G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Această raclă este cinstită…

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Această raclă este cinstită de secole şi în perioadă de molimă şi în perioadă de război şi s-a dovedit că este izvor de vindecare. Nu pot eu să spun nu te apropia de sfinţii lui Dumnezeu, nu te apropia de Dumnezeu

Mitropolia nu are nicio legătură cu manifestarea spontană de vineri seară a credincioşilor nemulţumiţi că autorităţile blochează evenimentul religios de la Iaşi, susţine purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), Constantin Sturzu. Totodată, reprezentanţii Bisericii afirmă că înţeleg durerea pelerinilor din afara Iaşiului pentru că nu sunt lăsaţi să intre în curtea catedralei ieşene, transmite News.ro

“Mitropolia nu are nici o legătură cu manifestarea spontană de aseară (vineri seară – n.r.) şi nu are nici o implicare în organizarea unor astfel de acţiuni. Asta nu înseamnă că nu înţelegem durerea celor ce sunt supăraţi că li se interzice în mod discriminatoriu intrarea în curtea Catedralei doar pentru că nu au buletin de Iaşi. Dacă vor veni îi rugăm să fie paşnici, să se roage şi să respecte reguli precum distanţa fizică sau purtatul măştilor“, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.

Preotul ieşean mai spune că oamenii sunt foarte supăraţi şi că există informaţii că proteste similare vor avea loc în zona Mitropoliei şi în zilele următoare.

“Este cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertăţii de conştiinţă. Într-o zi poate şi alte culte vor fi supuse unor restricţii.(…) Această raclă este cinstită de secole şi în perioadă de molimă şi în perioadă de război şi s-a dovedit că este izvor de vindecare. Nu pot eu să spun nu te apropia de sfinţii lui Dumnezeu, nu te apropia de Dumnezeu. Nu am cum să cer aşa ceva“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Constantin Sturzu consideră că se creează un precedent foarte grav şi că oricând se pot îngrădi drepturile şi libertăţile altor categorii.

Purtătorul de cuvânt al MMB mai spune că baldachinul care a rămas pe esplanada din curtea catedralei, fără a mai fi împodobit cu flori ca în alţi ani, este ca o rană deschisă care strigă către cer. În baldachin urma să fie aşezată racla cu sfintele moaşte.

Totodată, reprezentantul Mitropoliei ieşene a făcut apel la credincioşi să nu admonesteze forţele de ordine, Constantin Sturzu precizând că un jandarm sau un poliţist nu are nici o vină, ci doar îşi face datoria.

Peste o sută de persoane au protestat, vineri seară, în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, acuzând autorităţile că blochează manifestările religioase care urmau să aibă loc la Iaşi în această perioadă, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva.

Protestatarii au invocat faptul că alegerile locale s-au putut organiza la data stabilită şi că nu au fost impuse restricţii, în timp ce pelerinajul de la Iaşi a fost anulat.

Sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Deci nu mai avem nevoie de medici și trebuie desființate spitalele. Mergem la izvorul de vindecare. Greu când scad veniturile. Și neimportante.

  • Desfiintati mafia BOR!

  • BOR –

   – urmând cultul morților (practică moștenită, se pare, de la egipteni) – dar și altele, asupra cărora Dumnezeul lui Israel a avut mult „de lucru” cu poporul Său (Israel) până să-i dezvețe de la astfel de lucruri –

   – nu doar că demonstrează necunoașterea sau ignorarea a ce este scris, dar se prea poate și să atragă mânia.

   („Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință. Fiindcă ai lepădat cunoștința, și Eu te voi lepăda și nu-Mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat Legea Dumnezeului tău, voi uita și Eu pe copiii tăi!” – Osea 4:6)

   Pentru că, da: acolo unde se ignoră sistematic Adevărul – mai devreme sau mai târziu intervine mânia; iar aceasta – odată dezlănțuită – nu mai poate fi oprită, până nu se decontează. Și de regulă – în totalitate..

  • Mesajul Mitropoliei in rezumat: ori cu totii sa traim, ori cu totii SA MURITI!

