G4Media.ro

Rafila, despre situaţii de tipul celei care i se impută lui Cătălin…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila, despre situaţii de tipul celei care i se impută lui Cătălin Cîrstoiu: Medicii care lucrează în instituţiile publice ar trebui să declare pe proprie răspundere că nu direcţionează pacienţi la privat. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat şi trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile. El a mai spus, despre legalitatea ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat, că trebuie întrebat la Colegiul Medicilor dar că, în principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, însă e nevoie de o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv. Afirmaţiile ministrului sunt făcute în contextul în care medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar şi candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, este acuzat că a trimis pacienţi la clinica privată a soţiei sale și a sa şi că a acordat consultaţii la acea clinică, transmite News.ro.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă un medic îşi poate pune parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat. ”Nu am un răspuns la întrebarea dvs, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a spus Rafila.

Despre avizul negativ dat de Guvern pe un proiect de lege al USR, care penaliza practica de a trimite pacienţii de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect şi ”era un proiect făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcţionare a pacienţilor către privat”.

Publicitate electorală

”Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului”, a spus Rafila.

Ministrul a subliniat că Ministerul Sănătăţii lucrează la ”o strategie care să limiteze acest lucru”.    

”Nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile şi pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore iar completarea până la 7 ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcţie de unitatea sanitară”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că nu are niciun fel de comentariu legat de propunerea USR. ”Sunt în general propuneri care sunt demagogice şi sunt inaplicabile”, a mai spus Rafila.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tipic politicianului: „ar trebui” si „cineva trebuie sa”. Niciodata nu vor spune „voi face” sau „voi lucra la”.