o parte a societății civile pentru lipsa unui control eficient.

Comunicatul integral al Comisiei pentru controlul SRI:

Comisia parlamentară SRI s-a întrunit astăzi, 28 iunie 2022, la Parlamentul României, într-o ședință la care au participat senatorul PNL Cristian Chirteș – președintele Comisiei, deputații Florin-Silviu Hurduzeu (PSD) – vicepreședinte, Csoma Botond (UDMR) – secretar, Oana Florea (PSD), Acatrinei Dorel-Gheorghe (AUR), Teodor Lazăr (USR), Răzvan Prișcă (PNL) și o delegație a conducerii Serviciului Român de Informații, pentru dezbaterea Raportului de activitate al SRI pentru anul 2021.

SRI a transmis Comisiei raportul său de activitate, pe anul trecut, la începutul lunii iunie. De când a ajuns la Parlament, potrivit președintelui Comisiei, senatorul PNL Cristian Chirteș, raportul a fost studiat și analizat individual de către parlamentarii din Comisie, iar astăzi a avut loc dezbaterea acestui document în plenul Comisiei. La invitația Comisiei, la dezbatere au participat și reprezentanți din conducerea SRI.

Senatorul Cristian Chirteș a precizat, la finalul ședinței, că SRI și-a prezentat în fața Comisiei Raportul de activitate pe anul 2021, în format strict secret, Comisia având acces, conform legii, la informații clasificate privind activitatea Serviciului, mai puțin la cele despre acțiunile aflate în desfășurare. Activitatea Serviciului a fost prezentată și în raport cu amenințările actuale de securitate, în contextul declanșării, la începutul acestui an, a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele Comisiei a amintit despre filmul pe care SRI l-a realizat și l-a prezentat comunității internaționale de intelligence în 2017, avertizând încă de acum 5 ani asupra intențiilor lui Putin și a poziționării agresive a Rusiei în regiune.
“Anticiparea este un atribut pe care SRI îl stăpânește foarte bine”, a declarat acesta.

Membrii Comisiei au adresat conducerii SRI întrebări, au cerut informații suplimentare sau lămuriri și au primit răspuns la toate solicitările. Raportul SRI a fost adoptat de Comisie cu unanimitate de voturi și va fi înaintat Birourilor Permanente ale celor două Camere.

Comisia urmează să întocmească un raport propriu la Raportul SRI, care va cuprinde constatările, concluziile și recomandările Comisiei. Acest raport, dar și Raportul de activitate al Comisiei pe anul 2021, vor fi transmise birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, a anunțat senatorul Cristian Chirteș. (Foto: InquamPhotos / George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Pai, de fapt, șeful comisiei parlamentare a raportat șefului SRI, nu invers, precum in statele civilizate.

  2. Unanimitate? Pai si…USR-ul? Si cu prescriptia aia, tot asa…”batista pe tambal”, n’asa domnu’ Drula? Facem valuri pe „facebuce” sa vada fraierii ce/cum va mai zbateti si sacrificati voi pe diverse „altare”…..

  3. Deci ti-a stat in gat votul USR, dar celelalte voturi (PSD, PNL, UDMR, AUR) nu!
    Cand USR a fost singurul partid care a votat impotriva pensiilor speciale tot pe el l-au injurat postacii USL/AUR…
    Asa ca orice ar face USR, voi tot il injurati si votati cu aceiasi hoti FSN/PSD/PDL/PNL/UDMR de 32 de ani.

  4. ‘E’ cei mai buni. Te asculta si prin firu de la ciorap.