G4Media.ro

Publicarea de imagini intime ale unei persoane fără acordul acesteia va fi…

Sursa foto: Pexels

Publicarea de imagini intime ale unei persoane fără acordul acesteia va fi sancționată penal. Proiect USR adoptat de Parlament

Difuzarea de imagini intime ale unei persoane, fără acordul acesteia, va constitui infracțiune și se va putea pedepsi cu închisoare până la 3 ani. Proiectul de modificare a Codului penal depus de USR în 2019 a fost votat miercuri de Parlament, potrivit unui comunicat USR.

„La patru ani de la depunere, Parlamentul a aprobat proiectul USR care vine să acopere un vid legislativ din Codul penal, este vorba de incriminarea unei fapte care a luat amploare mai ales în ultimii 10-15 ani. Nu puține au fost cazurile în care partenerii își fac unul altuia, în viața de cuplu, fotografii și filmări inadecvate publicării și, ulterior, la despărțire, materialele sunt postate pe internet, în scop de răzbunare. Efectele unei asemenea fapte pot fi foarte grave, de la afectarea reputației victimei pe termen lung la pierderea locului de muncă sau chiar hărțuirea de către persoane străine. În prezent, singura soluție o constituie procesul civil, dar știm că, în civil, daunele morale se acordă destul de greu în România și sunt, adesea, insuficiente pentru acoperirea prejudiciului, așa că se impunea modificarea legii penale”, declară deputatul USR Mihai Badea.

Legea USR completează Codul penal în sensul incriminării divulgării, difuzării, prezentării sau transmiterii, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să-i provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere imaginii sale. Pedeapsa va fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Legea a fost inițiată în urma discuțiilor cu ONG-uri care apără drepturile femeilor, reprezentanți ai Poliției, DIICOT și ai Institutului de Criminologie.

Prin modificarea votată astăzi de Parlament, România se alătură țărilor care au incriminat revenge porn, printre care Franța, Germania, Marea Britanie, SUA, Australia și Japonia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. O masura de bun simt !
  Gdpr-ul e inutil pentru oamenii obisnuiti, ajuta doar infractorii.

 2. Bun. Așa e civilizat. Iar Securitatea își pierde una din metodele de șantaj.

 3. Asta da inițiativă!
  Să vedeți cum încep să se îndrepte lucrurile în țară!

  • Daca USR propunea infiintarea unei noi firme de stat, sa vezi ce repede se adopta de catre Parlament . Nu in 4 ani (legislatura anterioara).

 4. foarte bine

 5. Da, este expertă în mânareli!

 6. Clanul PSDNL e interesat doar de legile care îi ajută, sau îi împiedică să fure. Restul legilor sunt adoptate tacit.