G4Media.ro

Rafila: România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce…

Sursa foto: Pexels

Rafila: România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente / Lucrul ăsta trebuie ţinut sub control

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că România este de mai mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente, precizând că aceste lucru trebuie ţinut sub control, relatează News.ro.

Rafila a afirmat că infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de bacteriile multirezistente pun vieţile în pericol.

„România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente. Ţările care consumă raţional, aş spune, antibiotice, se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna numai antibioticile de primă intenţie, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidenţe clinice foarte clare. Lucrul ăsta trebuie ţinut sub control pentru că noi suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente. Iar infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de aceste bacterii pun vieţile în pericol. E o mare provocare şi pentru România. Am publicat de curând proiectul Strategiei naţionale de control a rezistenţei la antibiotice, trebuie să facem paşi concreţi şi bineînţeles că unul din ei este legat de acest lucru”, a declarat Rafila.

El a subliniat că, dacă discutăm de eliberarea de antibiotice, trebuie să ştim şi consumul real de antibiotice, pentru că o eliberare, de exemplu, pe o reţetă simplă nu ne arată exact datele de consum.

„Noi, cu Grecia şi Cipru, suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte consumurile de antibiotice şi, din păcate, circulaţia acestor bacterii multirezistente, tot discutăm de ele, trebuie să facem ceva să aducem lucrurile sub control”, a afirmat Rafila.

Context. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia acestea să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Citește și: 

GRAFICE România, pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani / Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică

Cinci măsuri simple prin care fiecare poate contribui la reducerea consumului de antibiotice și limitarea rezistenței la acestea / Ce poți face chiar tu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu cred ca „eliberarea antibioticelor din farmacie strict pe reţetă va stânjeni ‘in freun fel circulaţia bacteriilor multirezistente românesti prin lumea larga : Treponema pallidum Bicae Italica, Leptospira Ghitulensis Serbiensis, Bacillus subtilis Doctoris Oprescianis Helladicus, etc. etc. (În ceea ce priveste latineasca denumirilor: „pardon my french !” Cum zicea cu ani în urma un distins aparator al ordinelor publice în timp ce se uita, mîta-calendar, în certificatul de înmatriculare al masinii noastre, emis, horribile dictu – na ca nu ma vindec! în Ungaria: „Câte limbi sa mai stim si noi???!!!).