G4Media.ro

PSD, în frunte cu Florin Iordache, vrea să dezincrimineze lucrările de patrimoniu…

PSD, în frunte cu Florin Iordache, vrea să dezincrimineze lucrările de patrimoniu fără autorizație / Ecologiștii îi cer președintelui să nu promulge legea care i-ar scăpa de răspundere penală pe cei care construiesc drumuri forestiere, balastiere și microhidrocentrale fără autorizație

Membrii comunității Declic îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege care dezincriminează executarea fără autorizație de construire a lucrărilor de patrimoniu, hidrotehnice sau de drumuri forestiere, potrivit comunității Declic.

Pe 28 iulie 2020, proiectul de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD, printre care și Florin Iordache, a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaților, după ce președintele României, Klaus Iohannis, l-a respins inițial și l-a trimis spre re-examinare. Aceasta după ce peste 22.000 de membri Declic au semnat petiția ”Vor să ne lase fără patrimoniu!”.

Proiectul de lege prevede abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Potrivit acestui articol, ”constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) și g), cu excepțiile prevăzute de lege”.

Potrivit articolului 3 alineatul (1), literele b), c), e) și g) prevăd:

”(1) Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru:

(…)

b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate;

c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;

(…)

g) organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote”.

Cu alte cuvinte, prin aborogarea acestor prevederi, PSD vrea dezincriminarea executării fără autorizație de construire a lucrărilor la imobile de patrimoniu, hidrotehnice, la drumuri forestiere sau regularizări de albii ale râurilor.

”România este în infringement pe păduri (…). Un element indispensabil mafiei lemnului îl reprezintă drumurile forestiere. Orice drum forestier făcut de la zero reprezintă un dezastru ecologic. El presupune defrișarea fâșiei pe care este construit, el reprezintă o rană pentru natură, devastează ireversibil microrelieful, mutilează peisajul, distruge solul, provoacă eroziune, fragmentează habitatele. Și, mai ales, cu ajutorul lui se măcelăresc pădurile pe zeci de kilometri pătrați. Pădurile virgine pe care le mai avem, cu care ar trebui să ne mândrim, dar pe care le exterminăm, au supraviețuit pentru simplu fapt că nu au fost accesibile, că nu au ajuns la ele drumurile forestiere. Recent am avut un caz notoriu, un drum forestier facut ilegal pe Valea Sâmbetei, ca un cuțit înfipt în inima naturii făgărășene, o prelungire a microhidrocentralei construite ilegal, care este pe infringement. Cum să nu reprezinte infracțiune să construiești fără autorizație un drum forestier!? ”, a scris biologul și activictul Călin Dejeu în petiția către președinte.

”România este în infringement pe microhidrocentrale (…). Dacă această lege ajunge în Monitorul Oficial, orice antreprenor fără scrupule poate să construiască de la zero o microhidrocentrală, fără autorizație (….). Plătește o amendă (dacă se întâmplă acestă minune) și apoi își umple conturile, din banii noștri, prin ”certificate verzi”, în timp ce stă la soare pe iaht, în Caraibe. Așa arată un stat de drept?”, a completat el.

”Extrem de gravă este și dezincriminarea excavărilor pentru deschiderea exploatărilor de balastiere, care se traduce prin liber la balastiere, într-un moment în care râurile noastre sunt atât de devastate de balastiere încât este nevoie stringentă pentru interzicerea lor totală, ca în Suedia”, explică Dejeu.

Foto: Florin Iordache (Inquam Photos / Alexandru Busca)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Probabil Iordache simte că n-a mai dezincriminat ceva de mult…
  Unde-s vremurile ălea bune când lupta pentru dezincriminarea abuzul în serviciu?… Hehe, tinerețe unde ești? Altă întrebare!

 2. La ce se puteau gândi pesedistii în vremurile astea? Cum are vreun mafiot din parlament vreo combinație ilegală, cum scoate un proiect de lege ca să dezincrimineze fapta. Praful să se aleagă de ei si de neamurile lor. Cât despre ciordache, ăsta trebuie tras afară din casă și aplicată manevra Vlad țepeș că nu mai ține cont de nimic.

 3. Am ajuns cu justitia mai rau ca in urma cu cativa ani, cand iesea lumea in strada si vuia presa. Legea aceasta este mai grava decat OUG 13, si totusi nimeni din ”opozitie” nu a comentat nimic, asociatiile de magistrati sunt mute, marile ONG-uri de mediu sunt mute, Comisia Europeana e muta.
  Viitor de aur tara noasta are!

 4. Ciordache asta e calificat in protectia infractorilor de orice chip.

 5. Asa arata Statul de drept, de DUPA Referendumul de anul trecut, cum spunea de curand dl Johannis!!!
  Face ceva PSD pe Referendumul de anul trecut!
  Dle Johannis, PSDeii nu au deloc treaba cu Referendumul ala, in afara de oprirea OUGurilor pe Justitie si de faptul ca NU mai vorbesc despre Justitie, in rest PSDeii au continuat asaltul asupra Statului de drept pana la caderea guvernului Dancila, au facut si fac CE si CUM vor in continuare, pentru „ca pot”, au majoritate in Parlament!

 6. Cine-i permite acestui tradator de Tara , asemenea proiecte de lege? Crae-i sursa, care -l impinge sa faca asemenea proiecte paguboase pentru Romania? Cui serveste asemenea lege? Oare nu , infractorilor? Sluga infractorilor ,care se afla la a …n… abatere , dela normele legale, trebuie oprita cu orice pret.

  • Ii permite majoritatea pe care o are in Parlament PSDul infractorilor alaturi de ALDE si PRO-Romania!!
   PSDeii NU s-au oprit nici o clipa din astfel de matrapazlacuri in favoarea infractorilor, nici dupa caderea guvernului Dancila, pentru ca „pot”!!

 7. Ciordache ăsta ar trebui desincriminat cât mai repede. Cu gașca lui cu tot.

 8. SA SCAPAM TOTI A DEVENIT SA SCAPAM TOTI SI SA FACEM CE VREM!

  maine, Partidul ne va lua casele si economiile. a mai facut-o. chiar de doua ori la scara nationala.

 9. comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie.

 10. nu este suficienta nepromulgarea legii. Iordache trebuie arestat si expulzat imediat in papuci, pe jos, cu interdictie de a mai intra 20 de ani pe teritoriul tarii.
  Altfel nu rezolvam boala ci doar pansam infectia

 11. astia trebuie fugariti pe strada. bagati in tomberoane. altfel nu se potolesc pina dupa alegeri

 12. Iarăși nemernicul ăsta de Iordache. Retardaţii ăștia chiar nu au niciun Dumnezeu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.