G4Media.ro

Qatarul vrea să-şi majoreze producţia de gaze naturale, în pofida scăderii preţurilor…

Sursa foto: Unsplash / Radoslaw Prekurat

Qatarul vrea să-şi majoreze producţia de gaze naturale, în pofida scăderii preţurilor pe plan global

Qatarul va majora producţia de gaze naturale, în pofida recentului declin al preţurilor pe plan global, pariind pe termen lung pe majorarea cererii în Europa şi Asia pentru un combustibil mai puţin poluant, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Şeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, duminică, a declarat că va continua suplimentarea producţiei de gaze naturale lichefiate (GNL), ceea ce va duce la majorarea producţiei cu 16 milioane tone metrice pe an, astfel încât capacitatea totală va ajunge la 142 milioane de tone/an (mta).

Anunţul vine într-un moment în care preţurile GNL în Asia sunt aproape de cel mai redus nivel din ultimii trei ani, pe fondul temperaturilor mai ridicate decât de obicei în timpul iernii din emisfera nordică, fapt care a redus cererea.

Preţurile la gaze în Europa şi Asia au urcat la un nivel record în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi reducerea semnificativă a livrărilor de gaze ruseşti către Europa. Pe fondul majorării preţurilor, furnizorii de gaze din SUA au umplut vidul de alimentare, ţara devenind anul trecut cel mai mare exportator global de LNG, depăşind Qatar, care a livrat de asemenea gaze Europei.

Kaabi se aşteaptă la creşterea pieţei de gaze din Asia, în timp ce Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze în viitorul apropiat. Producţia din zăcământul North Field din Qatar va creşte de la 77 milioane de tone/an GNL în prezent, la 142 milioane de tone/an până în 2030, a anunţat Kaabi.

Analiştii se aşteaptă ca până la finalul deceniului noua capacitatea globală care va fi dată în funcţiune să fie egală cu jumătate din cantitatea de GNL livrată pe plan global în 2023.

Deja compania de stat QatarEnergy şi-a dat acordul pentru a-i aproviziona pe partenerii din Europa şi Asia cu gaze din proiectul North Field.

Kaabi nu a dat publicităţii costul proiectului, dar a estimat că va fi de miliarde de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...