G4Media.ro

Provocările pandemiei: Consiliul Tineretului cere ca propunerile privind sectorul de tineret să…

Provocările pandemiei: Consiliul Tineretului cere ca propunerile privind sectorul de tineret să fie păstrate în Planul Național de Redresare și Reziliență

Consiliul Tineretului din România, una dintre organizațiile inițiatoare ale Rezoluției Tinerilor, cere autorităților să păstreze propunerile privind sprijinirea sectorului de tineret în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și arată că această categorie de vârstă a suferit un impact major din cauza pandemiei de coronavirus.

Tinerii au avut de suferit atât pe plan profesional, educațional, cât și personal, arată Consiliul Tineretului într-un comunicat de presă. Astfel, potrivit statisticilor citate, o bună parte din tineri și-au pierdut locurile de muncă. Iar pentru cei abia ieșiți de pe băncile școlii sau facultății, procesul de angajare a devenit o provocare aproape imposibil de depășit pe durata pandemiei.

Problemele care au condus la fenomenele de scădere a angajabilității tinerilor și calității vieții la locul de muncă pentru tineri nu au fost însă cauzate de pandemia de SARS-CoV-2, ci mai degrabă, scoase în evidență, arată Consiliul. Fenomenul tinerilor NEETs (not in employment, education or training) nu a apărut în contextul pandemic, ci indică o serie de probleme sistemice deja existente.

Un punct foarte important în dezvoltarea segmentului social de tineri este reprezentat de dezvoltarea unei economii verzi. Propunerea sectorului de Tineret privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede granturi pentru entități neguvernamentale de și pentru tineret, sesiuni de formare și investiții pentru dezvoltarea abilităților digitale și economice esențiale pentru dezvoltarea socio-economică și sustenabilă a României.

Propunerea sectorului de tineret nu prevede însă doar investiții ce adresează exclusiv digitalizarea și dezvoltarea competențelor. Aceasta conține un cumul larg de propuneri de investiții în infrastructură și activități ce au ca scop fundamental dezvoltarea simțului civic al tinerilor în sensul dezvoltării socio-economice și socio-politice a României pe termen lung.

România discută încă la nivelul Comisiei Europene propunerea finală privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a acomoda cerințele UE cu necesitățile interne. România are alocați prin PNRR 29,2 miliarde de euro până în 2016 inclusiv, sumă formată atât din granturi nerambursabile, cât și din împrumuturi luate la o dobândă scăzută.

În prezent, Consiliul Tineretului reunește 22 de structuri federative, cu o rețea de peste 500 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter