G4Media.ro

RAPORT Cum și-a extins considerabil China influența în marile instituții internaționale

RAPORT Cum și-a extins considerabil China influența în marile instituții internaționale

China şi-a sporit considerabil influenţa în ultimul deceniu în marile instituţii internaţionale, cum ar fi Banca Mondială, subliniază un think tank din Washington, apreciind că această tendinţă ar putea necesita o analiză aprofundată, relatează AFP, citată de Agerpres.

Companiile chineze câştigă de acum în mare parte contractele propuse de băncile de dezvoltare, în timp ce Beijingul şi-a majorat contribuţiile la aceste instituţii la 66 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Centrului pentru Dezvoltare Globală (CGD) publicat joi.

China a depăşit Japonia şi a devenit al doilea cel mai mare contributor după Statele Unite, precizează raportul CGD.

În acelaşi timp, gigantul asiatic este unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului din partea unor instituţii financiare multilaterale precum Banca Mondială, chiar dacă a dobândit putere de vot şi roluri decizionale în cadrul acestora, relevă raportul.

„Nu este neapărat îngrijorător. Statele Unite şi alte guverne au determinat China să contribuie mai mult la sistemul internaţional timp de ani de zile”, a afirmat Scott Morris, cercetător la CGD şi autor al studiului.

„Este mai bine pentru toată lumea ca China să lucreze în interiorul sistemului, mai degrabă decât în afară”, a adăugat el.

Cu toate acestea, autorii raportului consideră că ar putea fi necesar să se efectueze „un examen mai aprofundat în anumite domenii” şi să se facă „eforturi rezonabile pentru a tempera poziţia dominantă a Chinei”, pentru a împiedica această ţară să submineze obiectivele de dezvoltare.

Aceasta include rolul principal al Beijingului de creditor pentru ţările sărace, în timp ce multe dintre acestea se confruntă cu supraîndatorare.

În plus, „companiile chineze au ajuns să domine contractele comerciale (ale băncii multilaterale de dezvoltare) într-o măsură care subminează sprijinul politic pentru aceste instituţii în alte ţări”, se arată în raport.

Cercetătorii au analizat creşterea donaţiilor, a puterii de vot şi a prezenţei Chinei în poziţii de conducere în 76 de mari instituţii internaţionale, între care Fondul Monetar Internaţional, agenţii ONU precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Alianţa pentru vaccinuri Gavi.

Puterea de vot a ţării a crescut, în mare parte datorită creşterii rapide a economiei sale, dar China şi-a depăşit de peste patru ori contribuţiile discreţionare la astfel de organizaţii.

„China a făcut în mod clar o alegere deliberată de a-şi creşte puterea şi influenţa în sistemul internaţional”, a conchis Sarah Rose, din cadrul CGD.

Sursa foto: Flickr / Philip Jägenstedt

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. E simplu,prin prostia si lacomia politrucilor de la UE si Casa Alba.

  • Îți pui un nume ce face mișto de ăia care țin la principii și despre care zici că vor deveni faliți dacă se țin de principii, apoi zici despre ei că sunt lacomi. Hotărăște-te odată.

  • Esti woke,nu?🥳

 2. Ii cumpara cu totul pe cei care sunt in conducerile institutiilor.

 3. Greutatea, ponderea Chinei a crescut enorm.
  Ar fi de mirare daca asta nu s-ar concretiza in cresterea influentei ei.
  Evident, asta deranjeaza: unele tari ar dori ca influenta Chinei sa ramana la nivelul Insulei Pastelui, pe de alta parte, China ar fi deranjata daca ar fi chiar asa.
  Ne place, nu ne place, centrul de greutate al planetei s-a mutat deja in emisfera estica. Cei vinovati pentru asta acum se dau de ceasul mortii din pozitia de luzar.
  Ghinion.

 4. Și, China mai cenzurează cuvintele Tienanmen și 4 iunie 1989?