G4Media.ro

Putin a promulgat legea care exclude participarea opozanţilor săi la alegeri, în…

Putin a promulgat legea care exclude participarea opozanţilor săi la alegeri, în ziua în care Navalnîi împlinește 45 de ani în închisoare

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat vineri legea care interzice colaboratorilor organizaţiilor calificate drept „extremiste” să participe la alegeri, o măsură denunţată de opoziţie care o vede ca pe un mijloc de a o neutraliza înaintea alegerilor legislative din septembrie, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Legea, adoptată anterior în luna mai de Duma de Stat (camera inferioară), iar miercuri de Consiliul Federaţiei (camera superioară), a fost promulgată vineri de către preşedintele Vladimir Putin, potrivit documentului publicat pe portalul oficial de internet al informaţiilor juridice.

Textul este considerat de cea mai mare parte a criticilor Kremlinului ca vizându-i pe susţinătorii opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, după ce parchetul ceruse justiţiei să-i califice organizaţiile drept „extremiste”, la fel ca unele formaţiuni ultranaţionaliste şi religioase.

Procurorul susţine că mişcarea lui Navalnîi caută să „destabilizeze situaţia socială” în Rusia „sub acoperirea unor sloganuri liberale”.

Consecinţele acestei proceduri lasă puţine îndoieli: reţeaua de birouri regionale ale opozantului a fost deja clasată ca „extremistă” de către serviciile de supraveghere financiară.

Potrivit opoziţiei, puterea încearcă să „cureţe” scena politică de „indezirabili” înaintea alegerilor legislative din septembrie, în timp ce partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere în sondaje, într-un context de stagnare economică şi de numeroase scandaluri de corupţie.

Mai mulţi critici ai puterii ruse au fost vizaţi de percheziţii în ultimele zile, între care Andrei Pivovarov, care conducea organizaţia Open Russia, având legătură cu oligarhul aflat în exil Mihail Hodorkovski. Pivovarov a fost plasat în arest preventiv pentru două luni.

Aleksei Navalnîi a fost încarcerat la întoarcere în Rusia, în ianuarie, după luni de convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu noviciok de care acuză Kremlinul. El a fost condamnat ulterior la doi ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar din 2014 pe care-l denunţă drept politic, scrie News.ro.

Navalnîi a făcut greva foamei timp de 24 de zile, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie într-o colonie penitenciară situată la nord-est de Moscova.

Alakesei Navalnîi – care împlineşte vineri 45 de ani – anunţă într-un mesaj postat pe Instagram că ”mulţumeşte sincer tuturor persoanelor care(-l) înconjoară şi susţin” şi dă asigurări că-şi păstrează moralul.

”Sper să pot spune azi că succesul meu al anului este faptul că mă pot ţine departe de starea de spirit a unei «fiare în cuşcă»”, scrie el, evocându-şi detenţia şi ”numeroasele lucruri ciudate care mi s-au întâmplat în acest an”, potrivit News.ro.

Sursa foto: Captură Instagram Aleksei Navalnîi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. putin un om sigur pe iubirea compatriotilor

  2. Ăsta e un semn că va mai sta fix 45 de ani la tăiat de stuf

  3. Daca Putin e asa tare, de ce are nevoie sa-i scoata din cursa miseleste? Poate Putin se cam clatina si se teme.

  4. Navalnâi a făcut greva foamei 24 de zile și mai poate să meargă pe picioare ? Minciuni . Ar fi așa de slăbit , că nici sa vorbească nu ar putea . Cred că făcea greva foamei ziua , iar noaptea , mânca tot ce prindea !

    • Bine mai cornel, da a terminat cu greva aia a foamei. A trecut deja ceva timp. ai dat si tu cu parul fara sa gandesti.

  5. Cine nu e cu noi e împotriva noastră — deci e răi — deci e duşmani — deci nu are voie să există!