G4Media.ro

Raport Transparency International: Pandemia a alimentat sentimentul de corupţie în Uniunea Europeană/…

Raport Transparency International: Pandemia a alimentat sentimentul de corupţie în Uniunea Europeană/ Frecvenţa mitei în sectorul sanitar, mai ridicată în România şi Bulgaria

Pandemia de coronavirus a alimentat sentimentul de corupţie al cetăţenilor din Uniunea Europeană, mai puţin de jumătate dintre ei estimând că această criză a fost gestionată în mod „transparent” de autorităţi, potrivit unei anchete a Transparency International dezvăluită marţi, scrie AFP, citată de News.ro.

„În UE, doar patru persoane din zece cred că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franţa, în Polonia şi în Spania, 60% dintre persoanele interogate cred că a lipsit transparenţa în gestionarea pandemiei de către guvernul lor”, potrivit rezultatelor studiului.

Mai mult de 40.000 de locuitori din 27 de ţări ale Uniunii Europene au răspuns acestui Barometru european de corupţie, realizat între octombrie şi decembrie 2020.

Conform Transparency International, asistenţa medicală este în special afectată de corupţie. Deşi doar 6% dintre persoanele întrebate au declarat că au dat mită pentru a beneficia de îngrijiri medicale, 29% spun că s-au bazat pe relaţiile personale pentru a obţine privilegii.

„Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice corupţiei pe măsură ce guvernele s-au luptat să facă faţă pandemiei Covid-19”, scrie Transparency în raportul său.

Frecvenţa mitei în acest sector al sănătăţii, raportată de respondenţi, este mai ridicată în România (22%) şi în Bulgaria (19%), în timp ce recurgerea la relaţii personale este mai frecventă în Cehia (54%) şi în Portugalia (46%).

Aproape jumătate dintre francezii interogaţi au declarat că au apelat la o relaţie personală pentru a avea acces la un serviciu public în cursul ultimelor 12 luni.

Raportul îndeamnă guvernele UE să „redubleze eforturile pentru a garanta o ieşire corectă şi echitabilă din pandemia în curs”.

Ungaria şi Polonia sunt arătate cu degetul drept ţările care se folosesc de criza sanitară ca de o „scuză pentru a slăbi democraţia” prin intermediul noilor reglementări.

Politicienii au văzut în asta „o ocazie de a face profit”, adaugă raportul, citând lobbying-ul făcut în favoarea achiziţionării de măşti de protecţie.

În Germania, deputaţii Partidului Conservator la putere au fost chestionaţi pentru că au intervenit pe acest tip de piaţă.

În această ţară, mai mult de 60% din persoanele chestionate estimează că guvernul este sub influenţa grupurilor de interes private. Este şi sentimentul a mai mult de jumătate dintre cei sondaţi în Europa cu privire la propriul guvern.

Corupţia stagnează sau creşte în ţara lor cred o treime dintre europenii întrebaţi.

„Aceste rezultate ar trebui să fie considerate drept un semnal de alarmă atât pentru guvernele naţionale, cât şi pentru instituţiile din Uniunea Europeană”, a declarat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE într-un comunicat.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. ”În Germania, deputaţii Partidului Conservator la putere au fost chestionaţi pentru că au intervenit pe acest tip de piaţă.”

    Exista un partid cu acest nume in Germania?

  2. Eu nici nu pot concepe! E fake news!

  3. În țara neamțului Iohanis, este imposibil!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.