G4Media.ro

Proteste împotriva reformei pensiilor în Franța: Jumătate de milion de manifestanți la…

sursa foto: Alain JOCARD / AFP

Proteste împotriva reformei pensiilor în Franța: Jumătate de milion de manifestanți la Paris, 2,8 milioane în toată țara, potrivit sindicatelor

Potrivit centralei sindicale CGT (pro-comunist) numărul demonstranților este mai mare decât cel din prima zi de protest din 19 ianuarie când aceeași estimare se ridica la 400.000. Potrivit prefecturii de poliție numărul demonstranților a fost de 87.000 față de 80.000 pe 19 noiembrie. Pentru Marsilia, estimarea numărului demonstranților se ridică la 205.000 potrivit CGT și 40.000 potrivit poliției (față de 140.000 și respectiv 26.000 pe 19 ianuarie). La Paris 18 persoane au fost interpelate în urma ciocnirilor cu forțele de ordine.

În ceea ce privește participarea la greve aceasta a fost estimată la 19,4% (față de 28% pe 19 ianuarie) printre funcționarii publici, 36,5% (față de 46,3%) printre lucrătorii căilor ferate și de asemenea mai redusă în sectorul educației decât în urmă cu 12 zile. În schimb, în sectorul industriei petroliere (rafinării și depozite carburanți) participarea la grevă se ridică, în funcție de regiune între 75 și 100%, potrivit sindicatelor.

Traficul feroviar a fost puternic perturbat, ca și cel public în regiunea pariziană.

CGT a estimat la 2,8 milioane numărul participanților la demonstrații în toată Franța, în timp ce autoritățile au anunțat un număr de participanți la proteste de de 1,27 milioane (față de 2 milioane pe 19 ianuarie și 1,1 milioane estimările autorităților). Centralele sindicale au lansat un apel la participare pentru două noi zile de protest, pe 7 și 11 februarie.

Luni a început dezbaterea în comisiile parlamentare a proiectului de lege a reformei sistemului pensiilor de stat care prevede, între altele, majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, prelungirea duratei de cotizarea pentru obținerea unei pensii complete și anularea unor regimuri speciale de pensii, până în 2032.

Opoziția de stânga (Nupes) și cea de dreapta (Reunirea Națională), sprijină o moțiune care propune convocarea unui referendum privind reforma pensiilor, care însă nu poate fi convocat decât de președintele Emmanuel Macron. Guvernul condus de Elisabeth Borne nu dispune de o majoritate absolută în Adunarea Națională depinzând de sprijinul deputaților Republicani (LR, centru dreapta). Un sondaj de opinie Elabe pentru BFM TV indică o opoziție de 72% față de proiectul guvernului în opinia publică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „anularea unor regimuri speciale de pensii” Ha, ha, ha! Deci altele rămân? Franța e în NATO parcă?! Deci rămân pensiile militarilor!