G4Media.ro

PSD refuză să plătească despăgubiri pentru 59 de tablouri de patrimoniu care…

PSD refuză să plătească despăgubiri pentru 59 de tablouri de patrimoniu care ar fi ars într-un incendiu de la sediul din Kiseleff. Lucrările erau împumutate de la Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a dat în judecată Partidul Social-Democrat, solicitând fie să i se restituie 59 de tablouri din patrimoniul național, fie să i se plătească contravaloarea acestora, estimată provizoriu la 260.000 de lei, rezultă din acțiunea Muzeului, introdusă la Tribunalul București, unde se judecă procesul. Plângerea Muzeului, consultată de G4Media.ro, a fost introdusă în luna mai, dar încă nu a fost stabilit primul termen de judecată.

 • UPDATE: Contactat de G4Media.ro, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu avocații partidului și că PSD intentionează să plătească suma cerută de muzeu pentru a închide litigiul

Tablourile au fost împrumutate formațiunii politice între 1993 și 1995. În timpul corespondenței dintre cele două părți pe marginea acestui subiect, PSD a transmis că tablourile au ars într-un incendiu și a promis că va plăti despăgubiri, dar apoi și-a retras oferta și a invocat ”forța majoră”.

În luna mai a acestui an, MNAC a chemat la bară PSD, procesul urmând a se desfășura la Tribunalul București. În acțiune, reclamantul solicită magistraților să oblige partidul la restituirea a 59 de lucrări de artă, iar în cazul în care se va demonstra că acest lucru nu poate avea loc, să i se achite despăgubiri de 260.000 de lei, conform unei evaluări provizorii. Suma definitivă urmează a fi stabilită în timpul procesului, în baza unui raport de expertiză.

MNAC a explicat că, între 1993 și 1995, precursorul său – Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă – a împrumutat formațiunii politice 118 tablouri. În noiembrie 2012, PSD a informat MNAC că lucrările au fost depozitate în subsolul sediului central al PSD din Kiseleff, loc unde, pe 13 iulie același an, a avut loc un incendiu în timpul căruia 59 de lucrări au fost distruse. Restul de 59 de tablouri au fost inventariate și predate MNAC. La acel moment, PSD și-a exprimat disponibilitatea de a plăti contravaloarea operelor distruse, dar, în dosarul de la Tribunal, Muzeul afirmă că ”nu a fost avansată până în prezent vreo ofertă concretă de despăgubire.”

În acțiune, MNAC își exprimă dubiul asupra variantei PSD privind incidentul: ”Aspecte care conturează o situație destul de echivocă în privința circumstanțelor în care, deși dispuse în aceeași locație, sub o atentă supraveghere ce s-ar fi impus din partea detentorului lor precar, un lot de lucrări împrumutate de noi a putut fi recuperat, iar altul pierdut într-un sinistru – FĂRĂ ABSOLUT NICIO DOVADĂ PRIVIND DEPOZITAREA LOR ÎN SPAȚIILE AFECTATE DE INCENDIU (majusculele aparțin reclamantului MNAC n.r.).”

Referitor la amploarea incendiului, există un indiciu parțial în presa vremii: „Potrivit primelor informații, un tablou electric a luat foc, iar alarma de incendiu a pornit din cauza fumului. La fata locului au fost mobilizate mai multe autospeciale ale pompierilor si ambulante cu personal de prim-ajutor. Nicio persoana nu a fost ranită”, scria ziare.com, în ziua incidentului.

Pentru PSD, 13 iulie 2012 nu a însemnat doar acest incendiu: ulterior, DNA a anunțat că, în acea zi, Liviu Dragnea a transmis din Kiseleff, către toate organizațiile județene, o adresă care instiga la creșterea ilegală a numărului de alegători la votul de demitere al președintelui României de atunci, Traian Băsescu. Documentul i-a adus apoi lui Dragnea punerea sub acuzare în Dosarul Referendumul.

În cazul în care, totuși, se va demonstra faptul că lucrurile au stat așa cum au susținut cei de la PSD în 2012, Muzeul Național de Artă Contemporană și-a exprimat intenția de a încasa plata contravalorii lucrărilor, pe baza unei expertize.

În ceea ce privește returnarea tablourilor, demersurile MNAC au reînceput în octombrie 2019, PSD primind termen de 30 de zile. Muzeul nu a primit, însă, niciun răspuns. A urmat o nouă notificare, în martie 2021, reacția PSD ducând la intentarea acestui proces. MNAC a afirmat că, în răspuns, partidul ”s-a derobat de orice responsabilitate, invocând apărări ce vizează intervenția forței majore și, totodată, prescripția dreptului material la acțiune (…) înțelegând, în esență, să retracteze și oferta inițială de despăgubire.”

