G4Media.ro

Putin „nu este binevenit” la festivitățile de aniversare a 80 de ani…

Foto: Wikimedia Commons

Putin „nu este binevenit” la festivitățile de aniversare a 80 de ani de la Ziua Z – Debarcarea aliaților occidentali în Normandia

Rusia a fost invitată să participe la comemorarea a 80 de ani de la debarcarea în Normandia în luna iunie, dar președintele Vladimir Putin nu este binevenit din cauza invaziei din Ucraina, au anunțat organizatorii francezi, potrivit cotidianului The Times.

Misiunea de Eliberare, organizația care se ocupă de adunarea liderilor internaționali și a veteranilor lângă plajele din Normandia la 6 iunie, a declarat că „războiul de agresiune al Rusiei a făcut imposibilă invitarea lui Putin”.

Reprezentanții Rusiei vor fi invitați să participe „pentru a onora importanța angajamentului și sacrificiilor popoarelor sovietice, precum și contribuția sa la victoria din 1945”, a adăugat aceasta.

Neparticiparea lui Putin nu este o surpriză. Președintele Macron a abandonat în 2022 demersul său de a-l atrage pe Putin într-o relație specială, un efort care a inclus găzduirea acestuia în Franța de trei ori. Inversând cursul, Macron s-a reprofilat anul acesta ca fiind cel mai vocal anti-Rusia dintre liderii occidentali.

Putin a fost exclus în 2019 de la cea de-a 75-a aniversare a Operațiunii Overlord, invazia maritimă a forțelor americane, britanice, canadiene și franceze la 6 iunie 1944.

Cu toate acestea, cu cinci ani mai devreme, într-un gest al președintelui de atunci Francois Hollande, Putin a fost invitat la cea de-a 70-a aniversare, fiind primul lider rus invitat la un eveniment D-Day. În 2014, el a fost o figură stingheră la eveniment, care a avut loc la doar trei luni după ce forțele sale au susținut insurgenții pro-ruși și au ocupat Crimeea.

Prezența sa a fost însă folosită de Hollande și Angela Merkel, pe atunci cancelar al Germaniei, pentru a-l atrage în discuții cu președintele ucrainean Poroșenko. Acest lucru a dus, câteva luni mai târziu, la acordurile eșuate de la Minsk pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.

Misiunea de Eliberare nu a precizat dacă Rusia a acceptat invitația sa sau dacă ar putea fi așteptați oficiali la nivel înalt de la Kremlin sau diplomați. Rusia, care nu a avut forțe la debarcarea din Normandia, a fost ținută în afara sărbătorilor Zilei Z până la sfârșitul Războiului Rece, la fel ca și germanii.

În 2019, Putin a spus că a avut lucruri mai bune de făcut și că nu s-a simțit exclus. Kremlinul a pus în evidență opinia istorică a Rusiei că deschiderea de către Aliați a unui „al doilea front” în Europa de Vest în 1944 a fost un spectacol secundar întârziat față de lupta titanică a forțelor sovietice care deja respinseseră armatele lui Hitler în est.

„Debarcarea din Normandia nu a avut un impact decisiv asupra rezultatului celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat la acea vreme Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. „A fost inevitabil după victoriile Armatei Roșii la Stalingrad și Kursk”, a spus Zaharova, care este în continuare purtătoarea de cuvânt a ministerului.

Din 2022, Putin și regimul său au prezentat ofensiva sa din Ucraina ca pe o reconstituire a luptei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu Rusia apărând eroic civilizația de forțele „fasciste” susținute de o axă militaristă condusă de SUA.

Regele Charles al Marii Britanii, președintele Statelor Unite, Joe Biden, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se vor număra printre liderii care vor participa la comemorarea din acest an lângă Omaha Beach, unul dintre locurile de debarcare. Cu puțini veterani supraviețuitori, se așteaptă ca cea de-a 80-a aniversare să fie ultima mare celebrare a ceea ce rămâne cea mai mare invazie pe mare din istorie.

Simbolismul unei prezențe rusești a animat, de asemenea, perioada premergătoare Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară. Atleților ruși li se va permite să concureze fără culorile naționale, cu condiția să nu fi fost susținători publici ai invaziei lui Putin în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce nu? Invitați-l și arestați-l!