G4Media.ro

PSD și UDMR dau semnalul demiterii Consiliului de Administrație al TVR: Parlamentarii…

PSD și UDMR dau semnalul demiterii Consiliului de Administrație al TVR: Parlamentarii celor două partide din comisiile de buget au respins contul de execuție bugetară al televiziunii pe 2017

Comisiile parlamentare reunite de buget – finanţe au respins, marţi, cu voturile decisive ale PSD și UDMR, contul de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2017, ceea ce reprezintă semnalul pentru demiterea Consiliului de Administrație (CA) al TVR, care s-a remarcat prin critici dure la adresa politicii editoriale și a cheltuielilor angajate de directorul general, Doina Gradea.

Potrivit legii de funcționare a TVR, conducerea televiziunii publice trebuie să prezinte Parlamentului un raport anual de activitate alături de contul de execuție bugetară. Respingerea raportului de activitate, atrage dizolvarea de drept a Consiliului de Administrație. În acest caz, președintele CA-ului dizolvat, adică Doina Gradea, rămâne în funcţia de director general până la numirea noului consiliu de administraţie sau până la numirea unui director general interimar. Cu alte cuvinte, Doina Gradea ar rămâne singură la conducerea TVR, nestingherită de criticile unui Consiliu ostil, așa cum este cel din prezent, numit în martie 2018.

Conflictul Doinei Gradea cu propriul Consiliul de Administrație

În iulie 2018, 7 din cei 13 membri ai Consiliului de Administrație al TVR i-au cerut directorului General, Doina Gradea, într-o scrisoare deschisă, să supună la vot în cadrul unei ședințe extraordinare a CA decizia de a denunța unilateral contractul cu realizatorul Dragoș Pătraru.

”Consiliul de Administrație a fost obstrucționat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislației în vigoare”, au subliniat membrii CA.

Totodată, cei șapte au solicitat și o informare despre organizarea în curs și contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum și situația la zi a veniturilor din publicitate obținute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.

Doina Gradea s-a mai confruntat cu o serie de valuri de contestări din interiorul TVR în contextul jignirii unei jurnaliste, pe care a numit-o ”cap de porc”, dar și după apariția publică a informațiilor referitoare la cheltuielile exorbitante cu emisiunea România 9, moderată de Ionuț Cristache, și cu Festivalul Cerbul de Aur.

Cum a fost ședința comisiilor reunite de buget-finanțe

La ședința comisiilor a participat şi directorul general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, care a precizat că raportul vizează o perioadă în care ea nu se afla la conducerea Televiziunii Române.

„Acest cont de execuţie, această execuţie bugetară pe 2017 nu aparţine actualului consiliu de administraţie, ci se referă la activitatea consiliului de administraţie care a fost demis în septembrie 2017. (…) În anul 2017, valoarea totală a fondurilor bugetare pe care Televiziunea Română le-a primit a fost de 952.131.484 lei, din care obligaţiile restante la data de 31 ianuarie 2016 au fost de aproximativ 610 milioane”, a precizat Gradea.

Ea a amintit că în 2017 Societatea Română de Televiziune a funcţionat fără taxa tv.

„Am terminat anul 2017 cu o cifră de afaceri netă de aproximativ 60 milioane lei şi am plătit un impozit pe profit de 55 milioane lei statului. Anul 2017 a fost anul în care societatea a funcţionat fără taxă tv, finanţarea a fost schimbată, primind alocaţii de la bugetul de stat. Am funcţionat strict pe baza alocaţiilor de la buget, a veniturilor din proprietate şi a altor venituri”, a explicat Gradea.

Senatorul PSD Vasile Cocoş i-a transmis că actuala conducere a TVR nu a prezentat, practic, execuţia bugetară pe anul 2017.

„Noi, la Comisia de buget-finanţe, voiam să auzim raportul cu privire la contul de execuţie, nu rezultatele dumneavoastră. Execuţia bugetară lipseşte practic din acest raport. Noi nu avem ce să analizăm aici, pentru că nu avem contul de execuţie bugetară”, a spus Cocoş.

Şi senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat că este neserios modul în care a fost prezentat raportul de către conducerea TVR.

„Avem o sumă de 99 milioane de lei nedetaliată. (…) Nu putem să facem o analiză cu privire la activitatea dumneavoastră. Mi se pare cel puţin neserios modul în care ne puneţi în faţă o singură poziţie de 99 de milioane fără detalii, fără a vedea ce s-a întâmplat în cursul anului 2017”, a subliniat senatorul UDMR.

În final, comisia a dat un aviz de respingere pentru contul de execuţie bugetară al TVR pe 2017, cu doar 3 abţineri (USR și ALDE) şi restul voturilor împotrivă.

Raportul de activitate va fi discutat săptămâna viitoare și de comisiile reunite de Cultură ale Parlamentului, cele îndreptățite să propună plenului reunit dizolvarea sau păstrarea actualului Consiliu de Administrație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează