G4Media.ro

Rafila: Spitalele regionale nu s-au făcut până acum din cauza procedurilor greoaie…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Rafila: Spitalele regionale nu s-au făcut până acum din cauza procedurilor greoaie şi inflexibile legate de achiziţiile publice / ”Până în anul 2027 să avem şi spitale regionale la dispoziţie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,  a declarat într-un interviu acordat News.ro că au fost semnate cele trei contracte de proiectare pentru spitalele regionale, cel din Iaşi, cel din Cluj şi cel din Craiova, urmând ca în 2023 să se treacă efectiv la procedurile de achiziţie pentru construirea lor.

„Am semnat toate cele trei contracte de proiectare pentru spitalele regionale care trebuiau demarate, cel din Iaşi, cel din Cluj, cel din Craiova, în cursul anului 2023 proiectele acestor trei spitale vor fi finalizate şi se va trece la procedura de achiziţie pentru construcţia efectivă a spitalelor încât până în anul 2027 să avem şi spitale regionale la dispoziţie.

Spitalele regionale sunt finanţate din două surse: una este reprezentată de fondurile europene şi cealaltă, mai mare decât cea reprezentată de fondurile europene, de la bugetul de stat, iar aceste finanţări trebuie să curgă până la sfârşitul anului 2027, mai avem în faţa noastră vreo 5 ani până aceste spitale vor fi realizate, din cele două surse la care făceam referire, fondurile publice vor fi în cea mai mare parte reprezentate de un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.

Sumele iniţiale au fost cunoscute, circa 500 de milioane pentru Iaşi, 540 pentru Cluj şi în jur de 600 – 610 milioane pentru Craiova, ele vor fi modificate datorită creşterii costurilor cu materialele de construcţii, cu diverse alte echipamente care au un cost crescut, dar opinia mea este că aceste costuri nu vor creşte cu mai mult de 20%”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii consideră că motivele pentru care nu s-au realizat până acum spitalele regionale sunt cele legate de procedurile greoaie, printre care şi organizarea separată a licitaţiilor pentru proiectare şi a celor pentru construcţie. Prof. Rafila consideră că trebuie găsite mijloace astfel încât şi contestaţiile depuse de firmele implicate să poată fi rezolvate mult mai repede.

„Cele mai dificile lucruri cred că sunt legate de procedurile greoaie şi inflexibile legate de achiziţiile publice şi de faptul că atunci când dezvoltăm un astfel de proiect nu gândim integrativ, vă dau un exemplu foarte simplu: în loc să faci o licitaţie pentru proiectare şi o altă licitaţie construcţie şi ulterior să apară şi probleme pentru că există divergenţe între proiectant şi constructor, lucrurile astea trebuie făcute la pachet, trebuie proiectare şi construcţie împreună, cred că timpii necesari pentru adjudecare trebuie de asemenea scurtaţi, atunci când există contestaţii să existe şi o procedură care să permită soluţionarea lor rapidă sau excluderea celor care fac acest lucru în mod abuziv, iar beneficiile unor astfel de măsuri vor genera investiţii care se şi termină în România.

E aceeaşi situaţie pe care o găsim şi în alte domenii, la construcţia de şosele, autostrăzi sau căi ferate, infrastructura mare în România se poate face dacă suntem înţelepţi şi dezvoltăm o legislaţie care să încurajeze nu să descurajeze investiţiile în acest sector”, a spus ministrul.

Rolul spitalelor regionale în România. Ministrul Sănătăţii spune că acestea trebuie să fie centre de excelenţă în patologia prioritară, cum este cea oncologică sau cea cardiovasculară, de exemplu.

Dezvoltarea acestor spitale trebuie să fie făcută cu dezvoltarea în paralel a serviciilor ambulatorii, mai spune Rafila, astfel încât la spital pentru internare să ajungă doar cei care au cu adevărat nevoie. Spitalele regionale ar urma să fie şi centre de pregătire pentru medici.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Si marmota..a d-r-e-a-q-u-l-u-i.

 2. Si timp de un an ce ai facut tu?
  Raspuns : NIMIC.
  Doar gargara pentru prostii care pun botul la voi.

 3. Rafila noul Redactor Saf la URZICA … Hahahaha😀😃😄😁😆😅🤣😂

 4. Așa e când ne conduc toți băbălăii !

 5. Oare cum se face ca banii pentru spitale s-au adunat in averile USListilor ?

 6. In 2016 Spitalul Sfantu Constantin din Brasov aflat in cladirea fostei fabrici Colgate(fosta NIVEA) a cumparat cladirea in paragina a fostei fabrici brasovene PANTEX din Darsete: in anul 2019 Spitalul s-a mutat în nouă locație din Brașov: Calea București nr. 318, devenind un spital monobloc, multidisciplinar, modern.
  Spitalul cuprinde secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, totalizând 150 de paturi. Noul departament de imagistică medicală, dotat cu echipamente de ultimă generație, blocul operator cu 6 săli de operație, centrul de chirurgie cardiovasculară și cel de cardiologie clinică și intervențională, secția de terapie intensivă de 250 mp inaugurate de la mutarea spitalului în noul sediu întregesc dotările la standarde europene ale celui mai curat spital din Europa, distincție acordată de OMS.
  O bijuterie de spital, unde pacientii sunt tratati la standarde moderne…
  Eu NU cred ca vom vedea FINALIZATE cele 3 spitale regionale promise de Rafila in 2027….
  Poate in 2037….sau 2227….

 7. Pe langa Rafila, Iohannis e Speedy Gonzales

 8. In plus, cu PNRR se constata o infelxibilitate maxima vizavi de dat contractul cui trebuie. Cum sa faci treaba in conditiile astea?

 9. Din câte îmi amintesc, parca și domnul Bădălau spunea la fel…

 10. Mesaju lui rafila: am terminat cu justitia, trebuie sa mai terminam si cu legiile achiziitilor si apoi ne putem apuca de treaba bine stiuta: furam dar mai si facem. Oricum spitale de la USL noi nu o sa vedem, pentru cu gunoaiele astea urasc poporul asta.

 11. Oare cine a facut legile alea,noi?!?sau voi?!?

 12. Marsh, ma, cu panglicarelile tale!

 13. Rafile de poveste.
  Doctorii pleacă, asistentele pleacă.
  Universitățile de medicina pregătesc tot mai mulți studenți străini.
  La ce bun spitale goale?