 2. Prosteala pentru poPULIME !

 3. Este trist ca astfel de oamni nu au invatat nimic din istorie. In evul mediu, ciuma se raspandea masiv la procesiunile anticiuma.

  • Da, domnule, si la alegerile, nu a fost nici-o problema, asa-I? Si cand primaria au sarbatorit, exemplu Timisoara… Nici atunci nu a fost nici-o problema!

 4. „s-a dovedit că …”
  Bine că n-a zis științific.

 5. Cand biserica sustine puternic barbaria… Sa nu uitam cum s-au dat inaltii prelati pe langa mai puternicii momentului: legionari, comunisti, neocomunisti, infractori ca dragnea. Si sa nu uitam cum acesti incetosati la minte traiesc dupa reguli sanitare si morale din evul mediu, se impotrivesc stiintei si aproba traiul in saracie si neputinta intelectuala.

 6. Uite unde era vaccinul anti-Covid…

 7. Izvor de vindecare? Nu vindeca nici o durere de masele, cu atit mai putin de covid. Pe probate. Primitivii astia in scolile lor sunt spalati pe creier si indoctrinati. De aia nu gindesc chiar daca au facultati si doctorate in teologie. Trebuie sa-ti insusesti doctrina inventata de biserica, nu de Dumnezeu, fara sa gindesti. De multe ori chiar contrar invatamintelor lui Isus.

  • Cum adică nu vindecă o durere de măsele, pe probate? Păi atât te duce pe dumenata capul să mergi la raclă în loc de dentist? Abia după ce ai epuizat varianta doctorilor te poți duce și la raclă. Sau te simți atât de vrednic încât Sfanta să te vindece ca la tonomat? Scrie clar și la indreptarul de spovedanie că este păcat dacă ai fost bolnav și nu ți-ai cercetat sănătatea! Pentru asta a lăsat Dumenzeu medici, și pentru asta le-a deschis mintea către medicină. Nu ne mântuim de unii singuri pe pământul ăsta. Eu îți dau exemplu probat de o bunică care a ieșit din comă la câteva minute după rugaciunea făcută lângă racla cuvioasei Paraschiva. Dar ghici ce, bunica era in spital, deci cineva a apelat totuși mai întâi la doctori. Acolo unde ei sunt însă neputincioși intervine si harul. Dacă nu ai încă discernământ în ceea ce privește credința măcar gândește-te de două ori înainte să debitezi prostii online. Una e să fii fanatic și să te crezi vreun sfânt care e demn de vindecări când pocnește din degete și una e să fii creștin cu discernământ. Credința nu elimină medicina și nici invers! Trebuie să conlucreze. E penibil fraților să vorbiți în necunostinta de cauză. Puneți la încercare Ortodoxia așa cum trebuie și apoi veniți cu păreri. Sute de mii de oameni vin în fiecare an la pelerinaje și niciunul nu își pune intrebarea de ce. Pentru că o mare parte din cei prezenți acolo sunt oameni care au trăit minuni pe pielea lor și odată ce ai trăit minuni pe pielea ta, nu te mai desparte nici mama ateilor de credință. Dar nu-i nimic. Așa cum vom fi forțați să stam departe si discriminați pentru a nu știu câta oară din punct de vedere religios, tot așa nu o să ne mai prezentăm la vot în Decembrie. Adică cum, la Biserică nu avem voie să ne adunăm dar la vot sunt porțile deschise? La fiecare campanie de vot găsești internetul împânzit de îndemnuri la vot. Aparent când e vorba de interesul altora, nici nu mai exista covidu-ul, așa-i?

 8. Domnule, este simplu: conform Art. 18 din Declaratia Universala a drepturilor omului, fiecare om are dreptul la constiinta si religie si dreptul de a-si manifesta religia in diverse comunitati / biserici.
  Pentru ca este pandemie, dvs. trebuie sa veniti cu solutii cum ca pupatorii de moaste vor fi izolati de restul comunitatii in urmatoarele 2 saptamani, cand statistic vorbind rata infectiilor in randul simpatizantilor Sfintei Parascheva va creste. Asta este minimum de actiune morala si de bun simt pe care trebuie sa o faceti, pentru a nu aduce neajunsuri suplimentare nepupatorilor de moaste din Romania, oameni care poate cred si ei in Dumnezeu … indiferent cum isi explica ei conceptul de Dumnezeu si cum comunica cu El.

