G4Media.ro

Proiectul privind combaterea antiţigănismului a fost adoptat. Pedepse cu închisoarea pentru acţiuni…

Proiectul privind combaterea antiţigănismului a fost adoptat. Pedepse cu închisoarea pentru acţiuni de ură împotriva romilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care cuprinde măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, inclusiv pedepse cu închisoarea pentru acţiuni de ură împotriva romilor, transmite Agerpres.

S-au înregistrat 244 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 20 abţineri.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani. O organizaţie cu caracter antiţigănist se defineşte ca orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Potrivit actului normativ, simbolurile antiţigăniste sunt drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul. Materiale antiţigăniste sunt imaginile, mesajele text, conţinutul audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul, stipulează proiectul.

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, confecţionează vând sau răspândesc astfel de simboluri şi între 1 şi 5 ani pentru cei care distribuie sau pun la dispoziţia publicului materiale din aceeaşi categorie. De asemenea, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

48 comentarii

 1. Proiectul vorbește de antitiganism însă în articol se face referire la romi ?! Eu nu am cunoscut cetățeni de etnie romă care sa fie ofensați că li se spune țigani.

  • Din vremea binefacatorului cuza acesti oameni au realizat
   1. mutarea din corturi in casoaie cu turnulete
   2. renuntarea la carutza cu coviltir contra marcilor bmw , mercedes rod al preocuparilor diurne si nocturne .
   3. deapre educatie conform cu teritoriul in care se cuibaresc , poate peste 1001 de ani pentru ca stim cum este cu rezistenta la schimbare . In rest traiasca alocatiile , ajutorul social si pensiile de handicap platite de fraierii care pierd vremea cu un job si platesc taxe si impozite .
   4 .sa recunoastem ca din paraii ciorditi o parte din ei se intorc pe meleagurile mioritice , fiind singura contributie pozitiva a satrei .

 2. Pentru mine multe acte normative votate de parlamentul asta de scursuri sociale , reprezinta hirtie igienica . Pe astia de ii ,,protejeaza ,, actul normativ in cauza , i-am izolat de ani buni . Nu le vind nimic , nu cumpar de la ei nimic , nu vorbesc cu ei , …. E plin Monitorul oficial de acte normative imbecile .

 3. ati vazut situatia de pe Aeoportul Tandarei?

 4. Sa inteleg ca termenul de tigan este ok daca avem o lege antiganismului????

  intreb pt un prieten, nu am nimic cu tiganii!

 5. Exista ceva mai vag decat aceasta descriere???

  Potrivit actului normativ, simbolurile antiţigăniste sunt drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

  • Da: „percepţia referitoare la romi exprimată ca ură – a cui e perceptia? Pare ca a mea, a infractorului, odata ce eu ma exprim. Bine-bine, dar a cui e ura?! Pai tot a mea ar trebui sa fie, dar ramane la interpretarea celorlalti, cum s-or simti ei in clipa respectiva, mai glumeti, mai infuriati … depinde ce zic ei!

   Si acum, dupa cum zice justitia ca legea trebuie sa fie clara pentru adrisantu’ ei, care trebuie sa aiba reprezentarea urmarilor actiunilor sale, cum dracu’ facem sa verificam ca zicerea exprima sentimentul urii sau nu?! Ramane la interpretarea tiganilor/rromilor/etnicilor despre ce a vrut sa zica autorul? 💡

   Adica ajungem intr-un sistem juridic in care nu mai conteaza intentia, ci doar rezultatul! 👮

   Bun si asa, dar sa fim consecventi: desfiintam atunci si uciderea din culpa (si cam tot ce are sufixul „din culpa” din legi), caci doar rezultatul conteaza, nu? De exemplu, o sa fie doar un singur tip de ucidere, sanctionata la fel. Cum suna asta? Ne-am cam pierdut mintile … 🙁

 6. Minunat.
  Antisemitismul a fost sancționat, antițigănismul este sanctionat.
  Dar antiromanismul nu!!!!
  Adică se pot batjocorii simbolurile romanești.
  Parlamentul Romaniei nu serveste romanilor.

