G4Media.ro

Raport desecretizat de CIA, despre pușcăria stalinistă de la Aiud, din anii…

Raport desecretizat de CIA, despre pușcăria stalinistă de la Aiud, din anii 50. Americanii erau interesați de figurile politice cunoscute și știau cum sunt torturați deținuții

Americanii știau ce se întâmpla în închisoarea stalinistă de la Aiud, în anii 50, după cum rezultă dintr-un raport desecretizat de CIA, consultat de Alba24.ro. Raportul descrie destul de amănunțit torturile din pușcăriile comuniste și arată interesul pentru unii deținuți, figuri proeminente în perioada anterioară instaurării comunismului.

Agenții americani întocmeau rapoarte pe baza informațiilor primite din teren. Erau interesați mai ales de persoanele deținute acolo, în special de foștii lideri politici, dar și de condițiile extreme de detenție, care duceau în final la exterminare.

Un raport secret, axat pe acest subiect și datat în 25 iunie 1951, a fost declasificat și publicat pe siteul CIA, în baza legii de acces la informații (FOIA). Documentul atinge și situația de la Jilava și vorbește despre ”torționarul rus” Nicolski.

Documentul precizează că 400 de milițieni păstrează ordinea în interiorul gardurilor, în timp ce un corp foarte puternic de armată păzește clădirile la exterior.

”Suplimentar, există mitraliere amplasate de jur împrejur. Patrule formate din militari în termen supraveghează străzile din jurul pușcăriei și drumurile care dus spre orașul Aiud”, a scris agentul care a întocmit documentul.

De asemenea, sunt amintiți o parte dintre deținuții care erau atunci în pușcărie. Sunt câteva nume proemninte în epoca anterioară, care au ajuns la urechile CIA.

Prenumele unora sunt însă greșite: Ștefan Bentoiu (în realitate Aurelian Bentoiu), fost ministru al Justiției, Gheorghe Coposu (Corneliu), fost lider al Partidului Țărănesc, Ilie Rădulescu, jurnalist, Atta Constantinescu (fost ministru, eliberat în 1952, s-a sinucis 2 ani mai târziu, nereușind să își revină după suferințele din închisoare), Remus Georgescu, Ilie Lazăr (fosta gardă de corp a lui Iuliu Maniu) și Nichifor Robu (fost legionar).

Agenții americani știau și torturile la care erau supuși prizonierii și despre care românii urmau să afle abia după 1990.

Citește articolul complet pe Alba24.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Cinste eroilor nostri! Vesnica pomenire! Jos comunismul!

  2. Si nu au facut nimic nici atunci nici nu vor face acum. Comunismul a cazut cind a vrut kgb sa treaca de la batut oameni la taxat oameni. Romania a fost si Este singura, ar trebuii sa stie ca hashtaguri pe Twitter si declaratii pompoase nu tin de cald, politicienii din vest nu dau doi lei pe nimeni din est. Ukraina isi umple cimitirele dar e ok ca daca a zis Biden ca este ingrijorat atunci Este bine si VA fi bine, nici o grije vestul e cu ei.

  3. Știau și nu au făcut nimic pentru a salva România din ghearele stalinismului! Greșelile istoriei se pot întoarce .

  4. 🇺🇲 USA! 🇺🇲 Yeah! 🇺🇲 Democracy! 🇺🇲 Human rights! 🇺🇲 Abu-Ghraib! 🇺🇲 Guantanamo! 🇺🇲 Irak! 🇺🇲 Afghanistan! 🇺🇲 Freedom! 🇺🇲 Oil! 🇺🇲 $$$$$! 🇺🇲 Yeah! 🇺🇲

    👍

  5. Daca nu au avut interes economic, i-a durut in cot..

  6. CIA stia ce se intampla la Aiud, dar nu stia nimic despre uciderea fratilor Kennedy. Daca Kennedy ar fi mers cu masina prin Aiud, era viu si azi.

    Sau putea doza 5 de vaccin anti-plumb.