  • Inca ceva, lucrez la privat si platesc impozite nu iti mananc covrigul.

  • Bravo tie, @un roman. Spre informatia ta: nu mananc covrigi, postesc mai mult decat multi din sfintii si idolii vostri si am o alimentatie mai putin daunatoare altor suflete de pe pamantul asta decat omnivorii si vegetarienii bisericesti care se considera specie superioara.
   Un background check in viata sfintilor vostri trecuti si prezenti, va dovedi ca au obiceiuri si etica mult sub a unora dintre noi, cu diferenta ca ei sunt platiti din bani publici in timp ce noi nu suntem.
   In plus, revelatiile lor sunt mult sub revelatiile noastre divine, faptele noastre bune le intrec pe ale lor, dar noi le facem in tacere. Nu mai mentionez eforturile suplimenatre pe care noi le depunem pentru a contribui la evolutia stintiifica si intelectuala a societatii. Evident, ma refer la intelectualii de o moralitate exemplara nu la plagiatori si hoti de proprietate intelectuala.
   Personal, mi-ar fi fost mult mai usor sa fiu doar o maicuta care posteste, se roaga toata ziua si face fapte bune, decat sa fiu o femeie care lupta pentru moralitate si evolutia umana, care posteste, este vegana, practica abstinenta sexuala, si in plus fata de sfintele voastre mai investeste si 8 ore zilnic in domenii care vor contrbui la evolutia intelectuala si spirituala a umanitatii.

   Inteligenta si moralitatea sunt pe placul lui Dumnezeu, nu prostia si moralitatea care genereaza greseli si discriminari (din incapacitatea de a analiza corect seturi de date) care genereaza mai departe suferinta in alti oameni.

   Ignorantii moralisti a caror lipsa de inteligenta si de cunoastere stiintifica ii opreste sa se trezeasca intru Dumnezeu, cauzeaza mult mai multa suferinta pe pamant decat intelectualii care au etica exemplara!

   Si nu in ultimul rand: Iti recomand sa iti postezi comentariile catre cei care te-au numit inapoiat, si nu la comentariul meu impartial. Doar pentru ca simti ca nu o sa te iau direct la injuraturi, nu inseamna ca este recomandabil sa ma provoci. Am vorbe suficient de grele in vocabularul meu, te asigur.

  • In definitiv: Faceti ce vreti, este viata voastra!

  • Frumos comentariu, total de acord. Dar nu te-ai putut abtine sa te lauzi ca esti vegana. Ma si mir ca nu ai inceput cu asta. Nu te simti ofensata, continua. Ai admiratia mea.

  • @Miss Justice
   Bine spus. În sensul – hotărâtă!.. (Iar asta, nu face rău – îndeosebi când vine vorba de apărarea principiilor). *Oglinda

  • @Diana IT-ista: practici abstinența sexuală??? Ești vegană??? Și te lauzi cu așa ceva? Vai și-amar, tu ești deja măicuță, în fond cernitele straie sunt doar recuzită…
   În rest sunt 100% de acord cu cele spuse de tine.

 9. Efectul turmei romanesti, intra o oaie in mlastina se arunca toate dupa ea.

 10. Pentru toti genialii comentatori impotriva bisericii:
  Voi stiti sa cititi datorita bisericii indiferent de pacatele ei.
  Ei au facut educatie de mii de ani si noi toti suntem produsul cu bune si rele.
  Daca sunteti inteligenti nu va renegati trecutul, asa cum nu va scuipati mamele sau tatii.
  CE PELERINAJ A FOST IN BUCURESTI care a marit rata de infectare??.????
  Asta este valabil si pentru Iasi.
  Care e problema ta daca eu aleg sa merg cu bunica la Iasi si nu vreau sa ma afum si sa urlu in club?
  Este dreptul meu sau numai tu ai dreptul sa ma jignesti si sa ma faci inapoiat????
  Eu te inteleg si am rabdare dar invata sa taci si mai lasa frustrarile.