  • Avem deja legi care combat rasismul, xenofobia, injuriile samd. Nu cred ca era nevoie de asemenea legi specializate, dar asta e.
   Acum asteptam proiectul in oglinda privind combaterea antiromanismului.
   Cu cat stati mai mult pe ganduri, cu atat cresc procentele AUR.

 7. un proiect de-anpwlea .

 8. Au uitat să bage în lege și îndemnul la muncă. Dar cât de curând

 9. colinde tiganesti la patinoar shopping piatra neamt

  • cati oameni au murit la Piatra Neamt si in ce zi?

   hai, ca nu a trecut decat o luna, si stiti cu totii sa mancati despre 10 august si gheorghe ursu

 10. pe când pedepse şi pt ei?

 11. Ce sa zici? E plin PSD, in frunte cu Ciolacu, de rromi. AiURitul, in frunte cu Simion s.a. și mai și. Parafrazând, tigan la tigan trage.

 12. …Noaptea mintii..Daca un asa zis „etnic” imi intra in casa prin efractie ( ceea ce este aproape imposibi, stiut fiind cu ca tiganii sunt oameni deosebit de civilizati si culti ) si-i altoiesc un „obiect contondent” in „mansarda” , pot fi condamnat la inchisoare pentru ca am comis un act antitiganesc…No, bine…De maine ma inscriu in AUR…

 13. Dă-i la ăla-n negru-galben, nu se poate așa ceva! Ăla de-acolo! Ăla negru de-acolo! Nu se poate așa ceva!” Asta a spus arbitrul român Sebastian Colțescu la meciul de fotbal dintre PSG și Basaksekir. Imediat cel vizat de cartonașul roșu, a sărit de pe banca de rezerve. „De ce mă faci negru? Ai spus negru”. O planetă întreagă i-a sărit în cap arbitrului român, ba mai mult, echipele de fotbal au ieșit de pe teren, în semn de protest. Unii chiar l-au amenințat cu moartea. Au considerat că arbitrul a făcut o remarcă rasistă. Bine, noi, românii, suntem mai proști, noi nu avem voie să fim victime ale rasismului. Se pare că nu prea avem multe de spus în lumea asta.
  ✅ Încă din 1994, când naționala României de fotbal bătea Argentina la Campionatul Mondial, o agenție internațională de știri titra „Hagi și șatra lui de români au învins Argentina”. În același an, la un meci împotriva Franței disputat la Saint-Etienne – localitatea unde a evoluat și Bănel Nicoliță– suporterii locali au afișat bannere cu textul „Tiganii din Carpati”. Nimeni nu a luat nicio măsură.
  ✅ La un meci de fotbal jucat în 2002 între Franța și România, deși ne-au făcut „țigani” pe față, nu a fost #rasism. Nimeni nu a luat nicio măsură.
  ✅ În 2009, antrenorul echipei germane de fotbal Stuttgart le-a spus jucătorilor săi că vor întâlni niște țigani, la fel ca Ciprian Marica. Nicio măsură nu a luat UEFA.
  ✅ În 2010, cu ocazia unui meci de fotbal dintre Napoli și FCSB, suporterii italieni au afișat un banner pe care scria mare „Românii sunt un neam de rahat, o rasa de țigani!” UEFA nu a luat nicio măsură.
  ✅ În 2011, UEFA a uitat când presa sportivă din Israel a jignit explicit și public galeria Rapidului, numindu-i „țigani”. „Steaua se bucură de simpatia a 40% din fanii din România. În București, denumit și „Micul Paris”, fanii rapidiști reprezintă cea mai joasă clasă socială a orașului, aproape fiecare fan al Rapidului fiind țigan și provenind din zonele sărace ale Bucureștiului. Sunt numiți „ciori” de către rivalii de la Steaua și Dinamo.” UEFA nu a luat nicio măsură
  ✅ În 2014, Willy Grondin, antrenorul portarilor de la FC Nantes, l-a jignit public pe Bănel Nicoliță, spunând că „este cerșetor la terase în Franța”, făcând aluzie la etnia din care provine. Acesta și-a cerut ulterior scuze. Nicio sancțiune nu a fost aplicată din partea UEFA.
  ✅ Tot în 2014, fiind invitat sâmbătă seara la o emisiune de divertisment a postului France 2, umoristul Jonathan Lambert, îmbrăcat într-o rochie specifică femeilor de etnie rromă, s-a lansat într-un schimb de „drăgăleșenii” cu moderatorul. După care, pentru a executa ceea ce el a numit „les salut roumaine“ (salutul românesc), s-a ridicat în picioare, s-a aplecat puțin, a întins mâna și a rostit rugător: „s’il vous plaît monsieur (vă rog, domnule!) În acest fel, a sugerat că toți românii din Franța ar fi țigani care cerșesc.
  ✅ În 2016, jucătoarea de tenis Carolina García, cu ocazia unui meci, a făcut-o pe Irina Begu „țigancă” pe față, spunând cât a ținut-o gura: „pierd cu țiganca asta nenorocită”. Nicio măsură nu a fost luată, deși MAE a protestat vehement.
  ✅ În 2018, după câștigarea turneului de la Rolland Garros, Simona Halep
  a fost batjocorită printr-o caricatură în tabloidul francez, Charlie Hebdo, iar deasupra acesteia stătea scris „Ferraille” (fier vechi), făcându-se aluzie că ar fi țigancă. Nu a fost luată nicio măsură. WTA dormea.
  ✅ În 2019 UEFA s-a făcut că plouă, când cehii de la Slavia Praga au scandat „țiganii, țiganii”.
  Și exemple sunt zeci. A greșit Colțescu? Poate da, poate nu. Ceea ce este sigur, este faptul că UEFA și cam orice instituție de combatere a rasismului sau xenofobiei, au standarde duble, cel puțin în cazul românilor.

