G4Media.ro

Raportul OLAF pe 2020: Cazurile Tomata și Palinca din România, cu prejudicii…

Foto: lantulalimentar.ro

Raportul OLAF pe 2020: Cazurile Tomata și Palinca din România, cu prejudicii de aproape 26 de milioane de euro

Falşi fermieri din Sicilia au fraudat fonduri europene de 850.000 de euro prin programul Tomata din România, se arată în raportul OLAF pe anul trecut.

E vorba de 5 firme din Mehedinţi ale unor cetăţeni italieni care pretindeau că dezvoltă culturi de roşii şi au beneficiat de fonduri europene.

Nici măcar un cent din acești bani nu a fost cheltuit în România. Imediat ce Agenția Română de Plăți în Agricultură a virat subvențiile în conturile bancare ale celor cinci companii, banii au fost transferați în conturi bancare din Italia, unde au fost retrași rapid de la bancomate sau de la ghișeu în bănci și folosiți pentru finanțarea altor activități infracționale”, se arată în raportul OLAF.

Cazul a intrat și în atenția DNA și a autorităților judiciare din Italia care ar fi reușit să pună sub sechestru conturi bancare de 215.000 de euro. Dosarul a fost închis de OLAF în octombrie anul trecut cu propunere de recuperare a prejudiciului de 850.000 de euro.

OLAF notează în raport că acest caz a fost dezvăluit pentru prima dată de o publicație online din România.

În cazul Palinca, reprezentanții OLAF vorbesc despre o fraudă cu fonduri europene de 25 de milioane de euro pentru reabilitarea unor proiecte de infrastructură în România.

E vorba de cazul Mihaelei Szechely, consiliera fostului ministru PNL al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Ea a fost trimisă în judecată de DNA în iulie 2020, alături de soţul ei, Roberto Pasquale Favino, asociat şi administrator în fapt la firma Team Delta Proiect, alături de Alexandra Mocanu, administrator de drept la aceiaşi firmă, şi un alt italian, Mario la Sala, prieten cu fostul ministru Ovidiu Silaghi şi consilier al europarlamentarului italian Giovanni La Via, membru în partidul lui Silvio Berlusconi.

Szechely este acuzată că, în 2012, pe când era consiliera ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi, ar fi primit comisioane de 2 milioane de euro cu scopul de a debloca plăţile de 15 milioane de euro pentru Astaldi România, companie care reabilitase magistrala 800 de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Banii s-ar fi plătit de către compania Astaldi către firma Team Delta Proiect a soţului consilierei lui Silaghi.

Ancheta DNA a început ca urmare a constituirii unei echipe comune de investigaţie româno-belgiană (JIT) și a fost realizată cu sprijinul OLAF și al EUROJUST.

Personajul principal în dosarul autorităţilor belgiene era consultantul italian Mario La Sala, care alături de alți italieni este acuzat că ar fi controlat firme fantomă în Belgia prin care se colectau ”bani negri” de la mai multe companii de construcții din România.

Autoritățile belgiene investighează și finanțarea USL din ”banii negri” ajunşi în Belgia

DNA arată în rechizitoriul Mihaelei Szechely că ancheta comună cu autorităţile belgiene a stabilit că, în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, o firma din Belgia a efectuat către societăți din România plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din 2012, beneficiar al acestor servicii fiind alianța politică Uniunea Social-Liberală (USL).

OLAF a închis ancheta în noiembrie 2020, cu recomandări de investigație penală către autoritățile judiciare din Spania, Belgia și România și cu recomandări de recuperare a prejudiciului de 25 de milioane de euro către Direcția Generală de Politică Regională a Comisiei Europene (DG-REGIO).

Raportul OLAF notează că autoritățile judiciare belgiene au indisponibilizat aproape 2,8 milioane de euro în conturi bancare din Italia și Belgia ale suspecților.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Agricultura noastră este măcinată de mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest, fondurile europene destinate agriculturii , este măcinată de evaziune fiscală și spălare de bani muncă la negru . Se acordă subvenții, rambursări de TVA, scutiri de taxe și impozite, nu plătesc RCA ITP sau rovigneta la utilaje care circula pe drumuri europene județene etc fac mizerii pe drumuri ,încurcă circulația și așa sufocată de masini , nu aduce plus valoare economiei creează locuri de munca etc . Sa nu se mai acorde subvenții cash direct în contul fermierilor să fie făcute în vauchere bonuri imputuri și controale permanente pe teren. Sa se acorde subvenții doar acelor care produc depozitează procesează și valorifică materia primă nu să fie vândută materia primă direct de pe câmp cu tir-uri, să se acorde celor care se asociază au angajați cu caracter permanent în funcție de teren etc etc.

  • Agricultura romana e macinata de prostie, care vine la pachet cu saracia. Occidentalul cumpara seminte selectionate si masini de recoltare automate. Romanache prefera vacile naturale, la jumatate din marimea vacii olandeze.

   Ca sa perpetuezi vacile astea scheletice, indienii le lasa se se f intre ele cum vor, dar romanache probabil le f chiar el.

  • Are dreptate Luis e junglă Boss în agricultura, toti fermierii vor ajutați de stat dar ei nu oferă nimic în schimb. Ei au vile jepane lovele în conturi dar ei nu se asociază sa fie profitabili. Statul le dă bani de despăgubire de seceta dar fermierii nu vor sa investească nimic în sistemele de irigații. Mai ușor sa se plângă decât sa capteze apă sa își ude culturile. Curge apa pe lângă ei, sunt iazuri, lacuri, râuri, bălți în care apa se poate folosi la cultura. Fermierii vor sa le aducă statul tot la picioare iar ei sa facă avere. Anul asta avem recorduri de producții dar arenda este o bătaie de joc se dau 500 kg cereale pe an pe ha sau ulei 50 de litri din ăla penal luat din market cu 3 lei litru iar fermierii iau subvenții minim 300 euro pe ha plus producții, motorina ieftina de la stat.

 2. Au deturnat banii in cardasie cu bancile italiene din Romania !

 3. Programul Tomata a fost titlul dat de Dracnea pentru prostime. El de fapt se numea Programul protectia infractorilor romani fugiti in Italia. Ca nu degeaba au fugit toti acolo. Erau treburile aranjate: judecatori, procurori, politie, date, nume, cazare, mancare.

 4. Programul PSD,furtul prin PNL!

 5. Are dreptate Luis e junglă Boss în agricultura, toti fermierii vor ajutați de stat dar ei nu oferă nimic în schimb. Ei au vile jepane lovele în conturi dar ei nu se asociază sa fie profitabili. Statul le dă bani de despăgubire de seceta dar fermierii nu vor sa investească nimic în sistemele de irigații. Mai ușor sa se plângă decât sa capteze apă sa își ude culturile. Curge apa pe lângă ei, sunt iazuri, lacuri, râuri, bălți în care apa se poate folosi la cultura. Fermierii vor sa le aducă statul tot la picioare iar ei sa facă avere. Anul asta avem recorduri de producții dar arenda este o bătaie de joc se dau 500 kg cereale pe an pe ha sau ulei 50 de litri din ăla penal luat din market cu 3 lei litru iar fermierii iau subvenții minim 300 euro pe ha plus producții, motorina ieftina de la stat.

 6. Jaful cel mare urmeaza in perioada imediat urmatoare dupa aprobarea PNRR. Atunci sa vedeti cum se vor transfera miliardele de euro in buzunarele mafiotilor si implicit ale politicienilor. Politica este forma legalizata de a fura banii stransi de la oameni din taxe si impozite. Politicienii cu asta se ocupa,nu? Fac politica, adica fura si jefuiesc in cardasie cu o parte a mediului economic.