  • Nu te temi pentru bunica ta? Ai spus macar unui om de lângă tine care nu poartă mască sau nu o poartă corect? Dreptul tău de a merge cu bunica la moaște la Iași se bate cap în cap cu dreptul meu de a fi sănătos sau de a avea loc în spital dacă mă îmbolnăvesc! Tu și cei ca tine ridică numărul de infectati…si apoi tot voi strigati pe Guvern! De lege nu înțelegeți, de frică de boala nici atât…dacă tu îți dorești sa-ți moară bunica …e treaba ta…dar cu noi ce ai?

  • Discutabil ce afirmi, e ca și cum ai spune că suntem toți datori comuniștilor, că ei țineau toate școlile.
   Platon, Socrate,Democrit au existat înainte de creștinism.
   Biblioteca din Alexandria a fost parțial distrusă de creștini, care în genere au avut o problemă cu cultura greco-romană.

  • Așa e! Romanii nu trebuie sa uite cine i-a învățat să scrie și să citească!!! https://editiadedimineata.ro/cum-s-a-schimbat-rata-de-alfabetizare-din-romania-in-ultimii-100-de-ani/

 11. … lasă că se apropie covidu de voi!

 12. Ba, are mare legatura.
  Protestul s-a facut fix in fata ei.
  Cladirea din videoclipul de la protest este Mitropolia.
  Enoriasii fac ascultare cum ar veni.
  Si ce aud? Ca gasesc intelegere de la reprezentantii Mitropoliei pentru faptele lor.
  Ce fapte?
  Se aduna la un loc, unii fara masti, sau cu mastile gresit puse. Bine ca sunt instruiti unii sa ceara la protest tot felul de baliverne si masca nu stiu la ora asta sa o poarte.
  Ce cer ei acolo?
  1. Sa nu fie discriminati. No comment.
  2. Ca vor inlaturarea lui Neomarx, nu stie decat un protestatar cine este ala.
  3. Sa-i lase pe toti sa intre in Mitropolie ca seful statului i-a lasat pe unii oameni sa mearga sa culeaga sparanghel, deci sa-i lase si pe ei, cei aproximativ 10000 care se aduna anual acolo.
  4. Ei vor sa fie lasati la pelerinaj, pentru ca si cei care merg cu metroul sunt lasati sa mearga la munca. Sa vina cu metroul si apoi sa compare sa vada unde gresesc.
  5. Ei isi cer dreptul la libertate pe baza unui articol din constitutie pe care nici nu-l inteleg. Sa mai citeasca articolul pe care il invoca in mesajele de pe pancarte.
  6. Sa nu fie lasata dictatura sa se instaureze. Unii s-au jertfit pentru inlaturarea ei in 1989, protestatarul X are el singur grija sa nu se reinstaureze. Unde-i dictatura despre care vorbeste el? Sa o caute in China.
  7. Sa fie lasati sa-si vada de credinta lor. S-au rugat unii protestatari timp de 2 ore in fata camerelor, s-au pus unii si in genunchi.
  Jandarmii din videoclip sunt minunati, blanzi, intelegatori. Credinciosii, religiosii se apropie de ei prea mult, unii nu poarta masti si ei nu sunt nici blanzi, nici intelegatori.
  Cine sunt credinciosii?
  Bine ca ne-ati anuntat ca e posibil sa mai fie proteste.

 13. Dragi enoriasi nu este despre credinta,sau vindecare este despre BANI.Va manipuleaza si va pun in pericol pentru bani. De-a lungul intregii sale istorii biserica a vazut in credinciosi masa de manevra si i-a tinut cat mai ignoranti si tematori. Biserica a omorat mii si a jefuit mii de oameni in istoria sa prin cruciade,a ars medici pe rug sub acuzatia de vrajitorie( cand o boala devenea tratabila mai scadea cu un procent increderea in biserica).