 14. In poza am crezut ca e Sosoaca. Tare gluma cu indemnul la munca!

 15. O fi pt S. Lavric acest Dancu al Aur care i-a numit „plaga sociala”. A facut-o inainte de votare si promulgare. Intreb si eu sa ma bag in seama il pedepseste sau nu pe Maximus Misiginus S. Lavric?
  Daca da, ma bucur!

 16. Nelamurire:
  1. Daca il reclam la politie pe vecinul (tigan) care mi-a furat cablu’ TV de pe stalp se chiama ca sunt antigan ?
  2. Daca vine o masina de politie (de obicei 2 agenti) + deobicei 2 angajati de la firma de cablu + mine ne incadram la organizatie temporara cu caracter antiţigănist ?

 17. Excelenta lege. Abia astept sa o promulge bosu de la Cotroceni. Sa va mai aud ca mai comentați când va saltă “etnia” portofelele și capacele la roti. Data viitoare când va cere etnicul un ban sa-și ia o pâine sa nu mai scoateți antițigănisme pe gura ca pușcăria va mănâncă.

 18. Aici e precis mina USR cu progresismul lor cu tot. Adica omori un roman primesti 10 ani. Dar daca omori un rrom primesti 20 de ani. Incep timpeniile astea si la noi? Nu suntem egali in fata legii?

 19. Praf în ochii europenilor, din partea politrucilor români. Vai ce europeni suntem noi, deşi nu vrem stat de drept şi justiţie funcţională.

 20. Ține-ți-vă bine că începe circul. În State s-a expertizat Dominionul și s-au găsit șmecherii vechi de până la 25 de ani folosite pe la alegerile din America de Sud, Marea Britanie și Europa , adică exact de când au luat-o razna cu Irakul și au băgat China la producție. Apropo de China, au în jur de 2.000.000 de „raportori” în firme occidentale care au legătură cu industria de armament, învățământ-cercetare, big farma, comunicații, armată, poliție,etc. Mai nou, au spart Monetăria americană. Noi sântem o glumă proastă în Europa și urmează să fim „disciplinați”.Ăst e începutul. Începutul sfârșitului .

 21. ”Onoratele instante” trag cu arcul ca in Sorina de la Baia de Arama si copiii rromi din Tandarei.

