G4Media.ro

“Putin e pur și simplu stupid când vorbește despre denazificare. Ar trebui…

captura twitter

“Putin e pur și simplu stupid când vorbește despre denazificare. Ar trebui să ia exemplu de la Odesa” – filosoful francez Bernard-Henry Levy, din marele oraș de la Marea Neagră cu un important trecut și prezent evreiesc

Levy a avertizat de mult despre expansionismul rusesc. Filosoful, de origine evreiască sefardă, născut acum 73 de ani în Algeria, a explicat într-un interviu acordat publicației Jewish Chronicle din Londra motivul aflării sale la Odesa.

“Pentru că am cunoscut orașul pe timp de pace. Am niște prieteni acolo. Mi-am făcut monologul despre Europa pe scena operei. Și mi-a frânt inima să știu că acolo avea loc un asemenea război. Am vrut să arăt solidaritate. Și am vrut să fiu martor. Acest conflict este atât de absurd! Atât de lipsit de sens! Cum poate acest paranoic Putin să vorbească despre denazificarea unuia dintre cele mai strălucite orașe, din întreaga lume, modelate de spiritul și cultura evreiască?”, exclamă Levy.

El menționează și trecutul tragic al evreilor din Odesa, legat de un masacru comis de forțele ocupante românești în 1941.

“M-am întâlnit cu Roman Shvarcman, un bătrân, supraviețuitor al Holocaustului, care este vicepreședinte al comunității evreiești. Am petrecut timp împreună la memorialul Holocaustului. Am deplâns victimele naziștilor români din 1941. Și i-am onorat pe cei 200, de Drepți între Popoare care își au numele menționate în mijlocul pieței. Acesta a fost unul dintre cele mai emoționante momente pentru mine… Apropo, este o altă dovadă a prostiei totale a lui Putin când vorbește despre o „denazificare” a Ucrainei. Ar trebui, în schimb, să se inspire din acest exemplu. Ucrainenii au făcut o treabă foarte bună de amintire. Iar evreii, până la acest război, au fost fericiți la Odessa.”, spune Levy.

Filosoful francez spune că în oraș se simte anxietatea, cu zvonuri de atacuri din partea marinei ruse, cu alerte în fiecare noapte și familii care petrec nopți întregi în adăposturi, dar în același timp el se declară uimit de spiritul de rezistență al locuitorilor orașului.

“Aici este în joc viitorul Europei. Și a lumii libere. Nimic mai puțin. Putin a pierdut deja. Și, dacă va câștiga, va domni peste o țară transformată în ruine. Poți numi asta o victorie?”, întreabă retoric Levy.

El susține cererea președintelui Volodimir Zelenski de impunere a unei zone de interdicție aeriană în Ucraina

Să spunem că reușește: care sunt consecințele pentru democrație și sistemul internațional bazat pe reguli? Dar ce le răspunde el celor care susțin că această măsură ar mări riscul celui de-al treilea război mondial și un posibil conflict nuclear?

“Că vor avea, după cum spunea Churchill, atât dezonoare, cât și război. Oricum, cum poate trăi o lume civilizată cu o astfel de sabie Damocles deasupra capului? Dacă nu-l oprim pe Putin acum, Putin va amenința Moldova, Polonia, Lituania. Și vom spune din nou ‚Dacă rezistăm, riscăm un conflict nuclear…’ ”, răspunde el.

sursa foto: Captură Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Ps
    BHL este cam controversat

  2. Că exagerează se vede de la o poștă, dar un mic adevăr există. Căutați pe Google „Detașamentul Azov”, cu implicații SUA și NATO