 14. Darwin, fi deștept, nu te lasă asa ușor manipulat. 1) BOR nu câștiga bani ci cheltuie atunci când la 14 octombrie o sărbătorim pe Sfânta de la Iași. Bani câștiga orașul și diverși comercianți care vând diverse lucruri religioase sau te miri ce chilipiruri. Ai dat bani la biserica când ai fost la Sfânta? 2) Cruciadele nu le-a făcut Biserica ci sălbaticii din occident. Când au cucerit Constantinopolul s_au comportat mai barbar decât musulmanii. Au jefuit bisericile, și-au făcut nevoile în altar, au violat femeile, au ucis preoții și creștinii întâlniți în cale.
  3) Ortodoxia nu cunoște inchiziția sau vreun fenomen asemănător. Nu cunoaștem indulgente, pedofilie sau lucruri asemănătoare.
  4) Ortodoxia nu a ars medici întrucât tocmai Biserica a inventat spitalul. Nu ai știut ca biserica a inventat spitalul? Ești slab informat. În secolul 4 biserica pregătea nu doar doctori ci și doctorițe, deci nu suntem misogini cum prost cred unii.
  5) Ignoranța în ortodoxie este considerata un mare păcat. Mulții din sfinți au fost dintre cei mai învățați oameni ai vremi. Nu au inventat ei Școala dar o absolvisera cu note maxime. Au fost niște eruditi. Din curiozitate dacă o sa va apucați sa citiți pe Sfinți Parinti o sa vedeți ca unii dintre ei au un „limbaj” asemănător lui Kant. Făcuseră cele mai prestigioase universitati păgâne, și se făcea școală pe vremea aia.
  PS Probabil ca ești tânăr și naiv ca altfel trebuie sa te consideri ignorant.

  • @Avram Iancu
   @Avram Iancu
   Ceea ce BOR cheltuieste pe 14 oct. se numeste investitie. Manipularea de care vorbesti se aplica in egala masura si in cazul taberei de habotnici. Discriminarea are loc in cazul in care o lege se aplica discretionar. Cum de o adunare publica mai mare de x persoane este considerata infractiune, iar adunarea de la Iasi, nu??? Din cate imi amintesc eu Romania este un stat laic.
   Ortodoxia nu are monopol pe credinta omului, iar credinta nu sta in ritualuri. Nu este corect din partea ta sa folosesti exceptiile pentru a-ti confirma teoriile. Sunt dovezi cu carul in sensul demonstrarii eficientei iluzorii in cazul credintei ortodoxe in lupta impotriva virusului. Nu are rost sa intram in detalii filosofice de genul:
   „daca religiei(oricare ar fi aceasta) i-am exclude ritualurile si dogma, ce-i mai ramane?”… Sa nu uitam ca felul in care biserica si-a manifestat prezenta asupra populatiei a fost diferita in functie de vremuri. Istoria a inregistrat o deteriorare progresiva in ultimul secol, in special in perioada postbelica, astfel ca nu cred ca ar fi cazul ca aceasta sa mai primeasca aprecierea si importanta pretinsa in procesul evolutiei spirituale. Biserica, indiferent cat de mult ne-am chinui s-o definim altfel, aceasta este formata din oameni care, de-a lungul istoriei au manipulat interpretarea religiei in functie de interese. Si cum oamenii s-au schimbat conform vremurilor, nici faptele bisericii inregistrate in istoria acesteia nu mai pot fi invocate in prezent. Atunci cand dogma interpretata in mod subiectiv creeaza limite in mintile oamenilor, nu se mai poate discuta de impact pozitiv in evolutia speciei.

  • Frumos elogiu,asa ca din Cartea Sfanta scrisa de un om? Biserica Ortodoxa este o societate comerciala care nu plateste taxe si impozite cea ce inseamna evaziune.S-a ocupat si se ocupa cu slujirea celor de la putere pentru ca de acolo vin banii pentru cladiri supradimensionate in care se cazeaz Duhul Sfant cand e prin zona.La pelerinajul de la Iasi castiga din donatii bani neimpozabili mai multi decat o fabrica cu 5000 de angajati intr-o luna, e drept ca si masinile institutiei consuma mult,numai impozitul la Maybach e vreo 200 mil. lei vechi pe an.

  • Biserica catolică și-a cerut scuze pentru cruciade și inchiziție, cea ortodoxă niciodată pentru nimic , de exemplu pentru turnarea la Securitate a celor aflate în timpul spovedaniei.
   Probabil că de Pomohaci sau de preotul din Constanța nu ai auzit, deci in mod evident nici nu există.
   Ceea ce nu pricepi e că pedofilia , ca și homosexualitatea, sunt împărțite in mod aleator, natura nu știe de un cult sau altul.