  • Îi spune „slăbirea statului ca instituție” adică criminali pe stradă, legi blânde și biruri mari.Cetățeanul care-și vede de ale lui e acuzat de tot felul de bazaconii cu rasisme, islamofobisme, homofobisme și alte isme și descurajat în a lua statul de guler, stat care devine opac și-și delegă atribuții și putere la terți gen fb, google sa ca cenzori.Odată dizolvată noțiunea de lege și stat, urmează dictatura mondială unde faci doar ce te pun alții să faci, fără familie, casă sau haine, un număr, nj un om, în care ai doar libertatea de a te sinucide asistat. Pare cam tras de păr până când îi auzi pe globaliști spunând asta cu voce tare. Și o spul. Multe păreau trase de păr acum 15-20 de ani iar azi sânt doar banalități.Asta cu rromii e doar șanțul în care se va turna fundația imigrației în masă care va afecta România peste câțiva ani.Construcția cenzurii se face încet, să n-o simți și cu minciuni cu care să fii de acord Ca și până acum.

 22. Și pe noi românii cine ne apără pt că pe noi nu ne scot din români spurcați

 23. Că nu putea să deie onor Parlamentu’ o lege care să-i oblige pe țigani la muncă… și să fie pedepsiți cu închisoarea dacă n-o respectă…
  Da’ ăștia sunt – tot prin lege! – abonați la ajutoare sociale, pe care le plătim noi ăștia amenințații cu închisoarea!

  • Clar. Si daca refuza, la gazare direct. Pai pe banii nostri?
   Ehm, un restart la creier nu v’ar strica.

  • Nici @ Ementaleru’ nu se gazează, mînca-ți-aș, că-i moare bacteriile toate și e plin, să moară mama de te mint!

 24. „Sunt inofensiv dat gandul meu e criminal”

  https://m.youtube.com/watch?v=06Kdds6ozSA

  Versurile astea absolut adevărate unde le încadrăm?

 25. Bine ca nu au dat lege care sa condamne antiromanisul, ma speriasem.
  Nu ma mir la anul sa avem premier AUR.

 26. Mda… se da cu artificii in Ferentari…

 27. 😆 Nicio problemă, nici o acțiune de ură împotriva acestei minorități nomade și dealtfel foarte respectuoasă care ne reprezintă cu mândrie peste tot în lume, nu voi avea decât acțiuni în contra-Partidă

 28. Bine că nu ia-ți zis proiect lege împotriva anti(rom)ânismului……care de fapt asta și este în realitate… Dar…nu este nici o problemă….așa faceți să se adune și mai multă presiune…….fără să își dea seama demenții…fac exact ceea ce trebuie…….abia aștept să se adune suficient în fiecare…..voi credeți că românul nu are limite i a suporta batjocura….și…vă înșelați amarnic…..veți lua şah-mat exact când credeți că sunteți pe val….

 29. DAR PROIECTUL PRIVIND FURTUL, SCANDALURILE,PROSTITUTIA CIND SE DA?
  DAR PROIECTUL IN CARE ROMII REVIN LA NUMELE ORIGINAL DE TIGAN?

 30. Hai să fim serioși, oare ce indică faptul că avem un act normativ care reglementează modul în care avem voie să vorbim, în 2021, în România, în Uniunea Europeană etc.
  Ce mama dracului facem cu „democrația”? Nu zice nimeni să punem la zid pe nimeni dar de când mama naibii există delict de opinie?

  Da, e important să nu discriminăm. Pe nimeni. Dar cu ce-s mai speciali țiganii decât ungurii, negrii, evreii și așa mai departe? De ce avem nevoie de o lege care – atenție – „combate antițigănismul” (idioților) și nu de una care „combate antisemitismul”?

  Cine mama naibii i-a scăpat în cap pe „făuritorii de decizii”?

 31. Deci sa-mi bag piciorul dacă ăștia sunt normali pe cuvântul meu.
  Platesc lunar o mulțime de bani pentru ajutoare sociale (CASS) pulii, ca să-i mai dăm si niște drepturi inegale și sa mă feresc să mă exprim, in fața cuiva. Nu m-am simțit niciodată discriminat la nivel deranjant de nimeni, consider că situația este per total okay față de minorități, deci legea asta o vad ca niste praf în ochi către UE, dar măcar să tace din gură care traiesc pe spatele meu, pe spatele nostru, să nu apară apoi discuții.
  O să accept legea asta când voi avea opțiunea sa nu mai plătesc lunar CASS-ul, si banii respectiv sa rămână la mine in buzunar, și o sa văd că cei care sunt apt de muncă sau de studii, nu stau la colindat și cerșit și furat pe străzi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.