G4Media.ro

Rafila: În luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au…

Sursa foto: ReporterIS.ro

Rafila: În luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie pentru iodura de potasiu/ În luna august au fost aproximativ 230.000

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că, în luna august, faţă de luna iulie a fost o creştere semnificativă a persoanelor care au solicitat de la medicul de familie prescripţia pentru iodura de potasiu, fiind vorba de o creştere de la 1.200 în iulie la 230.000 în august. Sunt aproximativ 7 milioane de persoane eligibile, în România, pentru a primi iodura de potasiu care ar urma să fie folosită numai în cazul unui accident nuclear, relatează news.ro

Alexandru Rafila a explicat, la Antena 3, duminică seară, că întreaga campanie pentru iodura de potasiu a avut un debut anevoios.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu.

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil. Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a susţinut Rafila.

Întrebat dacă se discută serios despre un accident nuclear în Guvern, Rafila a explicat că acest lucru se întâmplă doar după incidentele din teren.

”În Guvern nu am discutat despre o probabilitate, ci despre această posibilitate care câteodată este adusă în lumina reflectoarelor după incidentele de pe teren”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. S-a trezit iar Rafila.

    A deschis ochisorii – aceleasi subiecte: iod/pandemie/monitorizam/discutam/ne ingrijoram
    Se intoarce in hibernare, si peste o luna la fel. Citeste de pe aceaasi foaie.

  2. Se termina de numărat covidul si in schimb începem sa număram pastile de iod?

  3. Prafila, distribuitor de pastile si comentator tv. In timpul liber, isi numar milioanele de euro incasate stand degeaba in posturi unde nu a facut nimic. Asta in timp ce psd se lauda mereu ca face spitale. Care spitale? Pai din alea de hartie si carton.