G4Media.ro

PSD introduce o nouă castă de privilegiați. Camera Deputaților a votat proiectul…

PSD introduce o nouă castă de privilegiați. Camera Deputaților a votat proiectul de lege care scutește jurnaliștii de plata impozitului pe veniturile din salarii și drepturi de autor/ Numărul beneficiarilor s-ar putea ridica la 10.000

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului de 10% pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală, transmite Agerpres.

S-au înregistrat 174 de voturi ”pentru”, 2 – ”împotrivă” şi 91 de abţineri.

”Estimez că ar fi circa 10.000 de contribuabili în această situație, cu un impact negativ asupra bugetului de circa un milion de euro”, a declarat Valeriu Steriu pentru G4Media.ro, la momentul inițierii acestui proiect.

 • Proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu (foto) şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.

Actul normativ a mai fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cu raport de respingere, dar a fost retrimis Comisiei de buget, care a rediscutat proiectul în 3 decembrie anul trecut şi a dat un raport suplimentar de adoptare.

Camera Deputaţilor este for decizional, prin urmare legea merge la promulgare.

Context. Pensiile speciale pentru ziariști

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în aprilie 2016, legea care introduce pensii speciale pentru jurnaliștii care fac parte din „uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publica”, proiect criticat de guvern.

Legea modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, prin introducerea unei noi categorii care vizeaza uniunile de jurnaliști.

Singura asociație de presă care are acest statut este Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR), potrivit pressone.ro. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este o entitate putin cunoscuta chiar și în randul jurnalistilor, iar numele celor care conduc UZPR nu se gasesc nici in casetele redactionale ale ziarelor, nici pe genericele televiziunilor si nici printre editorii agentiilor de presa, potrivit sursei citate. (Citește integral aici)

Sursa Foto: Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Nu trebuie sa mire pe nimeni, e in firea lucrurilor. Fiind un partid feudal singura preocupare reala a psd e crearea de privilegii (si de privilegiati), asta a facut si asta va face.

 2. Niște nenorociți de golani vor să atragă în campania electorală alaturi de ei pomanagii de jurnaliști care cu adevărat si-ar f.te și pe mă-sa pt bani.

 3. Ce javre ordinare!!!

 4. Pai si care este scopul acestei legi, va genera noi locuri de munca? Cate? Tinerii care termina jurnalism se vor angaja mai usor? Inteleg ca la IT a avut rolul de a creste numarul de locuri de munca si tinerii isi gasesc mai usor un loc de munca imediat dupa terminarea facultatii, dar aici? Poate ar trebui sa vedem daca o scutire ar fi buna in sectorul Automotive care inteleg ca ar fi cel mai performant din economia romaneasca, poate mai e loc de crestere si putem sa-l stimulam. pe cand la presa inteleg ca de ex ProTV a performat cel mai prost in grupul din care face parte iar celelate TV in general sunt finantate de politic. Inteleg ca asta este inca o finantare mascata.

 5. cind vad nivelul la care s-a ajuns,nivel de nebunie,zic bine draqu ca-am plecat din tara asta de tot risu’,da-tii inainte ,saptamina viitoare treceti si la popi

 6. Câtă ipocrizie, să spui că vrei să impozitezi it-știi pentru că nu-i echitabil să primească facilități, dar în același timp să scutești de impozit jurnaliștii care teoretic ar trebui să fie critici cu cei de la putere, oricare ar fi aceștia.

 7. Vor fi mai mulți speciali, asistați, bugetari hoți decât prostii care plătesc taxele integral… cat de ticăloși pot fi cei de la PSD-PCR.

 8. Oare jurnaliștii care sunt contra psd se bucură și ei sau vor intra în grevă când pnl (după ce va câștiga alegerile, bineînțeles) le va tăia aceste facilități.
  Ce va face g4media, va mai cere cei 2% din impozit? 🙂

 9. Acuma stiti de ce alegerile anticipate sant vitale.Ciuma rosie da legi,pe care guvernul PNL-ul le deconteaza.Asa si bombele plasate cu majorarea pensiilor cu 40 %.

  De facto, ciuma rosie cu majoritatea infecta din parlament conduce romania.
  JOS CIOUMA Rosie !!!

 10. Parlamentarii cred red ca astfel, jurnalistii , a patar putere in stat , nu-i vor mai critica sau nu vor mai face dezvaluiri la adresa nevolniciilor unor politicieni. Sper sa fie si minti limpezi si caractere prin Parlament.

 11. Vom vedea acum cine este cu adevarat independent,deci vine are curajul sa respinga pomana pesedista,pomana in prag de alegeri,pomana data din disperare,dar NU din banii lor de buzunar,ci sa se scotoceasca guvernul si presedintele sa faca bine sa semneze,nu?Ca de scris legi la minut,acum cu cateva luni inainte de alegeri ,de mituit diverse categorii sociale ,cine se pricepe cel mai bine sa o faca,daca nu iresponsabilii si hotii pesedisti,care au distrus asa economia tarii timp de 30 ani!

 12. Adica tov gadea, „jurnalistul” lui dom professssor Felixescu nu va mai plati impozit ?
  Adica toti baietii si fetitele aflate in plata la partide si la diversi patrioti nu mai platesc impozit?
  Adica si salariu la secu si salariu la „jurnal” neimpozitat, doua pensii, alte chestii ?

 13. Numai prostii platesc impozite. Partidul si securistii au impartit tara in cetateni de categoria I si cetateni de categoria a III.

  Ce-o face valkov ? Precis ii umple statul conturile si ii completeaza muzeul.
  Daca statul a luat de la cetateni o jumatate de miliard de euro si i-a dat fratilor micula, lui valkov de nu i-ar da ?