Până în prezent, dosarului încă nu i-a fost alocat un prim termen. Într-un răspuns pentru G4Media, MNAC a transmis că ”informațiile solicitate sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor, conform prevederilor art. 12 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 544/2001, c.m.c.u., întrucât prin conținutul lor se relevă date despre existența raporturilor juridice de drept litigios, individualizarea bunurilor revendicate, cauza juridică care stă la baza intentării acestor litigii, iar prin dezvăluirea lor se va aduce atingere unuia dintre principiile care guvernează dreptul la un proces echitabil, și anume principiul egalității părților în proces, ce implică respectarea unor principii fundamentale, precum contradictorialitatea, dreptul la apărare, egalitatea și dreptul la o instanță independentă și imparțială.”

Nu se cunosc detalii referitoare la titlurile și autorii tablourilor.

Până la ora editării acestui articol, președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a transmis un punct de vedere asupra acestui proces.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

53 comentarii

 1. Tablourile alea n-au ars, le puteti gasi prin casele bogatanilor din PSD care mor de grija saracilor pe care tot ei ii fura.

  • Haide, bah, tablouri de patrimoniu la un pret mediu de 4400 lei? Probabil ca valoarea de patrimoniu e de pe vremea lui Pazvante, neactualizata de jdemii de ani.
   Totusi, la subventia electorala de cateva zeci de milioane DOAR anul asta, PSD-ul nu si-a putut permite sa plateasca pagubele facute statului care a fost atat de darnic (cu subventia si cu imprumutul tablourilor)? Ce chitrosi, avarii drecului…

  • Corect! Daca intri in casa la Codrin Stefanescu zis „cap” o sa gasiti un intreg patrimoniu national furat din Biblioteca Nationala, muzee, etc. Chiar el se lauda cu ele la TV.
   Jigodia in timpul revolutiei din ’89 a avut o singura misiune: sa fure, sa talhareasca! Ca nimeni nu era atent de ele atunci.
   Darius Valcov are si el ascunse prin pereti opere de arta de patrimoniu.
   PSD este o grupare de crima organizata.

  • da de cand imprumuta muzeul ala tablouri? pot sa-mi aleg eu, sau numai unele sunt de imprumutat?

  • Mai întîi trebuie să te înscrii în PSD și să te arăți loial.

  • Un fel de bancorex , sau caricias .

  • Nu, dar cum sa ceri hotilor da plateasca , e aberant nu?!

  • PSD şi-a dat seama de valoarea artelor vizuale pentru că are sediul în fostul Muzeu Toma Stelian, o mândrie a României Regale, care preţuia desenul şi grafica. Clădirea a adăpostit şi o Şcoală de Scriitori marxişti.

  • Știi tu sigur?! Niciacar nu știm despre ce tablouri este vorba. Trebuie văzut actul în baza căruia Muzeul a înstrăinat acele tablouri, dacă au fost asigurate și dacă nu, de ce nu!

 2. Ați auzit voi de vreun hoț care să vrea să plătească vreo pagubă ?

  • Nu, dar am văzut că Justiția îi protejeazâ. Ce e aia „refuză”, se negociază prejudiciul sau se achitâ?

 3. Nu m-ar mira sa aflam ca nu a ars niciun tablou, de fapt. Se stie doar ca astia din PSD sunt mari iubitori de arta si de gratuitati, in general.

 4. Au ars/nu au ars ei arhiva de la Astra Asigurari… apoi le-a encriptat malware-ul baza de date… pentru sume mult mai mari.
  Sa le caute la Trezorier, daca stiu unde sta… ca nici casa nu avea. Poatr zac printr-o rulota printr-un garaj

  • Cautati putin si prin cimitir prin cavourile lui Valacov , cand imprumuti ceva la PSD e ca aruncat in fantana. SLabe snse de recuperare , dar macar sa scoata banii de la ei.

 5. … Căutați-le la Cornu ca cele mai multe erau ale mătușii Tamara!

 6. Tablourile au fost furate de mai marii pesedeului de atunci și vor să le facă pierdute., asta e evident. Măcar să le plătească de trei ori valoarea.

 7. PSD- iștii și arta, baba și mitraliera…
  Pesemne le-au luat in Kiseleff10 ca să le falsifice, că parcă mi s-a părut mie că Ciolacul aduce de la mare distanță cu un pictor ratat, care a dat comerțul cu BT cartonat pe cel cu opere de artă falsificate…
  Ciolacule,
  Ia zi, bre: cu cât dai „Rembrandt-ul” pe suport cartonat…?

 8. Au trecut 9 ani de atunci astia de la minister ce plm au facut….

 9. Gata, s-au activat trolii.

 10. Tablourile „arse” au ajuns probabil prin vilele de lux ale PSDeilor!
  Oare ce tablouri are in viloiul de lux puscariasul Mircea Draghici?!

  • Ma scuzati, doamna lili, dar partea cu „sper sa dispareti prin vot la urmatoarele alegeri” ati uitat sa o mai scrieti. Poate e o scapare, poate nu, insa cand e vorba de alte partide nu uitati niciodata sa specificati. Ori considerati ca furtul nu e un motiv chiar atat de grav incat sa doriti disparitia unui asemenea partid de ciorditori?

  • Lili, jumătate dintre ele sunt la colecționarul Darius Vâlcov.

