G4Media.ro

Proprietarul rus al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, susține că „oferă…

foto: Chelsea FC

Proprietarul rus al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, susține că „oferă administratorilor fundației caritabile a lui Chelsea custodia și grija” clubului

Oligarhul ruso-israelian Roman Abramovici, care va rămâne proprietarul clubului, a anunțat această măsură pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. Decizia vine și cu o zi înainte ca Chelsea să joace cu  Liverpool în finala Carabao Cup – Cupa Ligii engleze pe stadionul Wembley din Londra.

„Întotdeauna am luat decizii având în vedere interesul clubului”, a spus Abramovici într-un comunicat. „Rămân angajat față de aceste valori. De aceea le ofer astăzi administratorilor fundației caritabile a lui Chelsea custodia și grija Chelsea FC. Cred că în prezent ei sunt în cea mai bună poziție pentru a avea grijă de interesele clubului, jucătorilor, personalului și fanilor”.

Abramovici este unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei. Despre el se crede că este un apropiat al președintele Vladimir Putin.

El a adăugat: „În cei aproape 20 de ani de proprietate asupra Chelsea FC, mi-am asumat întotdeauna rolul de custode al clubului, a cărui sarcină a fost să ne asigurăm că avem cât mai mare succes în prezent, precum și să construim pentru viitor, jucând în același timp un rol pozitiv în comunitățile noastre.”

Nu se știe încă dacă Abramovici va fi sancționat ca parte a măsurilor guvernului britanic împotriva Rusiei.

BBC Sport a aflat că Chelsea FC nu este de vânzare, iar împrumutul de 1,5 miliarde de lire sterline pe care Abramovici l-a acordat clubului nu este cerut înapoi.

Sub conducerea lui Abramovici la Chelsea, clubul a câștigat de două ori Liga Campionilor, atât Premier League, cât și FA Cup de cinci ori, Europa League de două ori și Cupa Ligii de trei ori.

În august 2021, Chelsea a câștigat Supercupa UEFA și recent o primă Cupă Mondială a Cluburilor, ceea ce înseamnă că albaștrii au câștigat toate trofeele posibile sub proprietatea lui Abramovici.

La începutul săptămânii, deputatul Laburist Chris Bryant le-a spus parlamentarilor că are un document divulgat de Ministerul de Interne care sugera că Abramovici nu ar trebui să se poată stabili în Marea Britanie, dar biroul prim ministrului Boris Johnson nu a comentat afirmațiile făcute în Camera Comunelor de Bryant.

Managerul lui Chelsea, Thomas Tuchel, a declarat vineri că există „atât multe incertitudini în legătură cu situația clubului nostru” în urma invaziei Rusiei asupra unei țări vecine.

“Cred că Abramovici este îngrijorat – dacă guvernul Regatului Unit va încerca să-i sechestreze bunurile, atunci aceste bunuri ar include Chelsea Football Club și asta ar putea avea implicații dacă acest conflict se prelungește pentru o perioadă lungă de timp, în ceea ce privește modul de finanțare a clubului. În mod clar, ar exista o reticență din partea guvernului ca acesta să fie finanțat de către contribuabil. Transferându-l la fundație, care este un braț caritabil iar el nu este unul dintre administratori – deși unii oameni cu importante legături de afaceri sunt membri ai fundației – echipa sa de avocați ar putea spune că Chelsea nu ar putea fi confiscată de guvern.” a explicat la BBC expertul în finanțarea fotbalului Kieran Maguire, de la Podcastul The Price of Football.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. de cand te asteptau englezii la cotitura. sa mai vii dupa ce il scoti pe putin la pensie.