G4Media.ro

Propunere controversată: Primarul din New York le cere locuitorilor să-i denunțe pe…

Sursa Foto: Dan Jiman

Propunere controversată: Primarul din New York le cere locuitorilor să-i denunțe pe cei care nu respectă distanțarea socială

Primarul orasului New York a stârnit un val de controverse dupa ce a cerut locuitorilor sa îi raporteze autoritatilor pe cei care nu respecta regulile de distantare sociala, ca parte a unui nou efort al metropolei de a limta raspândirea coronavirusului.

New-yorkezii au fost încurajati sa faca poze cu cei care nu respecta distanta, sa precizeze locatia si se le trimita la un numar oficial rezervat special în acest sens. Contravenientii risca amenzi de pâna la 1.000 si chiar arestarea.

Criticii initiativei sustin ca aceasta încalca dreptul la intimitate al cetatenilor si ar putea duce la violente, ea venind în contextul în care numărul vocilor din SUA care critică măsurile extreme luate de unele state americane din cauza pandemiei de coronavirus a crescut semnificativ în ultimele săptămâni.

„Știm în continuare că există unii oameni care trebuie să primească mesajul nostru. Și asta înseamnă uneori să ne asigurăm că aplicarea legii este implementata pentru a educa oamenii și a înelege că trebuie să avem distanțare socială,” a spus Bill de Blasio într-un videoclip postat sâmbata pe contul sau oficial de Twitter. Noul plan al primariei din New York de lupta împotriva raspândirii coronavirusului se numeste „New Squeal.”

„A face acest lucru este simplu,” a explicat el. New-yorkezii sunt sfatuiti sa faca o fotografie cu persoana sau persoanele care încalca regula, sa seteze locația pe imagine și sa o trimita prin mesaj text la numarul 311-692. „Va urma luarea de masuri,” a avertizat de Blasio.

„Trimiterea acelei fotografii va ajuta sa ne asigurm că oamenii stau separați, iar asta va opri răspândirea bolii. Și asta va salva vieți,” a spus edilul.

Contravenientii care vor încalca regula în mod repetat vor fi pasibili de amenzi de până la 1.000 de dolari.

Criticii au afirmat însa ca acest lucru va face ca planul „New Squeal” sa fie mai periculos decât COVID-19, a scris ziarul New York Post. „Sa asmuti un străin împotriva unui alt străin într-o situatie cu mize atât de mari ar putea duce la acte de violență aleatorii,” a avertizat Joseph Giacalone, un fost sergent din Departmentul de Politie din New York (NYPD).

„Poate că primarul ar trebui mai degraba să se întrebe de ce nu a avut destule materiale de protectie pentru polițiști și lucrători din serviciile medicle de urgenta,” a afirmat acesta.

Altii se tem de declansarea de violente. „Mai degrabă strig la ei,” a spus Edwin Mendoza, referindu-se la cei care nu respecta distantarea sociala. „Dacă faci o poză, asta ar putea provoca o scenă … Oamenii te pot răni.”

Raspunzând criticilor, de Blasio a insistat ca raportarea de catre new-yorkezi a contravenientilor este necesara pe „timp de război” cu un dușman invizibil.

„În vremuri de război, într-o perioadă în care viața oamenilor este amenințată … Îmi pare rău, acest lucru nu este turnatorie, aceasta este salvare de vieți,” a afirmat edilul.

„Trebuie să o faceti,” a adaugat el, insistând că este singura modalitate de „a-ți proteja propria familie” și pe ceilalti locuitori din New York.

„Când am fost amenințați de terorism, nimeni nu a pus la îndoiala corectitudinea faptului ca, dacă vedeți ceva, trebuie sa raportati imediat,” a spus el vorbind despre comportamentul suspect. „Aceasta este exact aceeași realitate, avem doar un inamic diferit – un inamic pe care nu îl poți vedea, dar un inamic care a luat atâtea vieți,” a declarat el.

„Avem nevoie de acele fotografii. Avem nevoie de acele locații, pentru a putea aplica imediat legea.”

Primarul a recunoscut că statul acasa, în interior, va fi si mai dificil odată cu cresterea temperaturilor de primăvară, dar a amenințat că va da amenzi de 1.000 de dolari pentru cei care nu respecta regulile de distanțare socială.

„Dacă nu înțelegeți încă acest lucru, va trebui să devenim mai agresivi si mai agresivi,” a afirmat el.