 11. Dacă-i vorba de PSD, sigur au fost furate.

 12. Poze cu tablouri arse sau s-au făcut toate scrum, inclusiv cuiele de la rame?
  Parca văd pesedoii buluc în beci alegând după gustul lor tablouri ” frumoase” și returnând pe ale ” urâte”. Que miseria incredibile!

 13. Să vină să-mi numere tablourile. Și oole!

 14. Comportament specific unor astfel de lepădături! Nu știu de ce vă surprinde și pe cine mai surprinde, doar la astfel de mizerii se pricep scursurile lui ciocolax!

 15. Păi de unde să plătească? Sunt faliți, banii le-au fost furați de fostul trezorier care și-a luat vilă și mertzane. Să le mărească subvenția de la buget, că asta de acum nu le ajunge și de furat și de plătit despăgubiri.
  Altceva e interesant aici. Eu nu cred că tablourile alea au așteptat ele acolo, în sediul PSD, să vină incendiul peste ele. Adică locul ăla colcăie de hoți și nu s-a găsit nici unul să le fure înainte de incendiu?

 16. Cum o fi mă să te lauzi că ești cel mai mare partid din România, partid „„„socialist””” și să furi artă din patrimoniul statului? Doamne ferește :))))))))))

 17. Pai trebuie dati in judecata si, ulterior, blocate conturile partidului.

 18. Urmașii comuniștilor nu dau doi bani pe artă, dacă ardea secera și ciocanul era altă treabă 😂

 19. O parte din ele le-au găsit la darius valcov, ce ticăloși de oameni !

 20. Cum adica „au fost imprumutate”?
  Cine le-a imprumutat? De ce?
  Nu sunt asigurate? Daca sunt asigurate, sa-si ia despagubirea si asiguratorul sa se descurce mai departe cu PSDul.
  Daca nu sunt, cine a aprobat imprumutul fara asigurare?

  Daca de atatia ani nu s-a facut nimic in sensul asta, e clar ca acuma doar incearca sa pasese matza de la unul la altul, nu e nimeni intersat de tablouri de fapt.

  • S-au schimbat sefii si vor si astia niste lucrari de arta , ca doar nu cei de la PSD sunt iubitori de frumos .

  • Pai, pentru ca asa a hotarat partdiul conducator!
   Ce, in vremea comunistilor misca careva impotriva lor?!
   Asa au decis PSDeii, partidul conducator, cum sa fi avut curaj careva sa zica NU, cand in fruntea fiecarei Institutii de stat sunt numiri politice?!
   Dosarul va fi lungit la sfantu’asteapta, tablourile stau bine mersi pe pereti in vilele luxoase ale PSdeilor!!

 21. Niste hoti si ticalosi!

 22. Pai cum sa imprumuti tablouri originale de patrimoniu unui partid ca sa le agate pe peretii sediului? Dar niste copii trase la xerox si inramate ce aveau ?
  Ar trebuis a raspunda cu puscaria si de la muzaul care a aprobat un astfel de imprumut. Eu pot sa imprumut de la muzeu niste opere de arta originale sa le agat la mine la firma pe pereti?

 23. PSD (FSN) „imprumuta” peste o suta de tablouri de la o institutie a statului… Conform carei legislatii? Le-au inchiriat, au platit ceva pentru folosirea lor?

  Imi amenajez un apartament, imi imprumuta si mie Muzeul National de Arta Contemporana cateva tablouri? Vreo 4-5 imi trebuie. Le dau eu inapoi mai tarziu…

 24. ASTA SEAMANA CU O LOVITURA, O HOTIE. POATE CA SI ESTE…

  PUTEAU SA PUNA REPRODUCERI. CINE LE-A DAT TABLOURILE DE PATRIMONIU?

 25. ba da unul nu ziceti de bine

 26. Adica au ars fix alea imprumutate ?

 27. O fi ars vreun Tițian ?

 28. Sa le caute la adrian nastase.
  Daca le gaseste, poate isi nimereste si el teasta de data asta.

 29. Tare povestea: le-au imprumutat nu ca sa le expuna, ci ca sa le depoziteze la subsol.
  Bun la casa omului cate un incendiu in perimetru prestabilit.

 30. daca au ars cu adevarat de ce nu a vazut nimeni ce a ramas din ele ? trebuiau data la casare dar astea nu au ars ci au fost ,, pirlite ,,

 31. Tablourile, intreba-ti pe Codrin Stefanescu si Adrian Nastase…
  Cit despre pret, ele sunt opere de patrimoniu , inregistrate cu pretul de inventar , dinainte de 89…

 32. COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE !

 33. Pai da, dupa ce-au furat toate tablourile, trebuia sa iasa din incurcatura si atunci au inventat un incendiu, un simulacru. Teatru ieftin cu actori … la fel.

 34. Muzeul cere tablouri împrumutate începând cu 1993 iar mincinosul sociopat Codrin afirmă la Tv că e vorba de tablouri primite de PCR înainte de 1990!

 35. Ce vrăjeală tipic PSD. Au ars tablourile de patrimoniu. Aceste tablouri sunt în casele baronilor Ciumei Roșii.