G4Media.ro

Raport oficial în cazul Caracal: Dosarul a fost înregistrat la parchet cu…

Raport oficial în cazul Caracal: Dosarul a fost înregistrat la parchet cu 5 ore după telefoanele Alexandrei la 112 / Procurorul nu le-a interzis polițiștilor să intre în casa suspectului înainte de ora 6, decizia a fost luată de comun acord

Un raport oficial al Serviciului de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului Parchetului General arată încă o disfucționalitate majoră în dosarul crimelor din Caracal: între telefoanele Alexandrei la 112 și înregistrarea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal au trecut 5 ore. Rezultatul acestei întârzieri? ”Solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere”, arată raportul făcut public de Parchetul general.

În plus, raportul arată că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis polițiștilor să intre în casa suspectului Gheorghe Dincă în timpul nopții, ci au stabilit împreună să nu intre ”întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”.

Raportul a fost trimis Inspecției Judiciare.

Comunicatul integral:

Urmare a solicitării adresată de ministrul justiției la data de 26 iulie 2019 procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de a dispune efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice rezultatul controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova, având ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate în mass-media la data de 26.07.2019 referitoare la dispariția elevei Alexandra Mihaela Măceșanu, urmată de uciderea acesteia.
În urma controlului efectuat de către procurorii Serviciului de Îndrumare și Control s-au stabilit următoarele:

I. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo.

II. S-au constatat nerespectări ale dispozițiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum și un management defectuos al cauzei.

III. S-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori, constând în aceea că, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere.

În completare se va dispune efectuarea unui control de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/înregistrarea lucrărilor, repartizarea dosarelor și continuitatea în lucrările repartizate, ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală.

Raportul întocmit a fost trimis și Inspecției Judiciare pentru a fi avut în vedere în cauza în care efectuează cercetări.

Totodată, în temeiul articolului 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciară un exemplar al raportului a fost comunicat ministrului justiției.

Foto: InquamPhotos / Bogdan Dănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. Compromitere probe, deci nu se gindeau ca pot salva pe cineva.
  Era mai important sa nu compromita problele.

  • Da, este important, daca intrau in afara mandatului de percheziție (înainte de 6 dimineața), iar Dincă era pe câmp sau pe malul Dunării să scape de cadavru, toate probele din casă deveaneau nule !
   Mulțumiți-le celor de la Psd-Alde pentru asta, în special coruptului sef Dragnea, slugilor Tudorel, Ciordache si Nicolicea, care au legiferat exclusiv în favoarea infractorilor

  • E corect ce spui, daca fata ar fi fost in viata la ora respectiva.
   Dupa declaratiile autorului, fata a fost omorata dupa ce a suprins-o cu telefonul in mana (in jurul pranzului, deci cu mai bine de 12 ore inainte). Daca ar fi intrat in incinta in timpul noptii si toate probele gasite ar fi fost declarate inadmisibile in instanta, cum ar fi fost?

   Dar ramane de stabilit mai exact ora decesului, e posibil ca autorului sa i se fi „sugerat” ora respectiva tocmai ca sa scape basma curata cei ce nu au intervenit.

 2. pai procurorii (parca erau 4) de la fata locului cred ei oare ca sunt mai putini CRIMINALI, decat politistii ?!

  e si mai grav, deci nici politistii nu stiu meserie

  PS

  eu cred ca pg-istii dezinformeaza, dar tb sa avem rabdare

 3. Incredibil! Deci problema ramane. Daca te omoara unu in casa si suni la 112, trebuie sa asteptam sa vina a doua zi dimineata la servici la parchet, sa-si bea cafeaua, sa citeasca apoi sesizarea, sa o inregistreze si eventual sa o trimita cu posta la sectie, sa-i dea agentului voie sa actioneze. Asa o fi si in America ?
  La punctul 3 s-a constatat ca nu prea e pus la punct circuitul documentelor in politie si interinstitutional. Sa aveti grija sa puneti stampila fix in coltul din dreapta sus si semnatura sa fie cu pix albastru.
  Eu ma intreb, daca i-ar fi dat D-zeu putere fetei si i-ar fi infipt un cutit in spate cercopitecului, acum ar fi infundat puscaria din cauza ca a compromis probele?!?! Ar fi primit amenda ca a folosit serviciul de urgenta fara sa fie nevoie ?

 4. Deci sa intelegem ca la astfel de descinderi e pe baza de democrație… au supus la vot, au facut clacă! Faceti misto de noi! Cat va mai straduiti atat de penibil sa-i spalati pe pe procurorii vieții… si ai mortii.

  • Da domnule, fix asa e. Daca legea spune ca intre 22-06 nu ai voie sa efectuezi perchezitii si te vezi pus in situatia de a efectua o perchezitie la ora 3, te opresti si te gandesti daca exista urgenta.
   Cum or fi ajuns ei la concluzia ca nu exista urgenta in conditiile in care fata spusese ca a fost violata, e alta poveste…

 5. Daca fata rapita ar fi sunat sa anunte ca a vazut o persoana cu o bomba in brate indreptandu-se catre Deveselu, cativa kilometri mai departe, acum priveam la televizor fumul gros inaltandu-se, pentru ca nu l-ar fi putut localiza nimeni de la 112 pe terorist. Asta se poate intampla in 2019 intr-o tara membra NATO si a UE. Europenii au tot insistat pentru modernizarea in Romania a sistemului de localizare, mai ales pentru a-si proteja cetatenii care viziteaza Romania. Acum stie toata lumea la ce sa se astepte din partea autoritatilor noastre…adica la nici o reactie de combatere sau asistenta de urgenta. Ar putea sa ne ajute fratii basarabeni, ca la ei 112 functioneaza de mult timp asa cum trebuie. Va dati seama ce scenarii teroriste se pot scrie acum cand ne aratam in public neputinta si incompetenta in cea mai neagra realitate, daca nicio viata nu poate fi salvată cu acest sistem rudimentar 112 ? Daca nu poate fi localizata o persoana ca vrea sa fie gasita cum ar putea fi gasit un terorist care se ascunde?

 6. Deci: TOT ce inseamna Politie au MINTIT, de la cel ami mare in functie la ultimul care a deschis gura!
  Pai, stiam ca asa ceva colcaie in MAI, TOTI sefii si sefuletii sunt mutre de analfabeti, slugi FARA Educatiie, NUMITE cu Acordul lui Dragnea personal, de la care NU astept deloc modernizarea si EFICIENTIZAREA MAI!

 7. Pe surse: procurorii #Rezist actioneaza corect.

 8. Nu intervin pt ca ei insusi au comportament deviant sexual.
  Acum ceva ani in Tgv a a fost scos la concurs un post la muzeul politiei , post pentru care a aplicat si cumnata mea. Aveam o cunostinta care era ruda cu seful criminilasticii Dta si ca tot romanul am apelat pt o intrevedere. A chemat o pe cumnata mea sa discute si efectiv a tabarat pe ea in biroul / sediul politiei romane.
  Seful criminalsticii Dta abuzeaza o tanara la prima intrevdere in institutia statului.
  Deci la cine sa ne asteptam sa ne protejeze?