G4Media.ro

Radio Europa Liberă: Cine a scris legile securității? / Parlamentari: Serviciile secrete.…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Radio Europa Liberă: Cine a scris legile securității? / Parlamentari: Serviciile secrete. Palatul Cotroceni a fost informat

Toate informațiile apărute până în acest moment în spațiul public, spun parlamentarii consultați de Europa Liberă, duc la ideea că elaborarea legilor securității naționale a fost făcută de serviciile secrete, iar Palatul Cotroceni a fost informat, scrie jurnalistul Cristian Andrei pentru Radio Europa Liberă.

Serviciul de Informații Externe a confirmat că variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că proiectele publicate de G4Media au reprezentat o versiune de lucru care urmează să fie îmbunătățită.

Europa Liberă a discutat cu mai mulți parlamentari, de la diferite partide, pentru a vedea dacă în forul legislativ a existat un grup de experți pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea națională.

Reprezentanți de la PNL, PSD, UDMR, USR, AUR și Forța Dreptei, partide care au parlamentari, au negat orice implicare în redactarea pachetului de legi privind securitatea națională.

Președintele Comisiei de Control a SRI, senatorul PNL Cristian Chirteș, a declarat pentru Europa Liberă că legile au fost elaborate în cadrul unei comisii interministeriale, care a lucrat la „pachet cu juriștii structurilor de forță și cu Administrația Prezidențială”.

Europa Liberă a întrebat mai mulți aleși cine a elaborat proiectele legilor securității și ce părere au despre anumite prevederi.

Președintele Comisiei de control a activității SIE, Mihai Weber (PSD), a declarat că nu a primit la comisie proiectul legilor, iar personal nu a lucrat la elaborarea lor. Nu a întrebat însă conducerea SIE despre proiectul care vizează serviciul de informații externe.

Singurii care au recunoscut că au primit proiectele legilor sunt premierul Ciucă (PNL) și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Surse politice precizează că o versiune a ajuns și la vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR. Proiectele nu au fost, însă, discutate în Coaliția de guvernare.

Fostul premier și președinte al PNL, Ludovic Orban, este convins că proiectele au fost redactate de serviciile secrete și au avut „acordul Cotroceniului”.

Teoria pare să fie îmbrățișată de parlamentari de la aproape toate grupurile parlamentare. Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei de Apărare și secretar al Comisiei privind legile securității naționale, afirmă că fiecare serviciu secret sau minister de forță a lucrat la redactarea proiectelor de lege.

Claudiu Târziu, senator AUR, plusează și spune că serviciile de informații au testat societatea să vadă dacă s-ar opune unor astfel de proiecte, totul fiind un „balon de încercare”.

Prevederea prezentă în proiectul de lege privind activitatea SRI, potrivit căreia civilii ar fi obligați să sprijine Serviciul, este criticată de toate partidele.

Articolul este contestat cu vehemență, politicienii consultați de Europa Liberă afirmând că aduce aminte de Securitatea din epoca lui Nicolae Ceaușescu.

Controlul parlamentar rămâne o problemă, spun deputații și senatorii, care cred însă că directorul SRI ar trebui să vină să prezinte raportul în Parlament. De altfel, comisiile de control asupra activității SRI și SIE au fost contestate în ultimul deceniu pentru modul în care au realizat controlul asupra serviciilor secrete.

Textele privind legile securității naționale vor trebui discutate în Coaliție pentru a se ajunge la un acord, după care Guvernul le va aproba.

Pachetul de legi va fi trimis în Parlament ca proiect legislativ asumat de Guvern și va fi dezbătut în Comisia specială pentru legile securității. Președintele Comisiei va fi Eugen Bejinariu, deputat PSD, iar secretarul Comisiei este Bogdan Rodeanu de la USR.

Sursa: Radio Europa Liberă / Articol de Cristian Andrei

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Alta greseala, tot in titlu:
  „Radio Europa Liberă: Cine a scris legile securității? / Parlamentari: Serviciile secrete. Palatului Cotroceni a fost informat.”

  CORECT e:
  „Radio Europa Liberă: Cine a scris legile securității? / Parlamentari: Serviciile secrete. Palatul Cotroceni a fost informat.”

  G4media, angajati un corector bine pregatit, daca cei care scriu au astfel de carente inadmisibile la un asemenea site!!!

  • Carențele inadmisibile sunt ale celor care ne conduc și a celor care ne supraveghează. Știrile scrise pe grabă care ne informează de rahaturile pe care le fac cei mai sus menționați, mesajul e infinit mai relevant decât un dezacord scăpat din fugă. Iar lipsa de personal din redacție este tot un efect al minunatelor politici a celor care guvernează și a dus la emigrarea tinerilor capabili de muncă intelectuală.

 2. Românii tot niște oi cu capetele plecate or să rămână…

 3. E momentul sa punem intrebari si sa primim raspunsuri:
  1. De ce e nevoie de agenti acoperiti in presa, justitie?
  2. Care sunt amenintarile ce justifica mii si mii de angajati plus bugete generoase plus pensii si mai generoase?
  3. Ce legaturi exista si la ce nivel intre servicii si politicienii pe care i-am ales democratic? Clar e ca o sustinere exista, colaborare, etc…

  Lasand lucrurile neclare, toata neincrederea si suspiciunea au un izvor nesecat. Oricum ai privi problema, tarile din vest nu au astfel de neclaritati…

  • 1. Identifici o problemă.
   2. Sperii prostimea că e ameninţată.
   3. Perpetuezi frica in societate pentru a le lua proștilor demnitatea, libertatea și banii.
   4. Profiţi la fel cum face Mafia Ciocoilor Securiști din România de 32 de ani.

   Simplu!

 4. Dupa care s-au hotarat sa-si bage singuri bete in roate. Asa-i, minte odihnita?

 5. Niște tehnocrați de la SRI au scris. Și mai simplu.

 6. Cyberul este problema.

 7. De ce doar marile corporații?

 8. Daca v-a spus chirtes ca a lucrat o comisie specializata asa e, el stie bine de tot treaba asta de pe vremea cand hecărea padurile din jud Mures