G4Media.ro

Qatarul solicită comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor…

Sursa foto: Yuri CORTEZ / AFP

Qatarul solicită comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor din Fâșia Gaza, după reluarea bombardamentelor israeliene

Qatarul, principalul mediator între Israel şi Hamas, a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţelor în Fâşia Gaza după reluarea bombardamentelor israeliene vineri în acest teritoriu, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Bombardamentele în Fâşia Gaza în primele ore care au urmat sfârşitului pauzei complică eforturile de mediere şi exacerbează catastrofa umanitară”, a subliniat Ministerul de Externe al Qatarului într-un comunicat.

Diplomaţia qatareză a cerut comunităţii internaţionale să „acţioneze rapid pentru a pune capăt violenţei”, condamnând operaţiunile care iau „civilii drept ţintă, practică pedepsele colective şi tentativele de deplasare forţată a cetăţenilor în Fâşia Gaza asediată”.

MAE qatarez a confirmat de altfel că negocierile „continuă cu scopul revenirii la o pauză” umanitară. Qatarul rămâne „hotărât, împreună cu partenerii săi, să continue eforturile” pentru a se ajunge la aceasta şi „nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru revenirea calmului”, adaugă ministerul în comunicatul său.

Anterior, o sursă informată cu privire la negocieri informase despre continuarea acestora pentru a se reveni la o încetare a focului.

Aflat în vigoare timp de şapte zile, acordul de încetare a focului a expirat vineri dimineaţa, iar armata israeliană a declarat că şi-a reluat operaţiunile militare, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că „a încălcat acordul” şi „a lansat rachete”.

Această pauză a permis eliberarea a zeci de ostatici deţinuţi în Gaza şi a unui număr mai mare de trei ori de palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi intrarea ajutoarelor umanitare în teritoriul palestinian.

Armata israeliană a estimat că circa 240 de persoane au fost luate ostatice în duse în Fâşia Gaza în cursul atacului din 7 octombrie. Acest atac a făcut 1.200 de morţi în Israel, în majoritate civili, potrivit autorităţilor.

Drept represalii, Israelul a promis „anihilarea” Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, bombardând teritoriul palestinian şi lansând în 27 octombrie o ofensivă terestră care a durat până la începutul încetării focului în 24 noiembrie.

Potrivit guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, între care cel puţin 6.150 de copii şi tineri sub 18 ani, ar fi pierit în bombardamentele israeliene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...