Potrivit informatiilor prezentate de New York Post, oficialii din primarie emisesera pana duminică un număr total de 244 de citatii și amenzi de până la 1.000 de dolari datorită „eforturilor proactive de aplicare a legii.” La aceasta se adauga amenzile suplimentare date de NYPD, ca răspuns la apelurile facute la numere de urgenta 311 si 911.

NYPD a anuntat ca doar sambata a emis 60 de citații și a făcut două arestări în timpul unor verificari facute în restaurante, baruri și supermarketuri pentru a se asigura ca distanța sociala este mentinuta.

De Blasio a recunoscut că amenzile reprezinta o lovitură grea pentru mulți, în plină criză economică, când numerosi new-yorkezi si-au pierdut locurile de munca si sufer din cauza dificultatilor financiare.

„Sunt de acord. Acesta este motivul pentru care nu vrem să dăm amenzi,” a spus el, adaugând că cel mai simplu mod de a evita una este „doar să asculți avertismentele.”

„Dar primul lucru pe care trebuie să-l facem este să salvăm vieți. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne protejăm reciproc,” a afirmaat edilul. „Oamenii au fost avertizați și avertizați și avertizați … vă rog, toată lumea, luați asta la modul serios.”

Bill de Blasio a subliniat, de asemenea, că arestările ventru nerespectarea distantarii sociale vor fi făcute ca „ultimă soluție” si ca „oamenii care încă nu înteleg asta vor trebui să plătească un preț.”

Pâna duminica după-amiază, autoritățile au raportat cel puțin 129.788 de cazuri confirmate de coronavirus în orasul New York, cu 34.602 de internari. Numarul deceselor confirmate în metropola este de 8.811, în timp ce decesele probabile au ajuns la 4.429.

Masurile anti-virus, tot mai criticate

Criticii initiativei luate de autoritatile din New York sustin ca aceasta încalca dreptul la intimitate al cetatenilor, ea venind în contextul în care numărul vocilor din SUA care critică măsurile extreme luate de unele state americane din cauza pandemiei de coronavirus a crescut semnificativ în ultimele săptămâni.

Potrivit comentatorilor, schimbările la care sunt martori americanii în acest moment sunt cele mai cuprinzătoare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În timp ce majoritatea autorităților statale au îmbrățișat tactici precum închiderea completă a statului și distanțarea socială, alți guvernatori și oficiali locali au adoptat măsuri mai agresive.

De la interzicerea participării la servicii religioase organizate în parcări, la suspendarea vizitelor între membrii aceleiași familii și evacuarea cu forța dintr-un autobuz a unui călător care nu purta mască de protecție pentru față, tot mai multe state americane recurg la măsuri agresive în eforturile de a stopa răspândirea infecțiilor.

Criticii, mai ales cei conservatori, consideră însă că, prin aceste măsuri, autoritățile încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale americanilor.

„Coronavirusul ar putea afecta intimitatea și libertățile civile pentru totdeauna,” a scris revista Forbes.

  • „Coronavirusul a infectat mai mult decât doar indivizii și corpul lor. A infectat, de asemenea, societatea, care se adaptează drastic pentru a reduce numărul de vieți luate de pandemia de COVID-19. Nu numai că guvernele adoptă noi măsuri economice și de sănătate publică pentru a combate coronavirusul și impactul acestuia, dar ele folosesc Big Data în moduri care, în timp ce pot salva vieți, ne vor reduce intimitatea și libertățile civile.”

Financial Times s-a referit la faptul că „monitorizarea coronavirusului reprezintă un pericol pentru libertățile civile,” iar „restricțiile temporare asupra libertății pot deveni în mod periculoas permanente,” în timp ce Cato Institute – o organizație libertariană de tip think-tank de la Washington – a susținut că trebuie să prevenim ca „libertatea să devină o victimă a coronavirusului.”

De altfel, restrictiile impuse de unele state americane au declansat un val de proteste în ultimele zile, cu demonstranti care spun ca ele sunt „nejustificate si exagerate” si cer redeschiderea economiei, afectata de pandemie

Surse: New York Post, NYC Health, BBC

Credit Foto: Dan Jiman

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce prost! Poate să vină să ia lecții de turnatorie de la români și de la ruși. Atât România, cât și Federația Rusă au o experiență „amplă” in acest domeniu. 🙂