 15. Haideti sa nu vorbim acum de credinta sau necredinta.Sa vorbim de discriminare.De ce eu am voie sa vin de la Cuca Macaii in Iasi,pot sa beau o tuica fiarta,sa manc o pastrama,sa merg la Mall,dar nu am voie sa ma inchin in biserica,intr-o zi de sarbatoare?Sa fi instaurat carantina,si atunci nu ar fi fost nici-o problema.

 16. E drept ca daca mallurile sunt deschise trebuia sa ramana si afacerea BOR. De cand cu pandemia pretul aurului a explodat si pe mult prea fericit il costa enorm sa treaca la garderoba de iarna.

 17. Ce de postaci USRisti! Bagati baieti, bagati! Ma intrebam cand veti mai intra pe G4Media sa va deversati dejectiile! O intrebare dragi USRisti iubitori de LGBT: la fiecare articol despre Dumnezeu, sfintii luibl si BOR asa veti proceda? Veti injura, balacari si veti varsa toate fierea si ura? De ce? Ce rau v.a facut Dumnezeu, sfintii lui si BOR? Oare rusinea a disparut din USR cu totul? Nu am mai vazut atata ura varsata pe forum de la ,,Referendumul pentru familie! USRistilor, voi chiar nu intelegeti ca fiecare injuratura si necuviinta va indeparteaza de guvernare? Voi nu ati inteles nici pana acum ca PNL s.a fript odata cu PSD formand USL si nu va dori sa faca aliante cu un partid care sa.i traga in jos asa cum este partidul anticrestin ca USR? Pentru ca prin tot ce postati aici pe forum duce la perceptia publica ca USR este un partid anticrestin si pro LGBT. Tineti.o tot asa si veti ajunge sub 7% pana la parlamentate. Sa nu ziciti ca nu ati fost avertizati!

  • Doar o mica precizare ,BOR nu il reprezinta pe Dumnezeu printre romani,doar se foloseste de imaginea Lui pentru profit. Deci Dumnezeu si credinta bun-bun, BOR rau-rau.

  • @Dan
   Daca atat ai inteles matale din cate argumente se aduc impotriva practicilor imorale, ilegale si lipsite de simt civic ale BOR (facute pe bani publici, multi bani publici)… nu putem decat sa va aducem sincere condoleante inteligentei dvs. Si inca ceva: ia sa vedem cat de reprezentativa ar mai fi aceasta institutie creata de OM daca ar fi sa se autofinanteze…zic…

 18. @nenica,pentru tine discriminarea nu este clara? Tu nu vezi ca legea se aplica discreționar? La Iași ar fi venit câteva sute de mii cu diverse mijloace de transport. Ei sunt opriti pe motiv ca mijloacele de transport sunt „religioase”. Dar în București la metrou urca zilnic 1 milion, nimeni nu-i oprește. La serviciu zilnic merg milioane cu autobuzul. La școală merg cu microbuzul. La cumpărături e liber. Doar la biserica nu e voie. Pricepi, sau ești doar un habotnic necredincios. Reprezentantul OSCE a avertizat odată în pandemie iar acum iarăși că România a încălcat grav democrația. Nu putem restricții sub nici o forma în funcție de rasa, religie, sex etc. Dacă lgbt_istilor le era interzis accesul în centrul IAsilor, sau evreilor asa_i ca luați foc? Citește declarațiile OSCE și termină cu propaganda bolșevica. În România bolșevismul numai merge nici sa stați în cap.

