G4Media.ro

Proiectul de buget: estimare de 2,5 miliarde de lei pentru licențele 5G

Proiectul de buget: estimare de 2,5 miliarde de lei pentru licențele 5G

Statul mizează pe obținerea a circa 2,5 miliarde de lei din licitația pentru licențele 5G în 2020, potrivit proiectului de buget pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

Suma apare la capitolul Taxe pe utilizarea bunurilor, subcapitolul Taxe și tarife pentru eliberarea de licențe și autorizații de funcționare.

Licitația pentru frecvențele 5G ar fi trebuit să aibă loc în 2019, dar a fost întârziată din motive administrative și politice. Guvernul României a semnat în luna august un memorandum cu guvernul SUA prin care România și SUA se angajează ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice care, în condițiile actuale, ar interzice intrarea companiei chineze Huawei în licitație.

Ce prevede memorandumul semnat la Washington: ”Evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

Or, în acest moment, Huawei este supus unui regim de sancțiuni impuse de administrația Trump, ceea ce ar exclude de facto compania chineză de la licitația din România.

Foto: Freepik.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.