 19. Al treilea principiu impune ca restricțiile să nu fie discriminatorii în limbaj și aplicabilitate. Ele trebuie să utilizeze termeni juridici, neutri din punct de vedere religios, nu aproximări lexicale ale unor manifestări liturgice particulare; astfel, nu poți interzice oamenilor „să staționeze în apropierea lăcașurilor de cult” pentru că nu este o sintagmă măsurabilă din punct de vedere juridic. Produce confuzie și chiar invită la ură religioasă dând impresia că lăcașul de cult, de orice fel ar fi, este prin definiție o sursă de infectare.
  Înțeleg din declarațiile autorităților că teama cea mare a fost legată de faptul că mulți pelerini ar fi călătorit la Iași cu autocarul, situație foarte propice pentru răspândirea virusului. Deci, problema epidemiologică e călătoria cu autocarul, nu pelerinajul în sine? Atunci, ca statul să se păstreze în zona de neutralitate religioasă ar fi trebuit să restricționeze transportul cu autocarul nu doar la Iași, ci oriunde și să lase pelerinajul abordabil măcar pentru cei care pot călători în condiții de siguranță epidemiologică (spre exemplu cu mașina personală).
  Iar al patrulea principiu spune că aceste restricții să servească strict perioadei anunțate și să nu fie folosite pentru obținerea de beneficii politice sau de altă natură. Anunțarea restricționării libertății religioase trebuie să fie limitată în timp, altfel spus. Tocmai de aceea, OSCE a protestat vehement față de introducerea stării de urgență în Ungaria de către premierul Viktor Orban tocmai pentru că nu avea termen de valabilitate. La fel și în acest caz, guvernul trebuie să enunțe explicit durata restricțiilor și modalitatea de ridicare a acestora într-un mod obiectiv și măsurabil (de exemplu: până când într-o anumită localitate/județ gradul de infectare coboară sub n cazuri/1000 locuitori).
  Deci da, libertatea religioasă este din nou restricționată fără a se ține cont de exigențele democratice.

  Nu. Evident că nu. Problema se pune în alți termeni. Pandemia a luat prin surprindere pe toată lumea, guverne, culte etc. Dar țările cu regim democratic mai vechi sau cele cu regim democratic mai nou, dar care iau în serios exigențele democrației, sunt pregătite pentru astfel de momente.
  De exemplu, orice stat, chiar și statul roman, are o legislație foarte precisă pentru starea de război: statul poate rechiziționa chiar și bunuri personale pe timp de război. Cu toții știm asta, iar când suntem puși în fața unei astfel de situații ne supunem, chiar dacă ne ia prin surprindere, tocmai pentru că știm deja că trebuie să renunțăm la confortul și rutina noastră.
  Prin analogie, atunci când statul (a se citi statul de drept) limitează drepturi și libertăți, are obligația să o facă prin intermediul legii, nu prin încropeli arbitrare. Legea trebuie în prealabil dezbătută public, ajustată pentru a avea o formă finală consensuală și trebuie „tradusă” sub forma ghidurilor pentru ca oamenii să o înțeleagă.
  Deci, ca să vă răspund direct la întrebare: restricționarea libertății religioase trebuia făcută conform legii.
  Cătălin Raiu: Există deja publicat raportul OSCE despre drepturile omului în perioada stării de urgență în cele 57 state membre OSCE. Raportul listează România în grupul de țări care au restricționat cel mai dur libertatea religioasă.
  O restricție mica aplicată azi nedemocratic și acceptată tacit de către societate din lipsă de cultură democratică poate deschide drumul unor abuzuri și mai mari pe viitor.
  Rep: Exista urmari (juridice, confesionale, diplomatice) ale unei eventuale încălcări ale libertății religioase? Care ar fi acelea?
  Cătălin Raiu: La capitolul urmări juridice prefer să nu răspund. Nu e rolul meu să ațât spiritele.
  La capitolul urmări confesionale, sigur că sunt foarte multe și sunt pe termen lung. În primul rând idea din ce în ce mai răspândită în social media cum că statul s-a dezbrăcat de haina de neutralitate religioasă și a început să țintească anumite gesturi și practice liturgice. Apoi, statul cultivă o atmosferă de diferențiere între credințele religioase, atmosferă care pe termen lung va crea clivaje între comunitățile religioase. De exemplu, cultele care nu folosesc lingurița unică la împărtășanie sau cele care nu fac pelerinaje ar putea da vina pe celelalte culte pentru răspândirea virusului.

 20. Ipocrit.Confirmă zicala-până la Dumnezeu te mănâncă sfinții !!.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.